Liste over verdensutstillinger godkjent av BIE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over verdensutstillinger godkjent av BIE er en liste over alle verdensutstillinger som er godkjent av Bureau International des Expositions (BIE), inkludert de som har blitt anerkjent i ettertid.

Betegnelsen «Verdensutstilling» eller «Expo» refererer seg til de utstillingene som er størst og som har en varighet på tre til seks måneder. BIE-godkjente utstillinger deles i ulike typer; universelle, internasjonale eller spesialiserte.

Verdensutstillingen i London i 1851 regnes som den første anerkjente verdensutstillingen selv om det allerede i 1756 ble arrangert en internasjonal utstilling i London som fikk støtte av RSA.

For andre store internasjonale utstillinger som også kan benevnes verdensutstilling, se liste over verdensutstillinger.

Tidspunkt Verdensutstillingens navn Sted[1] Tema[2] eller symbol[3] Notable prosjekter Besøkende
i millioner[4]
Kostnad
(USD)
i millioner
[4]
Areal
(ha)[4]
04/1851 - 10/1851 Verdensutstillingen i London i 1851

The Great Exhibition

Storbritannia London Industri fra hele verden Krystallpalasset
Koh-i-Noordiamanten
6.00 1.65 10
05/1855 - 11/1855 Verdensutstillingen i Paris i 1855

Exposition Universelle

Frankrike Paris Jordbruk, industri og kunst Théâtre du Rond-Point
Palais d'Industrie
Bordeauxvin-klassifikasjonen
Saksofonen
5.00 2 15
05/1862 - 11/1862 Verdensutstillingen i London i 1862

1862 International Exhibition

Storbritannia London Industri og kunst 6.00 2 15
04/1867 - 11/1867 Verdensutstillingen i Paris i 1867

Exposition Universelle

Frankrike Paris Jordbruk, industri og kunst Marsmarken 15.00 4.5 69
05/1873 - 10/1873 Verdensutstillingen i Wien i 1873

Weltausstellung 1873 Wien

Østerrike-Ungarn Wien Kultur og utdannelse Rotunden 7.25 9.5 233
05/1876 - 11/1876 Verdensutstillingen i Philadelphia i 1876

Centennial Exposition

USA Philadelphia Uavhengighetserklæringen Centennial Arboretum
Telefonen
Heinz Ketchup
10.00 8 115
05/1878 -11/1878 Verdensutstillingen i Paris i 1878

Exposition Universell

Frankrike Paris Jordbruk, kunst og industri Frihetsgudinnen
Telefonen
Braille
16.00 11 75
09/1879 - 04/1880 Sydney International New South Wales Sydney Jordbruk, kunst og industri The Garden Palace, steam trams 1.1
10/1880 - 04/1881 Verdensutstillingen i Melbourne

Melbourne International Exhibition

Victoria Melbourne Kunst, produksjon, jordbruk og industri Royal Exhibition Buildings og Carlton Gardens 1.30 1.6 25
1888 - 1888 Melbourne Centennial Victoria Melbourne Kunst, produksjon, jordbruk og industri Royal Exhibition Buildings og Carlton Gardens
04/1888 - 12/1888 Verdensutstillinga i Barcelona 1888

Barcelona International

Spania Barcelona Kunst og industri Arc de Triomf
Columbusmonumentet
2.30 1.7 47
05/1889 - 10/1889 Verdensutstillingen i Paris i 1889

Exposition Universelle

Frankrike Paris Den franske revolusjonen Eiffeltårnet
Annie Oakley
32.00 0.3 96
05/1893 - 10/1893 World's Columbian USA Chicago Oppdagelsen av Amerika Midway Plaisance
Fine Arts Building
Lysrør
Pariserhjul
27.50 27 290
05/1897 - 11/1897 Verdensutstillingen i Brussel i 1897

Brussels International Exposition

Belgia Brussel Bilen 7.80 132
04/1900 - 11/1900 Verdensutstillingen i Paris i 1900

Exposition Universelle

Frankrike Paris Evaluation of a Century Film
Rulletrapp
Sommer-OL
50.80 18.75 120
05/1901 - 11/1901 Verdensutstillingen i Buffalo i 1901

