École normale supérieure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
École normale supérieure
Entrée ENS 45 rue d'ulm.JPG
Grunnlagt30. oktober 1794
DirektørMarc Mézard
Beliggenhet5. arrondissement
MedlemskapConférence des Grandes Écoles
Nettstedhttps://www.ens.fr/

École normale supérieure
48°50′31″N 2°20′40″Ø

Den kvadratiske innerhagen til ENS bygningen på rue d'Ulm er kjent som Cour aux Ernests – Ernests er gullfisken i dammen.

École normale supérieure (også kjent som Normale Sup', Normale, ENS, ENS-Paris, ENS-Ulm eller Ulm) er sannsynligvis den mest prestisjefulle av Frankrikes grandes écoles, hovedanlegget ligger rundt rue d'Ulm i Paris. For ikke å blande sammen med andre grandes écoles med lignende navn, slik som École normale supérieure de Lyon, blir den ofte presisert som 'ENS-Paris' eller 'ENS-Ulm'. ENS har også anlegg i Boulevard Jourdan og i Montrouge (en forstad til Paris), samt en biologiavdeling på landet ved Foljuif.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

ENS utdanner forskere, professorer, statlige toppledere, samt næringslivsledere og politiske ledere. Den fokuserer på kombinasjonen av utdanning og forskning, med vekt på en fri læreplan.

Dens alumni omfatter åtte mottagere av Fieldsmedaljen (alle franske mottagere av Fieldsmedaljen har gått på ENS) samt nobelprisvinnere både innen naturvitenskap og humaniora.

Ved siden av ENS har tre andre écoles normales supérieures blitt etablert med tilsvarende målsetninger:

Majoriteten av studentene kommer fra prépas (forberedende klasser, se f.eks. Lycée Louis-le-Grand) og må klare noen av Frankrikes tøffeste inntaksprøver. Studiet ved ENS varer fire år. Mange bruker tredjeåret på agrégation, som gir dem rett til å undervise på videregående skoler og universitet. ENS har årlig 100 studenter innen naturvitenskap og det samme innen humaniora.

Normaliens, som studentene ved ENS er kjent som, holder et toppnivå innen de fagene de undervises i. Normaliens fra Frankrike og EU betraktes som offentlige embedsmenn under utdanning, og får derfor en månedlig lønn mot å tjene Frankrike i ti år, inkludert studietiden. Selv om det sjelden skjer, kan denne bindingstiden betales vekk (f.eks. av et firma som ansetter en tidligere student).

I tillegg til normaliens mottar ENS også utvalgte utenlandske studenter ("internasjonalt utvalg") og utvalgte studenter fra nabouniversitet, som følger den samme læreplanen og mottar det samme stipendet.

Professorene ved ENS kalles «caïmans», og gullfisken i dammen «Ernests».

Matematikklauget Bourbakigruppen har hovedsete ved ENS.

Berømte alumni[rediger | rediger kilde]

Året de begynte på ENS er gitt i parentes.

Kjente professorer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]