Streptokokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Streptokokker
Nomenklatur
Streptococcus
Populærnavn
streptokokker
Hører til
Firmicutes,
bakterier,
liv
Inndelt i

Beta-hemolytiske streptokokker:

alfa- eller ikke-hemolytiske streptokokker

Streptokokker er en slekt (genus) grampositive bakterier tilhørende klassen Firmicutes. De er runde (kokker) og vokser vanligvis i par eller kjeder.

De deles historisk inn i α-, β-, og nonhemolytiske (= γ-hemolytiske) etter sin fenotypiske evne å løse opp røde blodlegemer i dyrkningsskåler i laboratoriet. De β-hemolytiske streptokokkene deles videre inn gruppe A, B, C, D, F, og G etter Rebecca Lancefields system som baserer seg på streptokokkenes ulike overflateantigener. En måte å differensiere de ulike gruppene på er latexagglutinasjon. Gruppeinndelingen er kun delvis sammenfallende med den naturlige/genetiske inndelingen i arter.

Streptokokker er en del av normalfloraen hos pattedyr. Hos mennesker finner man dem i munnen, huden, innvollene og de øvre luftveiene.

Gruppe A-streptokokker er blant de mest humanpatogene bakteriene vi kjenner. Også Gruppe B-streptokokker er en betydelig årsak for sykdom hos mennesker. Blant α-hemolytiske streptokokker finnes arter som kan lage abscesser og betennelser på hjerteklaffer, såkalt endokarditt. Pneumokokker er blant annet en betydelig årsak til alvorlige lungebetennelser, i de senere år finnes en vaksine mot disse.

Som et ledd for å skille mellom streptokokker og stafylokokker kan man utføre en katalase-test hvorpå streptokokker vil gi en negativ prøve og stafylokokker gir en positiv prøve (brusing av væske fordi hydrogenperoxid spaltes til oksygen (gass og vil gi brusing) og vann).

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]