Pan-American Exposition

USA Buffalo Utendørs belysning
Attentatet på William McKinley
Røntgenapparat
Temple of Music
8.00 141
04/1904 - 12/1904 Verdensutstillingen i St. Louis i 1904

Louisiana Purchase Exposition

USA St. Louis Louisiana Purchase Forest Park
Saint Louis Art Museum
Vulcan statue
Sommer-OL
19.50 31.5 500
04/1905 - 11/1905 Liège International Belgia Liège Belgias uavhengighet 7.00 2.9 70
04/1906 - 11/1906 Milan International Italia Milano Transport Elektrisk trikk 10.00 2.6 100
1907 - 1907 Dublin International Irland Dublin
04/1907 - 12/1907 Verdensutstillingen i Jamestown i 1907

Jamestown Exposition

USA Norfolk 300th Anniversary of Jamestown's settlement Jernbaneutstillinger
06/1909 - 10/1909 Verdensutstillingen i Seattle i 1909

Alaska–Yukon–Pacific Exposition

USA Seattle Development of the Pacific Northwest 10.00 3.7 100
04/1910 - 11/1910 Brussels International Belgia Brussel Industri 13.00 3.5 90
1911 - 1911 Turin International Italia Torino
04/1913 - 11/1913 Ghent International Belgia Gent Gent-Sint-Pieters jernbanestasjon 9.50 3.3 130
02/1915 - 12/1915 Verdensutstillingen i San Francisco i 1915

Panama–Pacific International Exposition

USA San Francisco Innvielsen av Panamakanalen Palace of Fine Arts
Exploratorium
19.00 25.8 254
03/1915 - 01/1917 Verdensutstillingen i San Diego i 1917

Panama–California Exposition

USA San Diego Feiring av åpningen av Panamakanalen Cabrillo Bridge
House of Charm
Spreckels Organ Pavilion
San Diego Museum of Man
San Diego Zoo
05/1929 - 06/1930 Verdensutstillingen i Sevilla i 1929

Ibero-American Exposition

Spania Sevilla
05/1929 - 01/1930 Verdensutstillinga i Barcelona 1929

Barcelona International

Spania Barcelona Kunst og industri Barcelonapaviljongen
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Estadi Olímpic Lluís Companys
25 118
05/1933 - 11/1933 Verdensutstillingen i Chicago i 1933

A Century of Progress

USA Chicago «A Century of Progress» Sky Ride
Graf Zeppelin
Homes of Tomorrow
48.60 42.9 170
04/1935 - 11/1935 Verdensutstillingen i Brussel i 1935

Brussels International Exposition (1935)

Belgia Brussel «Transports, Colonisation» 20.00 197 BEF 152
05/1937 - 11/1937 Verdensutstillingen i Paris i 1937

Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne

Frankrike Paris «Arts and Technology in modern life» Triumfbuen 31.00 1,400 FRF 105
02/1939 - 09/1940 Verdensutstillingen i San Francisco i 1939

Golden Gate International Exposition

USA San Francisco «Pageant of the Pacific» Oakland Bay Bridge
Golden Gate Bridge
04/1939 - 10/1940 Verdensutstillingen i New York i 1939

New York World's Fair (1939)

USA New York «Building The World of Tomorrow» Flushing Park
Bell Labs' Voder
Magna Carta
Sci-fi Convention
45.00[5] 155[6] 500
07/1958 - 09/1958 Verdensutstillingen i Brussel i 1958

Brussels World's Fair (1958)

Belgia Brussel «A more human world» Heysel stadion
Atomium
41.00 2,500 BEF 200
04/1962 - 10/1962 Verdensutstillingen i Seattle i 1962

Century 21 Exposition

USA Seattle «Man in the Space Age» Seattle Center
Space Needle
Seattle Monorail
9.60[7] 47[7] 30
04/1964 - 10/1965 Verdensutstillingen i New York i 1964

New York World's Fair (1964)

USA New York «Man's Achievement on a Shrinking Globe in an Expanding Universe» Unisphere
Audio-Animatronics
500
04/1967 - 10/1967 Expo 67 Canada Montréal «Man and His World Land» Montreals metro
Habitat '67
Montreal Biosphère
50.00 431 CAD
04/1968 - 10/1968 Verdensutstillingen i San Antonio i 1968

