Donkey Kong (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Donkey Kong
Utvikler Nintendo
Regissør Shigeru Miyamoto
Produsent Q366261
Designer Shigeru Miyamoto
Plattform NES, Wii, Arkade, Famicom Disk System, Atari 2600, Atari 7800, Intellivision, Colecovision, Atari 8-bits datamaskiner, Commodore VIC-20, ZX Spectrum, Commodore 64, TI99/4A, PC, MSX, Game Boy Advance, Gamecube, Nintendo 64, Apple II
Utgivelse JP 15. juli 1983
NA Juni 1986
EU 15. oktober 1986
Sjanger Plattform
Modus Enspiller, flerspiller
Aldersgrense Everyone

Donkey Kong er et plattformspill utviklet og utgitt av Nintendo i 1981 til en rekke konsoller. Mario og Donkey Kong debuterte begge i dette spillet

Gameplay[rediger | rediger kilde]

I spillet skal Jumpman (Mario) prøve å redde Pauline fra Donkey Kong gjennom forskjellige baner. I de tre første banene er målet kun å nå toppen av banen mens man unngår fiender og forskjellige gjenstander Donkey Kong kaster, før man på den fjerde banen må få stillaset DK står på til å kollapse ved å rive ut de åtte boltene som holder det oppreist. I det originale arkadespillet, var spillet oppdelt i flere forskjellige sekvenser bestående av to til fire baner, men i hjemmeportene var det kun en sekvens som inkluderte alle banene som gjentok seg selv igjen og igjen i stadig vanskelige format. Grunnet minnekapasitet ble ofte en eller to baner kuttet fra spillet i hjemmeportene.

Arv[rediger | rediger kilde]

NES-porten av dette spillet ble senere utgitt i spillserien NES Classics til Game Boy Advance, samt på Virtual Console til Wii. En oppdatert versjon av spillet ble gitt ut til Game Boy i 1994 og det heter også Donkey Kong. Det ble også sluppet et Game & Watch-spill løst basert på den første av spillets fire baner. Der må man som Mario unngå tønner på veien mot en heisekran som man så må svinge seg i for å rive bort en av blokkene som støtter plattformen Donkey Kong står på. Etter å ha revet bort en blokk, vil man returneres til begynnelsen av banen, hvor man så må gjenta dette. River man bort den siste blokken, vil man se Donkey Kong falle i bakken og deretter belønnes man med en stor poengbonus. Deretter bygges plattformen opp igjen og man blir sendt tilbake til begynnelsen av banen for å gjenta det hele i jakten på en stadig høyere poengsum.

Liste over figurer i Donkey Kong[rediger | rediger kilde]

 • Candy Kong er kjæresten til Donkey Kong. Hun er ikke spillbar, men hjelper sine venner i spillet. Hun dukket først opp i Donkey Kong Country hvor hun hjalp spilleren med å lagre spillet.
 • Chunky Kong dukker opp i spillet Donkey Kong 64 til Nintendo 64. Han er eldre bror av Kiddy Kong og fetteren til Tiny Kong og Dixie Kong
 • Cranky Kong er faren til Donkey Kong, og mannen til Donkey Kongs mor Wrinkly Kong. Han ser alltid sur ut og sitter som oftest i sin gyngestol og gir spillerene tips om neste level. Han selv har aldri vært spillbar helt til det neste Donkey Kong-spillet, Donkey Kong Country: Tropical Freeze.
 • Diddy Kong er Donkey Kongs bestevenn, partner og er som en nevø for ham. Hans største ønske er å bli akkurat sånn som Donkey Kong. Han har en kjæreste som heter Dixie Kong.
 • Dixie Kong dukket opp i spillet Donkey Kong Country 2 til Super Nintendo. Hun er kjæresten til Diddy Kong, søsteren til Tiny Kong og Chunky Kong sin kusine.
 • Funky Kong dukket første gang opp i spillet Donkey Kong Country hvor han ga spilleren mulighet til å gå tilbake til verdener som allerede var ferdigspillt. I Donkey Kong Country 64 fikk han en ny jobb som våpenlanger og forsyner Donkey og vennene med forskjellige våpen og oppgraderinger.
 • Kiddy Kong er lillebroren til Chunky Kong og fetter til Tiny Kong og Dixie Kong.
 • Lanky Kong er en orangutang i Kong-familien. Hans relasjoner til familien er ukjent, men blir beskrevet som en forvridd kvist langt ute i slekstreet av Cranky Kong. Lanky Kong dukket først opp i spillet Donkey Kong 64 til Nintendo 64, hvor han var en av de morsomme spillerene å velge i.
 • Swanky Kong dukket først opp i Donkey Kong Country 2 og gav spilleren 3 spørsmål i hvert level.
 • Tiny Kong er søster av Dixie Kong og kusinen til Chunky Kong og Kiddy Kong og dukker opp i spillet Donkey Kong 64 til Nintendo 64
 • Wrinkly Kong er mor til Donkey Kong og hustru til Cranky Kong. Hun eier et bibliotek i Donkey Kong country 2, der hun hjelper Diddy Kong og Dixie Kong med hjemmeleksene sine.
videospillstubbDenne videospillrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.