Bowser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bowser
Rollefigur i Mario-serien
KjønnMann
BarnBowser jr., Ludwig von Koopa, Iggy Koopa, Morton Koopa Jr., Wendy O. Koopa, Roy Koopa, Larry Koopa og Lemmy Koopa
SkuespillerDennis Hopper (gjelder for verket: Super Mario Bros.)
Marc Graue (gjelder for verket: Hotel Mario)
Christopher Collins (–ukjent) (gjelder for verket: King Koopa's Kool Kartoons)
Patrick Pinney (ukjent–) (gjelder for verket: King Koopa's Kool Kartoons)
StemmeHarvey Atkin (TV) (1989–1991)
Dennis Hopper (Film)
Scott Burns (Videospill) (2002–2006)
Frank Welker (Videospill)
Skapt avShigeru Miyamoto
In-universe-informasjon
Super Mario universe

Bowser (クッパ, Kuppa), tidligere kjent som Koopa[1], er hovedskurken i Mario-spillene fra Nintendo. Han ble skapt av Shigeru Miyamoto og opptrådte først i NES-spillet Super Mario Bros. som ble utgitt i 1985 i Japan og USA.

Karakteristikk[rediger | rediger kilde]

Bowsers utseende tar utgangspunkt i en gigantisk skilpadde som står på sine to bakben. Han er kledd med nagleringer rundt armene, og skjellet på ryggen er dekket av pigger. En annen karakteristikk er det røde håret og markerte øyenbrynene, og ikke minst hornene plassert på hver side av Bowsers hode. Bowser kan sprute ut flammer ut av munnen hvis han blir sint.

Han er kongen over Koopaene, som er en rase av intelligente, tobeinte skilpadder. Selv ser han ut som en monstrøs blanding av de forskjellige skapningene han hersker over. Bowser er vanvittig sterk og omtrent umulig å få livet av. I tillegg til ildpusten sin har han magiske evner som tilsynelatende kommer og går. Han er forelsket i Prinsesse Peach, og prøver alltid å kidnappe henne og ta over Sopperiket.[2] Dette har sikret ham et evig fiendskap med Mario, og en generell uvilje mot hans bror Luigi.

Personligheten hans varierer med spillene, og om han er hovedskurken eller ei. I platformspillene er han ondsinnet, truene og farlig. Mens i Mario-RPGene, hvor han sjelden er skurken, hender det at han må jobbe sammen med heltene for å redde verden fra en ondere skurk (ellers ville det jo ikke vært noe igjen å erobre). Disse spillene viser ham også fra en mer sympatisk side. Han framstår mer som en sta, utålmodig, korttenkt bradebasse med et ego på størrelse med et fjell. Han har også et godt forhold til undersåttene sine. Selv om de er redd den korte lunta hans har de bare respekt for ham.

Siden Super Mario Bros. 3 har han hatt med seg sine sju Koopalinger. Disse figurene var lenge antatt å være ungene til Bowser, men dette ble avkreftet mye senere av Shigeru Miyamoto.[3] Super Mario Sunshine introduserte sønnen hans Bowser Jr. Der var det han som kidnappet Peach i farens sted fordi han mente hun var moren hans. Etter at Mario slo de to i kamp og reddet dagen igjen, innrømte Bowser at han løy, og at Peach ikke er moren hans. Dette la ingen demper på forholdet deres, og Jr. har hjulpet faren sin med å kidnappe prinsessen siden.

Opptredener[rediger | rediger kilde]

Super Mario serien

Bowser dukket først opp i Super Mario Bros., hvor han hadde invadert Sopperiket, forhekset de fredelige Toadene og kidnappet Prinsesse Peach. Mario og Luigi tok seg gjennom åtte verdener, hvor de jevnlig måtte innom ett av Bowsers mange slott og slåss med en billig kopi av Koopa-kongen. Til sist kom de ansikt til ansikt med Bowser, som sto på en bro og sprutet ild og kastet hammere på ham. Her hadde man valget mellom å skyte ham av broen med en "ild-blomst", eller lure seg forbi og ødelegge broen under ham. Bowser falt ned i glødende lava, og prinsessen var reddet.

