Hopp til innhold

Dobbeltgjenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
"Dobbeltgjenger nr. 1", maleri av Sebastian Bieniek, 2018.
«Hvordan de møtte seg selv», akvarell av Dante Gabriel Rossetti, 1864.

Dobbeltgjenger (tysk: doppelgänger; engelsk (fra tysk): doppelganger; opprinnelig i form av «gjenferd, gjenganger»)[1] kalles personer som er så like hverandre av utseende at de kan tas for å være samme person, selv om de ikke er i slekt med hverandre.[2]

Eneggede tvillinger kalles således ikke for dobbeltgjengere, til tross for at de ofte er veldig like hverandre utseendemessig. Forekomsten av dobbeltgjengere er vanligere i skjønnlitteraturen enn i virkeligheten. Dobbeltgjengere er populære i tegneserier, science fiction-filmer og videospill, og da ofte som en ond versjon av helten. I norsk mytologi er en vardøger en spøkelseaktig dobbeltgjenger som gjennomfører en levende persons handlinger fram i tid.

En person som med hensikt sminker og kler seg som en kjendis for å ligne denne, er ikke en dobbeltgjenger, men kalles en «look-alike» eller «wannabe». Også utkledde imitatorer kan bli svært lik en annen person.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «doppelganger (n.)», Online Etymology Dictionary
  2. ^ «Dobbeltgjenger», Bokmålsordboka

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Keppler, C. F. (1972): The Literature of the Second Self. University of Arizona Press.
  • Maack, L. H; Mullen, P. E. (1983): «The Doppelgänger, Disintegration and Death: A Case Report» i: Psychological Medicine 13, s. 651-654.
  • Miller, K. (1985): Doubles: Studies in Literary History. Oxford University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]