Nintendo GameCube

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nintendo GameCube
ProdusentNintendo
TypeSpillkonsoll
GenerasjonSjette
UtgittJP 14. september 2001
NA 18. november 2001
EU 3. mai 2002
AU 17. mai 2002
Medium8 cm DVD
Eksemplarer21,74 millioner[1]
ToppspillSuper Smash Bros. Melee
ForgjengerNintendo 64
EtterfølgerWii
Nintendo GameCube

Nintendo GameCube (forkortelse som GCN) er den fjerde stasjonære spillkonsollen fra den japanske spillprodusenten Nintendo. Under utviklingen var GameCube kodenavngitt «Dolphin», siden grafikkchipen ble kalt «flipper». GameCube var billigere og mer kompakt enn hovedkonkurrentene PlayStation 2 og Xbox.

Spillene til konsollen er å få kjøpt på små 8‘’ DVD-plater som rommer ca. 1,46 GB. GameCube har fire utganger for håndkontrollere og to utganger for minnekort på framsiden. Tre utganger er å finne på undersiden. Disse utgangene er brukt for å koble til modemadapter, bredbåndsadapter og Game Boy Player.

Grafikken er utviklet av ATI, en av verdens største produsenter av grafikkort.

GameCube ble avløst av Wii 8. desember 2006, og den er bakoverkompatibel med GameCube-spill.

Tilbehør til GameCube[rediger | rediger kilde]

De viktigste spillene for GameCube er de eksklusive spillene. Disse er merket «only for» i øverste, venstre hjørne på spilleskene. GameCube har en serie med billigere spill kalt Player's Choice. Spill som kommer ut i Player's Choice kjennes igjen på sin lave prislapp og sølvfargede spillesker. Player's Choice bestod av tre spill i startfasen, men har fått nye tilskudd hvert år. Nå er det rundt 40 spill i serien.

Spill[rediger | rediger kilde]

Nintendo bedret det anstrengte forholdet sitt til tredjeparts spillutgivere denne generasjonen. Square Enix ga ut sine første spill for Nintendo siden 1996 (deriblant Final Fantasy: Crystal Cronicles). Namco støttet konsollen bl. a med spillene Soul Calibur II, Tales of Symphonia, Donkey Konga og Star Fox: Assault. Capcom ble en viktig samarbeidspartner og bidro bl. a med to nye Resident Evil-spill (RE Zero og RE 4), i tillegg til en nyversjon av det første Resident Evil. Sega støttet konsollen med mange spill, blant dem flere spill i Sonic-serien. Nintendo kjøpte spillstudioet Silicon Knights (kjent for bl. a Eternal Darkness), og tok utgangspunkt i restene av Iguana Entertainment da de dannet Retro Studios (som ga ut Metroid Prime 1 og 2 for GameCube). Britiske Rare utviklet kun ett spill for GC (Star Fox Advenures), før Nintendo solgte studioet til Microsoft i 2003.

Kjente spill[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Dolphin (Nintendo GameCube-emulator)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IR Information : Sales Data - Hardware and Software Sales Units». Nintendo Co., Ltd. Besøkt 3. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]