Hans neste opptreden var i Super Mario Bros. 3, hvor han satte igang en storstilt invasjon av hele Soppeverdenen.[3] Han og hans sju Koopalinger stjal de magiske stavene til de sju kongene over de sju riker, og forvandlet dem til dyr. Mario-brødrene måtte til unsetning, men mens de berget rikene kidnappet Bowser prinsessen igjen. De konfronterte ham i hans mørke rike, og lurte ham til å ødelegge gulvet under seg så han falt ned en avgrunn og ble borte.

Han dukket opp igjen i Super Mario World, og tok over et nytt sted som het Dinosaur Land. Mario-brødrene og Peach var på ferie på den nærliggende Yoshi Øya, og Bowser grep muligheten og kidnappet henne igjen. Denne gangen tok han opp kampen i sin nye inntrettning, "klovnebilen", et helikopterlignende kjøretøy med et svært klovneansikt utpå. Etter nok en kamp måtte han gi slipp på Peach og forsvant igjen.

Hans første opptreden i 3D var i Super Mario 64. Her tok han over slottet til Peach og stjal de 120 "Kraftstjernene".[4] Med dem fanget han Peach og hennes Toad-tjenere, samt skapte store verdener i slottets malerier hvor han skjulte stjernene. Samme dag dette skjedde var Mario blitt invitert på kake av prinsessen, og han kastet ikke bort tiden. Mario befridde stjernene og Toadene, og sloss mot Bowser flere ganger i hans søken gjennom slottet. Denne gangen var han ikke like lett å få has på. I overgangen til 3D var Bowser blitt mye større enn Mario, og han måtte slenges inn i bomber for å slås.

I Super Mario Sunshine dukker han ikke opp før helt på slutten, men sender sin sønn Bowser Jr. for å gjøre ugagn for seg. Han overbeviser Jr. om at Peach er moren hans, og at Mario bare er en bølle. Jr. kidnapper Peach og tar henne til toppen av ferieøyas vulkan, hvor både han og faren blir slått av Mario nok en gang.

I New Super Mario Bros er Bowser sjefen over første verden, og oppfører seg helt likt som i Super Mario Bros. Men når han detter ned i lavaen denne gangen blir han brent til skjelettet, og dør tilsynelatende. Men å bli redusert til bare beinet gjør ikke mye for å stoppe ham, for han dukker opp igjen som sjef i en senere verden som "Dry Bowser". I den siste verdenen har Bowser Jr. samlet opp beinene hans og kaster dem oppi en gryte. Han blir levende igjen og dobbelt så stor, akkurat i tide for den siste sjefskampen.

Når han dukket opp igjen i Super Mario Galaxy hadde han høynet innsatsen betraktelig.[5] Han stjal alle "Storstjernene" fra Prinsesse Rosalina sitt komet-observatorium, og med disse laget han en kjempemessig hær. Han tok så og spolerte en festival i Sopperiket, erklærte at han skulle lage en ny galakse for seg selv, og at Peach var formelt invitert. Dermed skar han slottet hennes ut av bakken og løftet det opp i verdensrommet. Med Rosalinas hjelp følger Mario Bowser helt til sentrum av universet, hvor Bowser forteller at han skal herske over hele universet med Peach ved sin side. Den påfølgende kampen ender med at Bowser blir slått ut av bane og faller inn i sin kjempemessige, kunstige sol. Dette forårsaker en katastrofal reaksjon, hvor solen til Bowser kollapser og blir til et supermassivt svart hull. Rosalina og Lumaene hennes blir nødt til å ofre mye for å stanse det. Mario, Peach, Bowser og mange andre våkner opp igjen i Sopperiket som om ingenting har hendt.

Han vendte tilbake sammen med sine Koopalinger i New Super Mario Bros Wii. Her er han nok en gang den siste sjefskampen, og oppfører seg nok en gang som i Super Mario Bros. Men idet dagen ser ut til å være reddet sprer Kamek magi over avgrunnen hvor han falt, og han blir kjempemessig stor. Mario løper for livet, med Bowser hakk i hel, der han vasser gjennom lava og ramponerer alt i sin vei. Til sist finner Mario en bryter som spyler ned lavaen, og Bowser blir dratt med i dragsuget.

I Super Mario Galaxy 2 røver han Storstjernene igjen, for nok en gang å ta over det kjente univers. Denne gangen bruker han dem til å bli kjempemessig, så Mario må være bruke mer kreative metoder for å skade ham.

