Luigi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luigi
Rollefigur i Mario-serien
Første opptredenMario Bros. (1983)
Informasjon
KjønnMann
Skuespiller John Leguizamo, Charles Martinet (1992–), Marc Graue, Danny Wells, Charlie DayRediger på Wikidata
Stemme Danny Wells (TV) (1989-1990)
Tony Rosato (TV) (1990-1991)
John Leguizamo (Film) (1993)
Charles Martinet (Videospill) (1996-Nåværende)
Skapt av Shigeru MiyamotoRediger på Wikidata

Luigi er en fiktiv videospillfigur som har opptrådt i en rekke videospill utgitt av Nintendo. Luigi er vanligvis ikledt en grønn genser, blå snekkerbukse, brune sko, hvite hansker og en grønn hatt med bokstaven L midt frampå. De fleste spillene som Luigi opptrer i er plattformspill, men etter hvert har Nintendo utgitt mange ulike spill med Luigi og Mario (og som oftest flere personer fra Mario-serien). Eksempler på disse er sportsspill (Mario Kart, Mario Tennis), en serie brettspill-liknende partyspill (Mario Party) og rollespill (Paper Mario).

Historie[rediger | rediger kilde]

Luigi er lillebroren til Mario, og debuterte i spillet Mario Bros.[1] Han har senere vært med i mange spill sammen med Mario. I begynnelsen var Luigi en kopi av Mario som ble laget for å gi mulighet til å skille mellom to spillere, men etter hvert har Luigi blitt en egen karakter, med sine egne særtrekk.[2] I 2001 fikk Luigi endelig hovedrollen i sitt eget spill, Luigi's Mansion, som ble lansert omtrent samtidig som Nintendo GameCube. Likevel har Luigi ofte blitt satt i bakgrunnen av sin bror Mario i mange spill, noe som har blitt referert til i enkelte Mario-spill på en selvironisk måte. I for eksempel Paper Mario, som er et rollespill med Mario som hovedperson, er det mulig å prate med Luigi i hjemmet til de to brødrene. Luigi kommenterer da ofte det at Mario ikke tar ham med på sine eventyr, og i stedet lar ham være hjemme for å passe på huset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IGN: IGN Presents The History of Super Mario Bros.». 14. februar 2008. Arkivert fra originalen 14. februar 2008. Besøkt 30. november 2015. 
  2. ^ «Mario Bros. - Videogame by Nintendo». www.arcade-museum.com. Besøkt 30. november 2015.