Rabies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rabies, også kalt hundegalskap, er en infeksjon av rabiesvirus som kan opptre hos pattedyr. Den kan overføres til menneske på flere måter, men som oftest skjer det via spytt ved bitt fra en smitteførende hund. Smitte ved at virusholdig spytt kommer på slimhinner forekommer i sjeldne tilfelle. Virus kan ikke overføres gjennom hel hud.

Forekomst[rediger | rediger kilde]

Rabies forekommer i de fleste land i verden. Rev er den vanligste smittebæreren i Europa. Skandinavia, De britiske øyer, enkelte andre øyer, Australia, New Zealand og Antarktis er for tiden rabiesfrie. På fastlandet i Norge har det sjelden[1] vært registrert rabies siden første halvdel av 1800-tallet, men det forekommer sporadisk på Svalbard blant dyr, senest i 2011[2] og 2018.[3] Rabies ble påvist på Svalbard for første gang i 1980. Mulig smittespredning til Svalbard kan skje ved at rabiessmittede dyr kommer over isen fra Grønland eller Nordvest-Russland.[4]

Det er viktig å ha god grensekontroll siden import av ett smittet kjæledyr kan ha store konsekvenser.

Arktis[rediger | rediger kilde]

Rabies er utbredt over det meste av Arktis (Alaska, Canada, Grønland, Nordvest-Russland), men lite tallmateriale er tilgjengelig. Fjellreven er hovedvert for en egen virusvariant knyttet til arktiske områder. Også en del andre arter, blant annet rødrev og mårhund, har vist seg å kunne fungere som hovedvert for dette viruset. I arktiske strøk og deriblant Svalbard er det fjellreven som regnes som viktigste smittereservoar. Andre dyrearter smittes sporadisk av reven.

Inkubasjonstid[rediger | rediger kilde]

Fra smitte til sykdommen bryter ut tar det vanligvis 2-8 uker, men ved stor smittedose kan det gå fortere, og i sjeldne tilfelle kan det ta år. Hvis ikke viruset straks vaskes ut av såret og behandling settes i gang, vil det formere seg og følge nervebanene til hjernen og ryggmargen og føre til hjernehinnebetennelse (meningitt) eller hjernebetennelse (encephalitt).

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Et symptom er overfølsomhet og frykt for vann. Sykdommen begynner med smerter eller ubehag rundt stikkstedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom (aggressiv) oppførsel. Mellom anfallene er pasienten klar og orientert. Hvis pasienten ikke dør under krampeanfallene, utvikles etterhvert koma og lammelser. Sykdommen varer sjelden mer enn 4-5 dager og er alltid dødelig med mindre man får behandling.

Vaksine[rediger | rediger kilde]

Det finnes effektive vaksiner mot rabies i dag, og dette er en av de tre sykdommene det stilles krav om at hund og katt skal være vaksinert mot før innførsel/tilbakeførsel til Norge. Vaksiner mot rabies og leptospirose finnes også som kombinerte vaksiner. Veterinærer kan gi råd om vaksinering.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]