World Wrestling Entertainment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
World Wrestling Entertainment
Org.formAllment aksjeselskap
BransjeFribryting, sportsunderholdning
Etablert1952
Forgjenger(e)World Wrestling Federation
Eierandel i
7 oppføringer
Extreme Championship Wrestling
World Championship Wrestling
WWE Studios
WWE Books
WWE Performance Center
WWE Network
Warge "Análisis Picante"
HovedkontorStamford, Connecticut
LandUSA
Grunnlegger(e)Jess McMahon, Toots Mondt, Vince McMahon, Linda McMahon
NøkkelpersonerShane McMahon, Executive Vice President of Global Media
Stephanie McMahon, Senior Vice President of Creative Writing
StyrelederVince McMahon
Adm.dir.Linda McMahon
Antall ansatte564
Omsetning$400,3 millioner USD
Nettstedwww.wwe.com (en)

World Wrestling Entertainment, Inc. (WWE) (tidligere kjent som World Wrestling Federation) er et amerikansk selskap som driver virksomhet innen fribryting. Bedriften omtaler selv sin bransje for sportsunderholdning.

Selskapet har tre sidestilte avdelinger; RAW, SmackDown! og NXT. Hver av de tre avdelingene har egen stall med utøvere og disse konkurrerer primært internt, men det konkurreres også på tvers av avdelingene ved enkelte anledninger.

De tre avdelingene produserer ukentlige show som sendes på ulike TV-kanaler, henholdsvis mandag og torsdag. I tillegg produseres flere mindre TV-show som WWE Superstars, WWE Main Event.

WWE markedsfører også «betal-per-kamp»-produkter, hvorav de mest kjente er WrestleMania, Royal Rumble, SummerSlam og Survivor Series.

Selskapet er et allment aksjeselskap, og 70 % av aksjene kontrolleres av WWE-formann Vince McMahon, hans kone Linda McMahon. Hovedkontoret til WWE ligger i Stamford, Connecticut.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet har de siste 15-20 år utviklet seg i en retning der det blir lagt mindre og mindre vekt på det sportslige, og mer vekt på underholdning. WWE kaller bransjen «Sports Entertainment» (sportsunderholdning). WWE, ledet av Vince McMahon, førte en svært vellykket strategi på 1980-tallet der en av grunntankene var å blande fribryting med underholdning. Man fikk popstjerner som Cyndi Lauper og Alice Cooper og skuespillere som Mr. T til å vise seg og delta på fribrytingsstevner. Dette gjorde 1980-tallet og starten av 1990-tallet til en gyllen epoke for fribryting. Navn som Hulk Hogan, Andre the Giant, «Rowdy» Roddy Piper, «Macho Man» Randy Savage, Ultimate Warrior, Jimmy «Superfly» Snuka, Bret Hart, Shawn Michaels, Undertaker, Triple H, Stone Cold Steve Austin og The Rock ble husholdningsnavn i land som sendte programmene. Wrestling var i denne perioden blant de arrangementene som trakk flest tilskuere. WrestleMania III i 1987 ble for eksempel sett av mellom 78 000 og 93 000 tilskuere på tribunene i Pontiac Silverdome (det eksakte tallet er omdiskutert). I 1992 trakk et annet show, SummerSlam, over 80 000 tilskuere til Wembley Stadium i England.

Selskapet ble i 2000 saksøkt av World Wildlife Fund (WWF) for brudd på en avtale om bruk av initialene WWF i England. World Wrestling Federation besluttet da å endre navnet til World Wrestling Entertainment. Enkelte vil også hevde at dette er et tegn på mer fokusering på underholdningsdelen og mindre på det sportslige. I 2001 kjøpte Shane McMahon World Championship Wrestling fra Ted Turner. I 2006 gjenopprettet Triple H Extreme Championship Wrestling (ECW) som et TV-program ved siden av RAW og SmackDown!, og ga tidligere ECW-eier Paul Heyman ansvaret for programmet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]