Super Mario Odyssey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Super Mario Odyssey
UtviklerNintendo EAD Tokyo
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
ProdusentYoshiaki Koizumi
KomponistNaoto Kubo
Shiho Fujii
Koji Kondo
Siste versjon1.0.1 (27. oktober 2017)
PlattformNintendo Switch[1]
UtgivelseINT 27. oktober 2017[2]
SjangerPlattformspill
ModusEnspiller, samarbeid,[3] flerspiller
AldersgrensePEGI 7
Nettstedsupermario.nintendo.com
Del av serien Super Mario, Mario

Super Mario Odyssey er et 3D-plattformspill utviklet av Nintendo EAD Tokyo for spillkonsollen Nintendo Switch. Spillet foregår i ulikt tematiserte åpne verdener som Mario kan utforske, på lik linje som i Super Mario 64 for Nintendo 64 og Super Mario Sunshine for Nintendo GameCube.

Nytt i spillet er at Mario kan kaste hatten sin som en bumerang og bruke den som springbrett til å nå nye områder, den kan også ta over andre dyr om Mario kaster hatten på dem.[4] Super Mario Odyssey ble lansert 27. oktober i 2017.[2]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Spilleren skal kontrollere Mario som skal reise gjennom en rekke forskjellige områder, kjent som "Kingdoms" i spillet, for å redde prinsesse Peach fra Bowser - som ønsker å gifte seg med henne. I hvert kongerike i spillet må Mario lete etter og fjerne forskjellige mål for å oppnå gjenstander kjent som Power Moons, som er en kraftkilde til romskipet Odyssey, eller gir tilgang til nye kongeriker. Enkelte nivåer har områder som kalles "flate" soner, hvor Mario er plassert i et 2D-siderullende miljø som ligner på hans utseende i det opprinnelige Super Mario Bros.

I tillegg til eksisterende trekk fra tidligere spill, deriblant trippel-hopping og vegg-hopping, kan Mario kaste hatten sin, som kalles for Cappy, i forskjellige retninger for å angripe fiender og bruke hatten som en midlertidig plattform. Når hetten kastes mot bestemte gjenstander, fiender eller ikke-spillbare figurer, er Mario i stand til å ta besittelse av disse, referert til som "fangst" slik at han kan bruke unike evner. For eksempel kan Mario fange en "Bullet Bill "for å fly over store hull, en Tyrannosaurus for å tråkke på ting. En bolt av elektrisitet kalt Spark Pylon, for å klatre oppover elektriske ledninger, og en tank kalt Sherm for å skyte mot fiender eller ødelegge blokker.

Gjennom hele spillet kan Mario plukke opp mynter som er unike for hvert rike, for å bruke på ting som nye hatter eller antrekk, hvorav noen kreves for å oppnå visse mål. Spillet bruker et helse-system som ligner på Super Mario Galaxy-spillene. Mario har ubegrenset liv, og den eneste straffen for å dø er å betale opptil 10 mynter. Spilleren kan også samle gjenstander kjent som 'Life-Up Hearts' som gir tre ekstra poeng. Spillet har også samarbeidsspill, hvor en annen spiller kan få kontroll over Cappy og kan angripe fiender uavhengig av Mario.

Spillet krever at spilleren samler inn et minimum antall "Power Moons" fra hvert kongerike, for å komme videre til det neste kongeriket. Å samle inn nok "Power Moons" gjør det mulig å kjøpe ekstra antrekk, eller låse opp to ekstra bonus-områder. Ett av disse områdene heter Dark Side, som krever 250 Power Moons før man kan komme inn til området. Det andre bonus-området er et nivå kalt Darker Side som kombinerer forskjellige elementer i spillet, og krever 500 Power Moons før området åpnes. I tillegg finnes det også et nivå basert på Peach's Castle fra Super Mario 64.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bowser og "The Broodals" en familie av antropomorfe kaniner som arbeider som bryllupsplanleggere. De kidnapper Prinsesse Peach fra "Mushroom Kingdom" og tar henne om bord på Bowsers luftskip, med den hensikt at prinsessen skal gifte seg med Bowser under tvang. Mario forsøker å redde prinsessen, men faller ned i Cap Cap Kingdom. Mario reiser til det nærliggende Cascade Kingdom, og gjenoppretter et luftskip kalt Odyssey, og begynner å forfølge Bowser.

Mario må utforske de forskjellige kongedømmene i spillet for å samle Power Moons som drivstoff for Odyssey. Han må også slåss mot Broodals, som stjeler gjenstander, inkludert en kjole, en bryllupskake og en bukett fra hvert kongerike for å planlegge Bowsers bryllup. Til slutt innhenter han Bowser i hans eget kongerike, og forsøker å beseire Broodals i deres Mecha-Broodal rike for godt. Imidlertid reiser Bowser snart videre til bryllupet, som skal finne sted på månen. Mario må derfor fly med Odyssey til Månens overflate, for å konfrontere Bowser inne i en katedral.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nintendo.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Alexander, Julia (13. juni 2017). «Super Mario Odyssey comes to Switch this October». Polygon. Besøkt 14. juni 2017. 
  3. ^ (på en) MobyGames, Wikidata Q612975, https://www.mobygames.com 
  4. ^ «Mario kommer til Nintendo Switch i åpen verden-spill». Gamer.no (norsk). Besøkt 14. juni 2017.