Super Mario Bros. (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Super Mario Bros.
Generell informasjon
Utgivelsesår28. mai 1993 (USA)
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRocky Morton
Annabel Jankel
Roland Joffé (ikke kreditert)
ProdusentJake Eberts
Roland Joffé
ManusforfatterParker Bennett
Terry Runte
Ed Solomon
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDean Semler
KlippMark Goldblatt
Foran kamera
MedvirkendeBob Hoskins
John Leguizamo
Dennis Hopper
Samantha Mathis
Scott Burns
Fisher Stevens
Richard Edson
Fiona Shaw
Mojo Nixon
Gianni Russo
Lance Henriksen
Don Lake
Annen informasjon
Budsjett$42,000,000 (estimert)
Totalomsetning$20,915,465 (USA)
Prod.selskapHollywood Pictures
Cinergi Pictures
Entertainment Film Distrbutors (UK)
Eksterne lenker

Super Mario Bros. er en film fra 1993 løst basert på det populære videospillet av samme navn.[1][2][3] Filmen følger eventyrene til Mario (Bob Hoskins) og hans bror Luigi (John Leguizamo) i en komisk dystopi styrt av Browser (Dennis Hopper). Det er den første store filmen basert på et videospill.[trenger referanse]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

For cirka 65 millioner år siden styrter en meteoritt på jordkloden, utrydder de aller fleste dinosaurene, og universet blir delt i to parallelle dimensjoner. De få overlevende dinosaurene går over i en ny dimensjon, og utvikler seg til en humanoid rase. I nåtiden forlater en mystisk kvinne et stort egg, sammen med en stein, ved et katolsk barnehjem. Men når hun forsøker å forlate stedet, blir hun tatt av King Koopa som krever å vite hva kvinnen gjorde med egget og steinen. Kvinnen blir drept. Egget blir snart klekket ut, og inneholder et spedbarn - en liten jente.

20 år senere bor to italiensk-amerikanske rørleggere Mario og Luigi i Brooklyn, New York. De blir truet av den mafia-kontrollerte "Scapelli Construction Company" ledet av Anthony Scapelli. Luigi blir forelsket i NYU-student Daisy, som graver under Brooklyn Bridge etter dinosaur-bein og fossil. Etter et stevnemøte går de tilbake til broen, hvor de blir vitne til to av Scapellis håndlangere som saboterer området. Mario og Luigi klarer å fikse problemene, men de blir slått bevisstløs av Iggy og Spike, Koopa sine håndlangere som også kidnapper Daisy. Mario og Luigi våkner senere, og følger etter Iggy og Spike gjennom en tverrdimensjonal portal som fører dem til Dinohattan.

Koopa planlegger å bruke en meteoritt-fragment for å slå sammen deres verden, med den menneskelige verden - og deretter utnevnte seg selv til diktator for begge verdener. Det avsløres at Daisy egentlig er en tapt prinsesse fra den andre dimensjonen. Hennes mor var en dronning som tok Daisy med til Brooklyn kort tid før portalen ble stengt. Men Scapellis menn åpnet ved ett uhell portalen ved ett uhell. Daisy blir ført til Koopa-Tower, hvor hun møter Yoshi. Etter hvert redder Mario Bros. henne ved hjelp av Toad, en godmodig gitarist som ble forvandlet til en Goomba som straff. Etter hvert smelter de to dimensjonene sammen, og Koopa forvandler Scapelli til en sjimpanse før de går etter Mario. Men Luigi og Daisy klarer å fjerne fragmentet fra meteoritten, og de to verdenene skilles fra hverandre igjen.

I Dinohattan konfronterer de Koopa og beseirer ham. Koopa, nå forvandlet til en voldsom, semi-humanoid Tyrannosaurus, forsøker å drepe Mario Bros. Når faren til Daisy blir gjenopprettet etter Koopa sitt nederlag, gjenvinner han kontrollen over riket sitt og blir igjen oppnevnt til konge. Luigi bekjenner hans kjærlighet til Daisy, og ønsker at hun skal komme til Brooklyn med ham. Men Daisy ønsker ikke reise før alle skadene forårsaket av Koopa er reparert i hennes egen dimensjon, og hun ønsker å tilbringe mer tid sammen med faren sin. Luigi kysser Daisy farvel, før han og Mario reiser hjem til Brooklyn. Senere havner historien deres på nyhetene, og TV-reporteren sier at de fra nå av skal gå under kallenavnet "Super Mario Bros" og Daisy dukker opp igjen, og ber Mario og Luigi om hjelp til ett nytt oppdrag.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Super Mario Bros. - Cast, Reviews, Summary, and Awards - AllRovi». 25. januar 2012. Arkivert fra originalen 25. januar 2012. Besøkt 6. november 2016. 
  2. ^ Hinson, Hal. «Super Mario Bros. (PG)». www.washingtonpost.com. Besøkt 6. november 2016. 
  3. ^ Hattenstone, Simon (2. august 2007). «Bob Hoskins: 'The Method? Living it out? Cobblers!'». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 6. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]