Super Mario Galaxy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Super Mario Galaxy
Mario galaxy2.svg
UtviklerNintendo EAD
UtgiverNintendo
Distributør Nintendo eShopRediger på Wikidata
ProdusentShigeru Miyamoto
DesignerTakao Shimizu
Yoshiaki Koizumi
Shigeru Miyamoto
KomponistKoji Kondo
SerieMario
Forrige i serienNew Super Mario Bros.; ingen
Neste i serienNew Super Mario Bros. Wii; Super Mario Galaxy 2
PlattformWii
UtgivelseJP 1. november 2007
NA 12. november 2007[1]
EU 16. november 2007
AU 27. november 2007
SjangerPlattform
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseESRB: E
PEGI: 3+
CERO: A (All Ages)
OFLC: G (General)
FormatWii optisk plate
Nettstedwww.nintendo.co.jp/wii/rmgj/

Super Mario Galaxy (スーパーマリオギャラクシー Sūpā Mario Gyarakushī) er et Gullstikka-belønnet plattformspill til Wii som er utviklet av EAD. Det er et plattformspill med Mario i hovedrollen og er en oppfølger til Super Mario 64 til Nintendo 64 og Super Mario Sunshine til Nintendo GameCube. Super Mario Galaxy ble gitt ut i Japan 1. november 2007, i Nord-Amerika 12. november og i Europa 16. november.

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Kontroller[rediger | rediger kilde]

Super Mario Galaxy bygger på kontrolloppsettet fra sine 3D-forgjengere, Super Mario 64 og Super Mario Sunshine. Som i disse spillene styres Mario ved å dytte på kontrollspaken, som nå befinner seg på «nunchuken». Jo hardere man dytter på spaken desto fortere vil spillfiguren bevege seg. A-knappen brukes for å hoppe, og i kombinasjon med kontrollspaken kan spilleren aktivere flere forskjellige bevegelser og hopp, slik som baklengs saltomortale, det velkjente ekstra høye trippelhoppet (med forlengs saltomortale), lengdehoppet og vegghopp (hvor Mario hopper oppover frem og tilbake mellom to vegger for dermed å nå ellers utilgjengelige høyder). Den velkjente «Ground Pound»-manøveren hvor Mario stanser i lufta, setter seg i sittestilling og deretter smeller ned i bakken, gjør ham i stand til å ødelegge visse objekter, knuse fiender og utløse hendelser ved å slå spesielle plugger ned i bakken. Mario kan også løfte gjenstander og bruke dem som prosjektiler mot fiender og hindringer. Ved å riste på Wii-fjernkontrollen kan spilleren utløse en manøver hvor Mario gjør en fast bevegelse med å snurre rundt med utstrakte armer og knyttede never. Med denne bevegelsen kan spilleren uskadeliggjøre og drepe fiender, ødelegge visse gjenstander, kaste prosjektiler og utløse spesielle stjernekanoner som brukes for å forflytte seg fra planet til planet og til nye galakser.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Spillets handling utspiller seg i verdensrommet, og «navlen» i spillet er Rosalinas kometobservatorium.[2] Herfra kan Mario ved hjelp av stedets stjernekanoner skyte seg mot forskjellige galakser rundt om i universet, disse fungerer som spillets baner. Observatoriet er delt opp i kupler («domes») som brukes til å observere bestemte galakser og planeter. Fra kuplene kan Mario skyte seg ut mot de galaksene som den dekker. Hver av disse banene inneholder et visst antall kraftstjerner som erverves ved å utføre forskjellige oppgaver, som kappløp, kamp mot ekstra sterke fiender («bosser») og å løse gåter. Etter hvert som Mario finner flere kraftstjerner kan han skyte seg mot mer ytterliggende galakser som dekkes av kuppelen. Den ytterste galaksen i hver kuppel er en fiendebase hvor enten Bowser eller Bowser Jr. har bygget en reaktor som drives av en Megastjerne («Grand Star»), en større og kraftigere kraftstjerne. Her må Mario nedkjempe en boss, og når dette er gjort, får han megastjernen, som gir Rosalinas observatorium nok kraft til å låse opp en ny kuppel med adgang til nye galakser.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med en prolog som fortelles gjennom en billedbok. Her blir spilleren presentert for handlingsbakgrunnen for spillet.

Laquote.svgEn gang hvert hundrede år dukker en komet opp på himmelen over Mushroom Kingdom. Et år var kometen så stor at den fylte hele himmelen, og utallige stjerneskudd regnet ned. Toad'ene brakte stjerneskuddene til slottet, hvor de ble til en stor Power-stjerne. Det skulle ha vært en lykkelig tid for innbyggerne i Mushroom Kingdom. Det var natten da Stjernestøvfestivalen ble feiret, som avholdes hvert hundrede år for å feire kometens velsignelser.Raquote.svg

Spillmanualen, side 34

Selve handlingen begynner med at Mario får et brev fra Prinsesse Peach, hvor hun inviterer ham til stjernestøvfestivalen som skal feire ankomsten til kometen som viser seg over Mushroom Kingdom hvert hundrede år. Festivalen ødelegges brått av et knippe flygende skip anført av Bowser som daler ned fra himmelen og skyter mot festivaldeltakerne. Idet Mario når slottet for å se om prinsessen er i sikkerhet, dukker det opp et enormt romfartøy som rykker landstykket slottet står på løs fra bakken. Prinsessen, slottet, et par av prinsessen tjenere og Mario blir dratt ut i verdensrommet idet spillets skurk Bowser dukker opp på et av skipene og beretter at han vil lage en ny galakse. Før Mario kan gjøre noe, blir han angrepet av en heks og blåst ut i verdensrommet. Når han kommer til seg selv igjen, befinner han seg på en liten planet ute i verdensrommet. Her treffer han på noen merkelige stjernevesener, som presenterer ham for kvinnen Rosalina. Hun bor sammen med stjernevesene på et observatorium i verdensrommet som drives av kraftstjerner («Power Stars»). Disse har blitt røvet av Bowser og hans sønn Bowser Jr., og Rosalina ber Mario om hjelp til å hente dem tilbake slik at hun kan bruke kraften i det svevende observatoriet til å hjelpe ham i å finne Prinsesse Peach. Spillets handling videre dreier seg om å gå gjennom en rekke galakser og samle de velkjente «Power Stars» for å til slutt få has på Bowser og redde prinsessen.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Spillet har høstet svært gode kritiker fra spillanmeldelser. GameSpot ga spillet 9.5/10 og IGN ga spillet 9.7/10.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ E3 07: Mario Galaxy blasts off 11/12 Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ Spillmanualen, side 42: «Kometobservatoriet: dine eventyrs udgangspunkt»
  3. ^ Spillmanualen, side 42: «Når du har fået en kuppels Megastjerne, får du adgang til en ny kuppel»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]