Super Mario Sunshine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Super Mario Sunshine
UtviklerNintendo EAD
UtgiverNintendo
RegissørYoshiaki Koizumi
ProdusentShigeru Miyamoto
DesignerShigeru Miyamoto
KomponistKoji Kondo
PlattformNintendo GameCube
UtgivelseJP 19. juli 2002
NA 26. august 2002
EU 4. oktober 2002
SjangerPlattform
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI: 3+
ELSPA: 3+
ESRB: E (Alle)
OFLC: G
Format1 GameCube optisk disk
Nettstedwww.supermariosunshine.com
Del av serien Mario

Super Mario Sunshine (スーパーマリオサンシャイン Sūpā Mario Sanshain) er et plattformspill utviklet av Nintendo Entertainment Analysis and Development og utgitt av Nintendo til Nintendo GameCube. Det ble gitt ut i Japan 19. juli 2002, i Nord-Amerika 26. august 2002 og i Europa 4. oktober 2002. Det er det første tredimensjonale plattformspillet i Mario-serien siden utgivelsen av forløperen, Super Mario 64, seks år tidligere. Super Mario Sunshine ble etterfulgt av Super Mario Galaxy til Wii i 2007.

Spillet foregår på den tropiske øya Delfino Isle, hvor Mario og Prinsesse Peach skal ta seg en ferie. En skurk identisk til Mario, kjent som «Shadow Mario», vandaliserer hele øya, og Mario får skylden for rotet. Mario blir dermed beordret til å rense hele øya, mens han redder Prinsesse Peach fra Shadow Mario.

Super Mario Sunshine fikk generelt god mottakelse av spillanmeldere. Det har solgt over 5,5 millioner eksemplarer,[1] og i 2002 var Super Mario Sunshine det tiende bestselgende spillet i USA.[2] På grunn av spillets popularitet, ble det utgitt på nytt som en Player's Choice-tittel i 2003.[3]

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Kontrollene i Super Mario Sunshine er svært likt Super Mario 64. En av de nye funksjonene er at man kan bruke R-knappen til å igangsette de forskjellige dysene til FLUDD.

Super Mario Sunshine har mange like gameplay-elementer som forgjengeren Super Mario 64, men har også noen nye, som for eksempel spinnhoppet. FLUDD, et vannsprutende hjelpemiddel, er et nytt element i spillet som Mario bruker for å fullføre sitt oppdrag. Når Mario først får FLUDD, kan han bruke den til å sprøyte vann og sveve en kort stund i lufta. Senere i spillet kan to nye dyser låses opp; «Rocket Nozzle», som blåser Mario høyt opp i lufta, og «Turbo Nozzle», som gjør at Mario kan spurte raskt på land og vann og bryte ned dører.[4]

Mario kan ri på Yoshi, som kan brukes til å spise visse insekter og fugler for å produsere mynter og «Shine Sprites». Yoshi kan også spise frukt og sprøyte ut saften til frukten. Denne saften kan bli brukt til å løse opp orange hindringsstoffer, og kan i en kort stund transformere fiender til plattformer som Mario kan stå på. Yoshis farge og saftens effekt kommer an på hvilken type frukt han spiste sist. Han vil forsvinne hvis han faller ut i et dypt vannbasseng eller hvis han ikke spiser en frukt innen en viss tid.[5]

Shine Sprites[rediger | rediger kilde]

Spillet inneholder flere uavhengige nivåer som kan nås fra spillets sentrum, Delfino Plaza. Gameplayet er basert på å samle sammen Shine Sprites ved å løse forskjellige oppgaver i nivåene. I begynnelsen har hvert nivå en oppgave som må utføres for å få en Shine Sprite. Spilleren returneres deretter til Delfino Plaza og en ny oppgave blir låst opp i det nivået.[6] Hvert nivå omfatter åtte oppgaver som kan spilles på nytt etter at de er blitt fullført.[7] Når spilleren har samlet sammen nok Shine Sprites, låses et nytt nivå opp i Delfino Plaza, enten gjennom en ny hendelse i historien eller ved at man får et nytt hjelpemiddel.[8] Shine Sprites kan også skaffes ved å samle sammen og bytte blå mynter. Etter at alle «Shadow Mario»-relaterte oppdrag er fullført, får spilleren adgang til nivået hvor den siste bossen i spillet befinner seg.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet foregår på det tropiske feriestedet Isle Delfino. Øya er hovedsakelig bebodd av rasene Pianta og Noki.[9] Isle Delfino (italiensk for «delfin») er formet som en delfin. Øya omfatter ti tilgjengelige områder, og Delfino Plaza er Isle Delfinos hovedstad og spillets sentrum.