HemisFair '68

USA San Antonio «Confluence of Civilizations in the Americas» Tower of the Americas
Institute of Texan Cultures
HemisFair Arena
6.40[8] 156[8] 37.64[8]
03/1970 - 09/1970 Expo 70 Japan Osaka «Progress and Harmony for Mankind» Tower of the Sun
Månesten
Elbil[9]
64.2 30
Profit[9]
329.82[9]
05/1974 - 11/1974 Expo 74 USA Spokane «Tomorrow's Fresh New Environment» IMAX[10] 4.80 78.4 41[10]
05/1982 - 10/1982 Verdensutstillingen i Knoxville i 1982

Knoxville International Energy Exposition

USA Knoxville «Energy Turns the World» Sunsphere 11.00 42[11] 30[11]
05/1984 - 11/1984 Verdensutstillingen i Louisiana i 1984

Louisiana World Exposition

USA New Orleans «The worlds of Rivers» Convention Center 7.30 350 33.99[12]
03/1985 - 09/1985 Expo 85 Japan Tsukuba «Dwellings and Surroundings - Science and Technology for Man at Home» 20.3 100[13]
05/1986 - 10/1986 Expo 86 Canada Vancouver «Transportation and Communication» Science World
Vancouver SkyTrain
BC Place Stadium
Canada Place
22.11 311 CAD deficit 70
04/1988 - 10/1988 Expo 88 Australia Brisbane «Leisure in the Age of Technology» Sunsails, Skyneedle 18.00 625 AUD 40
04/1992 - 10/1992 Expo 92 i Sevilla Spania Sevilla «The Era of Discovery» Puente del Alamillo 41.80 215
05/1992 - 08/1992 Expo Colombo 92 i Genova Italia Genova «Christopher Columbus, The Ship and the Sea» Aquarium of Genoa 1.7
08/1993 - 11/1993 Expo 93 Sør-Korea Daejeon «The Challenge of a New Road of Development» Daejeon Expo Park, Daejeon Museum of Art 14.50 25
05/1998 - 09/1998 Expo 98 Portugal Lisboa «The Oceans: A Heritage for the Future» Pavilhão Atlântico
Lisbon Oceanarium
Pavilion of Portugal
11.00 70
06/2000 - 10/2000 Expo 2000 Tyskland Hannover «Humankind, Nature, Technology» Hannover Principles 18.00 3,400,000 DM[14][15] 160
03/2005 - 09/2005 Expo 2005 Japan Aichi «Nature's Wisdom» Min nabo Totoro
Asimo robot
22.04 173
06/2008 - 09/2008 Expo 2008 Spania Zaragoza «Water and Sustainable development» Bridge Pavilion
Water Tower
05/2010 - 10/2010 Expo 2010 Kina Shanghai «Better City, Better Life» Expo Axis
73.08 $4.2 milliarder ($58 milliarder inkl. infrastruktur) 528
05/2012 - 08/2012 Expo 2012 Sør-Korea Yeosu «The Living Ocean and Coast»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «list of International Exhibitions». International Exhibitions Bureau. Besøkt 14. juli 2006. 
  2. ^ «ExpoMuseum». Besøkt 16. juli 2006. 
  3. ^ «Symbols». International Exhibitions Bureau. Besøkt 16. juli 2006. 
  4. ^ a b c «BIE homepage». International Exhibitions Bureau. Besøkt 19. juli 2006. 
  5. ^ «Statistics of previous World Expositions». Arkivert fra originalen 4. oktober 2011. Besøkt 17. juli 2006. 
  6. ^ «NY 1939 facts». Besøkt 18. juli 2006. 
  7. ^ a b «Seattlea facts». Besøkt 17. juli 2006. 
  8. ^ a b c «San Antonio facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  9. ^ a b c «Osaka facts». Besøkt 17. juli 2006. 
  10. ^ a b «Spokane facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  11. ^ a b «Knoxville facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  12. ^ «New Orleans facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  13. ^ «Tsukuba facts». Besøkt 28. desember 2006. 
  14. ^ Berlin Online Arkivert 4. juni 2011 hos Wayback Machine.
  15. ^ Amazon - Offisiell katalog