Prinsesse Peach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prinsesse Peach Toadstool
Rollefigur i Super Mario-serien
Peachs emblem som representerer henne i mange spill
KjønnKvinne
ØyenfargeBlå
Hårfargeblond og rødt hår
StatsborgerskapMushroom Kingdom
StemmeSamantha Kelly (2007 - d.d.)
Skapt avShigeru Miyamoto
In-universe-informasjon
Super Mario universe
Nettstedplay.nintendo.com (en)

Prinsesse Peach (japansk: ピーチ姫, Pīchi-Hime) er en fiktiv videospillfigur skapt av Nintendo, og kommer fra spillserien Super Mario.

Frem til utgivelsen av Super Mario 64 i 1996, gikk Peach (engelsk ord for fersken) under navnet «Prinsesse Toadstool» i de engelske oversettelsene. I spillene regjerer hun over kongeriket "Mushroom Kingdom", der handlingen vanligvis utspiller seg.

Peach gjorde sin første opptreden i Super Mario Bros. i 1985, og siden da har hun figurert i nesten alle spillene i serien. Hun spiller ofte rollen som «jomfru i nød»[1], da hun regelmessig blir kidnappet av Bowser, som er spillseriens antagonist. Motivet i spillene er at Mario, protagonisten, må befri Peach fra Bowsers fangenskap, hvilket vanligvis resulterer i at Mario blir belønnet med et kyss.

Utenom spin-off-seriene som Mario Kart og Super Smash Bros., der Peach nesten alltid inngår blant karakterene man kan spille som, spiller hun ofte en birolle i hovedserien. Man kan imidlertid spille som henne i både Super Mario Bros. 2 (1988) og Super Mario 3D World (2013), og i disse spillene har hun en unik egenskap som tillater henne å levitere i luften. Peach spiller også hovedrollen i Nintendo DS-spillet Super Super Princess Peach (2005), der hun må redde Mario fra Bowser.

Design og personlighet[rediger | rediger kilde]

Design[rediger | rediger kilde]

Karakteren til Prinsesse Peach ble først designet av Shigeru Miyamoto, og deretter redesignet av Yoichi Kotabe med Miyamotos instruksjoner. Miyamoto ønsket at øynene hennes skulle minne om katteøyne, og at utseendet hennes skulle representere hennes «sta og søte» karakter. Peach har alltid blitt portrettert med blondt hår i video spill-illustrasjoner, selv om fargenyansene har variert noe mellom spill. Hun ble imidlertid fremstilt med rødbrunt hår i de første Super Mario-spillene grunnet grafiske begrensninger i NES’ens maskinvare. Videre førte disse begrensningene til at kjolen hennes fikk et rødt og hvitt design snarere enn rosa i både Super Mario Bros. (1985) og Super Mario Bros.: The Lost Levels (1986). Etter utgivelsen av Super Mario World på SNES i 1990, har Peach alltid hatt blondt hår i spillene – i tråd med hennes opprinnelige design. Overordnet har ikke designet og utseendet til Peach endret seg stort siden hennes debut i 1985.

Personlighet og evner[rediger | rediger kilde]

I spillene har Peach en tilknytning til fargen rosa, som gjenspeiler hennes forsiktige og feminine personlighet. Hun blir ofte, især i RPG-spillene, portrettert som mild, vennlig og uselvisk, og fremstår vanligvis mer fornuftig enn mange andre karakterer i serien. I noen spill er Peach i besittelse av magiske evner, og disse er særlig fremtreende i spin-off-spillene, der hun blant annet har telepatiske krefter. I utgangspunktet var det disse evnene som motiverte Bowser til å kidnappe henne i Super Mario Bros.. I spillet kaster Bowser en trolldom over Mushroom Kingdom som forvandler innbyggerne til gjenstander, og det er kun Peach som kan oppheve forbannelsen og bringe fred til kongeriket. I nyere tid fremstår Bowsers motivasjon dog mer kjærlighetsbasert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Treated». The Monitor. Arkivert fra originalen 18. september 2012. Besøkt 30. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]