Mario reiser til den prestisjefylte tropiske øya Isle Delfino, for en velfortjent ferie med Prinsesse Peach, Toadsworth, og noen Toads i forskjellige farger. Etter ankomsten finner Mario ut at den en gang primitive øya har blitt vandalisert med graffiti og giftig søle. Som et resultat av denne forurensingen, har solformede «vesener» kalt Shine Sprites, øyas kraftkilde, oppløst og øya er dekket med uavbrutt skygge. Enda verre er at forbryteren som spredde graffitien er forkledd som Mario (han blir senere kalt «Shadow Mario»). Dermed blir Mario arrestert med en gang han forlater flyet. Shadow Mario blir identifisert som en blå, malingsaktig versjon av Mario med røde øyne og en diger malerkost han bruker til å male graffiti, inkludert hans doble bueliknende «M»-symbol med en vertikal tankestrek over hver pukkel av «M»-en. Mario finner ut etterhvert at Shadow Mario egentlig er Bowser jr.

Mario blir stilt for retten, funnet skyldig, og er beordret til å vaske opp hele øya og returnere alle Shine Sprites. Til å hjelpe med vaskingen, finner Mario FLUDD (Flash Liquidizing Ultra Dousing Device), en kraftfull vannkanon ordnet som en ryggsekk. Mario setter ut på hans reise, med et løfte om å renvaske seg og lokalisere den ekte kriminelle, mens han gjeninnfører ro og orden til Isle Delfino.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings 92%[11]
Metacritic 92 av 100[10]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
Electronic Gaming Monthly 9.5 av 10[12]
Game Informer 9.75 av 10
GameSpot 8 av 10
GameSpy 94 av 100
IGN 9.4 av 10
Nintendo Power 10 av 10

Nintendo Power ga spillet en perfekt score,[13] og IGN ga det 9,4/10 poeng.[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Boutros, Daniel (4. august 2006). «A Detailed Cross-Examination of Yesterday and Today's Best-Selling Platform Games». Gamasutra. Besøkt 8. desember 2006. 
 2. ^ «The NPD Group Reports Annual 2002 U.S. Video Game Sales Break Record». NPD Group. 27. januar 2003. Arkivert fra originalen 13. april 2008. Besøkt 12. februar 2008. 
 3. ^ Calvert, Justin (9. september 2003). «Nintendo Player's Choice range grows». GameSpot. Besøkt 19. juli 2007. 
 4. ^ Super Mario Sunshine-instruksjonsbok (svensk). Nintendo. 2002. s. 20-23. 
 5. ^ Super Mario Sunshine-instruksjonsbok (svensk). Nintendo. 2002. s. 25-26. 
 6. ^ Super Mario Sunshine-instruksjonsbok (svensk). Nintendo. 2002. s. 28. 
 7. ^ Stardingo (26. august 2002). «Super Mario Sunshine review». GamePro. Besøkt 22. november 2007. 
 8. ^ Mackie, Joe. «Super Mario Sunshine (JPN) Review». GamingWorld X. Arkivert fra originalen 16. juli 2007. Besøkt 22. november 2007. 
 9. ^ Super Mario Sunshine-instruksjonsbok (svensk). Nintendo. 2002. s. 6. 
 10. ^ «Super Mario Sunshine reviews». Metacritic. Besøkt 11. november 2007. 
 11. ^ «Super Mario Sunshine reviews». Game Rankings. Besøkt 11. november 2007. 
 12. ^ Redaktører av Electronic Gaming Monthly magasin, red. (2002). Electronic Gaming Monthly oktober 2002 (engelsk). Ziff Davis. s. 198. 
 13. ^ Redaktører av Nintendo Power, red. (2002). Nintendo Power September 2002 (engelsk). Future US. s. 106. 
 14. ^ Mirabella III, Fran (2002). «Super Mario Sunshine review». IGN. Besøkt 3. mai 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]