Super Mario World

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Super Mario World
UtviklerNintendo R&D4
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
Virtual Console
RegissørTakashi Tezuka
ProdusentShigeru Miyamoto
DesignerTakashi Tezuka
ProgrammererToshihiko Nakago
KomponistKoji Kondo
PlattformSuper NES, Wii
UtgivelseJP 21. november 1990
NA 13. august 1991
EU 11. april 1992
SjangerPlattformspill
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseESRB: Everyone (E)
Nettstedwww.nintendo.co.jp/n02/shvc/mw/index.html
Del av serien Super Mario, Mario

Super Mario World (スーパーマリオワールド Sūpā Mario Wārudo) er et plattformspill utviklet og utgitt av Nintendo. Spillet var en av lanseringstitlene til Super NES, sammen med Pilotwings og F-Zero. Spillet har også blitt gitt ut til Game Boy Advance under navnet Super Mario World: Super Mario Advance 2. Super Mario World ble produsert av Shigeru Miyamoto, og musikken ble komponert av Koji Kondo.

Overblikk[rediger | rediger kilde]

Det var i dette spillet at Marios dinosaurvenn Yoshi først dukket opp. Her dukker Yoshi opp i fire forskjellige farger (grønn, gul, rød og blå) med litt forskjellige egenskaper. Handlingen i spillet går ut på at Mario og Luigi prøver å redde Prinsesse Toadstool og Yoshis venner fra Bowser og hans Koopalings som har kommet tilbake til tross for å ha blitt beseiret i Super Mario Bros. 3.[1]

Som i tidligere Mario-spill er dette spillet også sideskrollende og drar fordel av Super Nintendoens 16-bit grafikk og stereolyd. Spillet består av en reise gjennom brett i syv verdener: Yoshi's Island, Donut Plains, Vanilla Dome, Cookie Mountain, Forest of Illusion, Chocolate Island og the Valley of Bowser. Det finnes også to hemmelige verdener, the Star Road og Special Zone (som er tilgjengelig fra the Star Road) som åpner seg ved å gjennomføre tilleggsmål på spesielle brett.

Spillet har ofte blitt sammenliknet med Super Mario Bros. siden begge spillene «setter lista» for alle etterfølgende spill sluppet på sine respektive systemer. SMW innførte mange nye konsepter til actionspill, for eksempel det å gi spilleren muligheten til å gå tilbake til tidligere brett for å finne oversette hemmeligheter. Dette var et av de første spillene som belønnet spilleren for å «få 100 %» (finne alle hemmelighetene på brettene), et konsept som senere ble veldig populært. Det blir fortsatt sett på av mange som et av de beste spillene gjennom alle tider for sitt enkle og kreative spillbarhet.

En utgave av Super Mario World kom med hver enkelt Super Nintendo da systemet ble sluppet i Amerika, men denne ordningen ble senere droppet. På grunn av dette er SMW fortsatt en av de mestselgende videospillende noensinne.

Super Mario World var med i en spesiell versjon av Super Mario All-Stars, kalt Super Mario All-Stars + Super Mario World, sluppet i 1998.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Super Mario World for Arcade (1991) - MobyGames». MobyGames. Besøkt 14. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]