Louis Pasteur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Louis Pasteur.

Louis Pasteur (født 27. desember 1822, død 28. september 1895) var en fransk kjemiker og bakteriolog. Han ble født i byen Dole. Han har hatt stor betydning for dagens mikrobiologi.

Ved hjelp av enkle eksperimenter kunne Pasteur avvise Spontan generasjon og avsluttet med dette en lang debatt om hvorvidt mikroorganismer kunne oppstå av seg selv.

Han var en av de første til å få sykehusene til å skifte sin praksis når det gjelder hygiene for å minimere spredningen av mikrobiologiske organismer.[trenger referanse]En annen ting han fant ut var at svake former for mikrober kunne brukes for å gjøre kroppen resistent mot sterkere former for de samme mikrobene. Ved å gi kroppen en liten dose av enkelte svake versjoner av sykdomsfrembringende mikroorganismer vil immunforsvaret utvikle antistoffer mot den spesifikke sykdommen. Han fant dermed opp vaksinen, en teknikk som har blitt viktig for å forebygge sykdommer som røde hunder og kopper. En annen ting han gjorde var å oppdage viruset da han studerte rabies, en hundesykdom som kan overføres til mennesker ved bitt. Virus er små ikke-levende mikroorganismer som går inn i kroppen og overtar kontrollen av celler, det alt i kroppen er bygd opp av. Et eksempel på en virussykdom er hiv.

Det Pasteur kanskje er mest kjent for er pasteuristeringen, en teknikk som blant annet er viktig i produksjon av melk. Pasteurisering er en teknikk for å drepe mikroorganismer uten å samtidig ødelegge selve maten. Det var Napoleon III som ba Pasteur om å finne ut av sykdommene som var et stort problem i spesielt vinindustrien. Vin er jo som kjent en viktig vare for Frankrike. Han fant ut at vinsykdommene kom av mikroorganismer. Men ved å varme opp vinen til 55°C i noen minutter døde organismene. Denne teknikken er i dag også mye brukt i øl og melk.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Louis Pasteur – bilder, video eller lyd