Rollespillene

Bowsers debut i rollespillverdenen var i Super Mario RPG. Her har han kidnappet Peach igjen, men kampen med Mario blir avbrutt av et digert sverd som spidder seg tvers gjennom slottet hans. De tre blir slått i hver sin retning og spredd utover Sopperiket. Sverdet er sendt av en ond smed, "Smithy", som bruker det som en port til hans fæle verden hvor det bare lages våpen. Bowser blir nødt til å samarbeide med Mario og Peach for å få slottet sitt tilbake og stoppe Smithy fra å ødelegge hjemmet deres.

I Paper Mario stjeler han "Stjernestaven" fra Stjerneåndene, som kan oppfylle ethvert ønske. Med denne greier han å løfte Peachs slott under sitt eget og tar det høyt opp i stratosfæren. Når Mario kommer bruker han Stjernestaven til å gjøre seg uovervinnelig. Han slår Mario nesten livløs og kaster ham av slottet, godt fornøyd med å endelig ha slått rivalen sin. Han får fort vite at Mario har overlevd, og sender sine sterkeste undersåtter etter ham. Til slutt har Mario kommet seg opp til slottet igjen. Med Peachs og Stjerneåndenes hjelp overvinner han Bowser og hans hjelperheks, Kammy.

Han har en mindre rolle i Paper Mario: The Thousand-Year Door. Her er Peach blitt kidnappet igjen, men ikke av Bowser. Dette liker han dårlig, og tar opp jakten etter henne og Krystallstjernene sammen med Kammy. Innimellom kapitlene er Bowser spillbar, og må noen ganger ta seg gjennom parodier av de gamle Super Mario Bros brettene. Uheldigvis henger han alltid et kapittel bak Mario og har ingen peiling på hva som egentlig foregår. Mot slutten av spillet er Mario i hovedskurken Grodus' vold, før Bowser plutselig detter gjennom taket og klemmer ham flat. Han er begeistret over å kunne slå en svekket Mario, men taper nok igjen.

I Super Paper Mario blir han og Peach tvangsgiftet (ikke at Bowser klager) av skurken Grev Bleck. Dette giftemålet skaper Kaoshjertet, som kommer til å ødelegge alle verdener. Bowser og undersåttene hans ender opp i "Bit-landene", hvor han fort sikrer seg noen forlatte slott. Snart nok kommer Mario på sin ferd og sprenger slottet hans til himmels. Bowser får anfall og angriper Mario igjen, men blir fort slått. Med megen møye greier Peach å overbevise ham om å hjelpe dem med å beseire Bleck og redde alle verdener.

I Paper Mario: Sticker Star får han vite at en komet har landet i Sopperiket, og at den kan oppfylle ønsker. Han kan selvsagt ikke dy seg og kræsjer Klistremerkeseremonien. Han rører ved kometen og den eksploderer til seks "kongelige klistremerker". Ett setter seg fast på hodet hans og han blir uovervinnelig og gal.

Bowser får skikkelig gjennomgå i Mario & Luigi: Superstar Saga. Her har Bønne-heksen Cackletta og hjelperen hennes Fawful stjålet stemmen til Peach og erstattet den med eksplosiver. Han blir frustrert fordi han ikke kan kidnappe henne uten at hun sprenger slottet hans i filler nå, så han tar Mario-brødrene med til Bønnebønne-riket for å finne Cackletta. Underveis blir luftskipet hans angrepet av Fawful og krasjet. Det siste brødrene ser av ham på en stund er at han blir skutt ut av en kanon. Bowser får hukommelsestap og blir funnet av tyven Popple. Han blir adoptert som læregutten "Rookie", og slåss mot Mario-brødrene et par ganger i sin nye karriere. Etter en kort flytur og et hardt fall våkner han opp igjen uten noe minne om de siste hendelser. I det samme øyeblikk kommer Fawful bærende på restene av Cackletta, som fikk dødelige sår i kampen mot brødrene. Fawful sender Cacklettas sjel inn i Bowser, og hun tar kontroll over kroppen hans og blir til Bowletta. Når Cacklettas sjel blir knust av Mario-brødrene, våkner Bowser opp litt etterpå, nok en gang uten aning om hva som skjer. Noen øyeblikk senere eksploderer det flyvende slottet hans som Bowletta hadde tatt over.

