National Inventors Hall of Fame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
National Inventors Hall of Fame i sentrum av Akron

National Inventors Hall of Fame er en amerikansk non-profit organisasjon dedikert til oppfinnere og deres oppfinnelser. Den ble grunnlagt i 1973 og dets primære oppgave er å «hedre folk som er ansvarlige for store teknologiske fremskritt som gjør den menneskelige, sosiale og økonomiske utvikling mulig.» I tillegg til Æresgalleriet driver den også et museum i Alexandria, Virginia og en ungdomsskole i Akron, Ohio og er sponsor for pedagogiske programmer, konkurranser og spesielle prosjekter over hele USA for å oppmuntre til kreativitet blant elevene.[1]

Per 2016 er 532 oppfinnere fra de siste tre hundreår innlemmet i Æresgalleriet, inkludert om lag 100 nålevende personer. Hver februar blr nye medlemmer innlemmet, valgt av en komité, det såkalte Blue Ribbon-Panelet. For å kvalifisere må oppfinneren ha fått et amerikansk patent som «har forbedret menneskenes velferd og fremmet utviklingen av vitenskap og teknologi.»

Historie[rediger | rediger kilde]

National Inventors Hall of Fameble grunnlagt i 1973 etter et initiativ tatt av H. Hume Mathews som deretter ble leder for et nasjonalt råd for patentforeninger (nå Det nasjonale råd for immaterial rett).[2] I de følgende år fikk Galleriet en stor sponsor i U.S. Patent and Trademark Office i Washington D.C.[3]

Det første æresgalleri ble plassert i United States Patent and Trademark Office i Washington, D.C., i nærheten av Ronald Reagan Washington nasjonale lufthavn, men det trengte snart mer plass og en mer fremtredende plassering. En komité ble opprettet i 1986 for å finne et nytt hjem til Galleriet. For en tid holdt det til i Franklin Institute i Philadelphia, Pennsylvania. Men i 1987 foreslo en patentadvokat fra Akron, Edwin "Ned" Oldham å flytte Æresgalleriet til Akron. Byggingen til den nye bygningen ble ferdig i 1995, og Galleriet ble da åpnet for publikum .[4]

Allerede fra begynnelsen var Galleriet ment å være mer enn et bare et museum og bibliotek for vitenskap og teknologi. Den ble bygget som et «oppfinner-verksted» og et nasjonalt ressurssenter for kreativitet. Det var tegnet av en arkitekt fra New York, James Stewart Polshek, og ble bygget i rustfritt stål, formet som en kurvet rad av hvite seil med fem forskjellige utstillinger. I en av utstillingene kunne de besøkende bruke dataprogrammer for å lage animasjoner og mekanismer, samt kjøre laser lys-show.[5]

Seks år senere flyttet Galleriet til Alexandria. Det tidligere anlegget ble omgjort til en skole for elever i 5. tl 8. klasse..[6][7][8][9]

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

U.S. Patent and Trademark Office's bygning i Alexandria og

I Alexandria driver de et museum i U.S. Patent and Trademark Offices bygning i 600 Dulany street med et galleri med digitale portretter av innlemmede medlemmer, interaktive kiosker og et teater.[10] Adgang er gratis.

I tillegg til utstillinger av gjenstander og dokumenter fra patentkontoret, fremmer det også fremtidige generasjoner av oppfinnerne ved å sponse et «finne på barnas program» og arrangere sommerleire, oppfinnerklubber og oppfinnerkonkurranser med nasjonal deltakelse, og mange spesielle prosjekter.

Oppfinnerleiren ble grunnlagt i 1990 og er en dagtid sommerleir for barn i 49 stater.[11] Oppfinnerleiren er nasjonalt anerkjent som et sommerprogram som fokuserer på kreativitet, innovasjon, reell problemløsning og ekte oppfinnerånd.

Oppfinnerekonkurransen ble opprettet i 1990 for å oppmuntre høyskole- og universitetsstudenter til å være kreative og nyskapende med vitenskap og teknologi for å håndtere verdens problemer. Etter det, med hjelp fra sponsorer har det utdelt mer enn en million dollar i premier i to kategorier, skoleelever og høyskolestudenter. I 2012 fikk de første første premie for sitt forslag til terapi for behandling kreft, og en måte å legge til rette for sying i magekirurgi. Andre finalister hadde levert forslag som omfattet bruk av CT-skanning og 3-D printerteknologi for å gjenskape en amputert hånd og en skulderbeskyttelse som kan brukes av utøverne selv, samt en elektrisk motorsykkel som kjører på kuler i stedet for hjul.[12]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ “National Inventors Hall of Fame”, Ohio History Central.
 2. ^ “Origin and Presidents of the National Inventors Hall of Fame” The National Inventors Hall of Fame, Invent.org, archived 4 February 2002.
 3. ^ “National Inventors Hall of Fame” Arkivert 16. juli 2011 hos Wayback Machine., The Inventors’ Journal, Vol. 1, No. 1 (9 November 1974), p. 2, col. 1.
 4. ^ Amy Gamerman, “A cooperstown for gadgeteers and tinkerers”, The Wall Street Journal, Thursday, 17 August 1995, p.
 5. ^ Anonymous, “Inventors Hall of Fame opens in Akron, Ohio”, The New York Times, Sunday, 30 July 1995, section 5, p. 3.
 6. ^ Carol Biliczky, “Officials OK plans for ailing museum: National Inventors Hall of Fame will remain in operation, but will be resource for new school, undergo other changes”, Akron Beacon Journal (Akron, Ohio, USA), Saturday, 17 May 2008; in: Newspaper Source Plus, EBSCOhost (Ipswich, Massachusetts, USA).
 7. ^ Carol Biliczky, “Akron reinventing hall of fame's role”, Tuesday, 17 June 2008, Akron Beacon Journal Online, Ohio.com.
 8. ^ “Inventors Hall of Fame No Perpetual Motion Machine”, Trunkations, 22 June 2008, RoadsideAmerica.com.
 9. ^ “National Inventors Hall of Fame® School . Arkivert 19. november 2009 hos Wayback Machine.
 10. ^ «The Hall of Fame». National Inventors Hall of Fame. Besøkt 5. oktober 2015. 
 11. ^ Aman Ali, “Camp demands creativity: Youngsters enjoy hands-on learning in one of many National Inventors Hall of Fame programs”, Akron Beacon Journal (Akron, Ohio, USA), Thursday, 15 June 2006; in: Newspaper Source Plus, EBSCOhost (Ipswich, Massachusetts, USA).
 12. ^ “Collegiate Inventors Honored for Innovative Science and Technology Advances”, PR Newswire US, Tuesday, 13 November 2012; in: Newspaper Source Plus, EBSCOhost (Ipswich, Massachusetts, USA).