Eventyrspill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Eventyrspill (ofte også kalt Interaktiv fiksjon[1]) er en type videospill hvor handlingen ofte er dominert av løsning av oppgaver og mysterier, ved hjelp av objekter som kan plukkes opp og manipuleres, samt interaksjon med andre rollefigurer. Spillenes fokus ligger på det narrative i stedet for testingen av reflekser, slik det er i actionspill. Eventyrspill har derfor ofte mer til felles med andre narrative kunstformer (som tegneserier, romaner, filmer og teater) enn med andre videospilltyper. Eventyrspill passer derfor godt innenfor sjangre som fantasy, science fiction, skrekk og mysterier. Noen kjente titler er Den lengste reisen, Zork, King's Quest, Monkey Island-serien og Myst.

Eventyrspillene har mye til felles med datarollespill, men har en mye større vektlegging på selve problemløsningen, og som oftest en fredelig løsning, mens problemer i rollespill ofte løses ved kamp. En hovedregel er at et spill er et rollespill om det bruker noen som helst form for tall eller verdier for å beskrive egenskaper ved personer eller objekter, som styrke, utholdenhet og skade. Dette skillet er flytende og mange spill blander disse og actionspillene. Eksempler på en slik sammenblanding er The Legend of Zelda og Tomb Raider.

Historie[rediger | rediger kilde]

Colossal Cave Adventure[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1970-tallet jobbet William Crowter, en programmerer; rollespiller og hulevandrer, ved Bolt, Beranek and Newman i Boston, et firma som jobbet med utviklingen av routere til ARPANET. Han begynte å utvikle et spill kalt Colossal Cave Adventure på BBNs PDP-10. Spillet brukte tekst til å beskrive hvordan ting så ut, og tok i mot og reagerte på kommandoer spilleren skrev inn.

En liten stund senere oppdaget en annen programmerer, Don Woods, spillet på firmaets maskiner og fikk tillatelse av Crowter til å utføre en rekke modifikasjoner slik som elementer fra Ringenes Herre, et bokverk som han var spesielt inspirert av. Modifikasjonene inkluderte blant annet en dommedagsberg-lignende vulkan, magi og øksekastende dverger. Utbredelsen av det magiske ordet (magic word): "Xyzzy", i dataverdenen, stammer fra Colossal Cave Adventure.

Kombinasjonen av Crowters detaljerte grottebeskrivelser og Woods fantastiske elementer viste seg å bli utrolig populært og definerte hvordan eventyrspill skulle designes i de kommende årene. Teksteventyrspill var synonymt med grotteutforskning. Spillet spredte seg stadig videre. Kopier og spill basert på Colossal Cave dukket opp gjennom slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IFWiki FAQ». Besøkt 5. august 2010.