I oppfølgeren Mario & Luigi: Partners in Time jobber Bowser sammen med sitt yngre jeg, Baby Bowser. Og det uten å skjønne hvem det er engang. På slutten jafser Bowser i seg soppen som var igjen av den eldre Prinsesse Shroob. Han blir besatt av hennes ånd og blir Shrowser.

I Mario & Luigi: Bowser's Inside Story er Bowser selve hovedprotagonisten.[6] Her blir han lurt av Fawful til å spise en "lykkesopp", som skulle gi ham såpass hell at han kunne vinne over Mario. Til tross for all fornuft spiser han den, og det viser seg å være en "vakuumsopp" i stedet. Han går fullstendig berserk og sluker alt og alle han kommer over med støvsugerpusten sin, inkludert Mario-brødrene, Peach og stjerne-feen Starlow, før han besvimer. De han har slukt har nå krympet til mikroskopisk størrelse, og det gir dem muligheten til å hjelpe Bowser fra insiden. Når Bowser våkner får han vite av Fawful at han skal erobre hele riket. Dette gjør ham selvfølgelig rasende, og han setter kurs mot slottet sitt. I eventyret havner han ofte i trøbbel, og med Mario-brødrenes hjelp løser han alt med sin overmenneskelige styrke. Flere ganger blir han knust under digre slott. Da må Mario og Luigi fyre opp adrenalinsystemet hans så han kan vokse seg like stor, og dermed slå dem i småbiter. Det viser seg at Fawful er ute etter å finne Mørkestjernen, som en gang truet med å ødelegge riket. Han kidnapper Peach og gjør slottet hennes til et laboratorium for å løse magien rundt den og ta kraften for seg selv, men Bowser slår ham gjennom luften i siste øyeblikk. Mørkestjernen våkner, og invaderer kroppen til Bowser som et virus. Mario-brødrene tar opp jakten, og ser at den kopierer Bowsers DNA. De greier å jage den ut, men den tar form som en ondsinnet, uklar, halvferdig Bowser, til hans irritasjon. Bowser konfronterer Fawful, som har greid å sikre seg litt av Mørkestjernens kraft. Etter å ha banket dagslyset ut av ham flykter Fawful som et lite skygge-insekt, og Bowser følger etter. Han ser sin mørke kloning sluke Fawful og at den blir fullstendig; Mørke Bowser, som tar veien til et skjult tårn i Peachs slott. Bowser tar opp jakten, og er vitne til at Mørke Bowser dekker hele riket i mørke og fanger all dets innvånere. Den onde skapningen forteller at snart kommer riket, alle i det, og til og med Bowser til å forsvinne i mørke. Til svar sier Bowser at det aldri vil skje, for det er hans rike, og den eneste som skal forsvinne er Mørke Bowser. Etter en lang kamp er Mørke Bowser beseiret og maktesløs, og Bowser gjør det av med ham ved å slå ham så hardt at han eksploderer. Mario-brødrene møter Fawful igjen inni Bowser, som også er beseiret for godt. Han later som han angrer, før han blåser seg opp og eksploderer. Eksplosjonen får Bowser til å hoste opp alle som han slukte på grunn av vacuumsoppen, og han blir rasende når han finner ut at Mario og Luigi har spradet rundt i kroppen hans. Han går til angrep, men blir raskt beseiret igjen. I den siste scenen ligger han bandasjert i sengen sin før Starlow kommer med en gave: en kake med fjeset hans på.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «スマブラ拳!!». www.smashbros.com. Arkivert fra originalen 18. april 2021. Besøkt 3. desember 2015. 
  2. ^ «Top 10 Reptiles/Amphibians in Video Games | ScrewAttack.com». www.screwattack.com. Arkivert fra originalen 10. mai 2013. Besøkt 3. desember 2015. 
  3. ^ a b «The koopalings are NOT related to Bowser!!! | ScrewAttack.com». www.screwattack.com. Arkivert fra originalen 16. september 2012. Besøkt 3. desember 2015. 
  4. ^ «IGN: IGN Presents The History of Super Mario Bros.». 8. oktober 2008. Arkivert fra originalen 8. oktober 2008. Besøkt 3. desember 2015. 
  5. ^ «Super Mario Galaxy». Eurogamer.net. Besøkt 3. desember 2015. 
  6. ^ «Mario & Luigi: Bowser's Inside Story». Eurogamer.net. Besøkt 3. desember 2015.