Museum of Science and Industry (Chicago)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Museum of Science and Industry sett fra lagunen i sør.

Museum of Science and Industry (MSI) ligger i Jackson Park like ved Michigansjøen i Chicago i Illinois i USA. Det ligger i det tidligere Palace of Fine Arts fra 1893 World's Columbian Exposition. Opprinnelig skjenket av Sears, Roebuck and Company president og filantrop Julius Rosenwald, det åpnet i 1933 under Century of Progress Exposition. Det er også det største vitenskapelige museum på den vestlige halvkule.

Blant de varierte og omfattende utstillingene, har museet en fungerende kullgruve, den tyske ubåten (U-505) tatt under den andre verdenskrig, en 330 m² modelljernbane, den første dieseldrevne strømlinjeformet rustfritt stål passasjertog (Pioneer Zephyr), og et NASA romfartøy som ble brukt under Apollo 8.

Basert på fremmøte i 2009, Museum of Science and Industry var den tredje største kulturelle attraksjonen i Chicago.[1] David R. Mosena har vært konsernsjef av museet siden 1998.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Palace of Fine Arts (også kjent som Fine Arts Building) ved 1893 World's Columbian Exposition ble designet av Charles B. Atwood. I motsetning til de andre «White City»-bygningene, var den bygget med murstein under dens murpussfasade. Etter verdensutstillingen inneholdt bygningen Columbian Museum, som ble videreutviklet til Field Museum of Natural History. Når et nytt Field Museum bygg åpnet nær sentrum av Chicago i 1920 flyttet museets organisasjon og det tidligere bygget stod tomt.

Art Institute of Chicago-professor Lorado Taft ledet en kampanje for å restaurere bygningen og gjøre det til en kunstmuseum viet til skulpturer. South Park Commissioners (nå en del av Chicago Park District) fikk godkjenning i en folkeavstemning for å selge $5 millioner i obligasjoner for å betale for restaureringskostnadene, med håp om at de å gjøre bygningen til et skulpturmuseum, en teknisk fagskole og andre ting. Men, etter noen få år, var bygningen valgt som sted for et nytt vitenskapsmuseum.

På denne tiden var Commercial Club of Chicago interessert i å etablere et vitenskapsmuseum i Chicago. Sears, Roebuck and Company president og filantropen Julius Rosenwald fikk de andre klubbmedlemmene ved forplikte set til å betale $3 millioner til å dekke kostnadene til å konvertere Palace of Fine Arts (Rosenwald bidro tilslutt mer enn $5 millioner til prosjektet). I løpet av konverteringen til MSI, ble bygningens eksteriør byttet ut med kalkstein, samt beholdt sin 1893 Beaux-Arts-utseende, mens interiøret ble erstattet med en ny Streamline-moderne-stil tegnet av Alfred P. Shaw.

Rosenwald etablerte museumsorganisasjonen i 1926, og insisterte på at hans navn ikke skulle vises på bygningen, men likevel, for de første årene av museets eksistens, var det kjent som Rosenwald Industrial Museum. I 1928 ble navnet på museet endret til Museum of Science and Industry. Rosenwalds visjon var å skape et interaktivt museum i stil med Deutsches Museum i München, et museum han besøkte i 1911 da han var i Tyskland på ferie med familien sin.

Museets utstilling: Christmas Around the World

Museet gjennomførte et landsomfattende søk for å finne den første lederen. Til slutt valgte MSIs styre Waldemar Kaempffert fordi han delte Julius Rosenwalds visjon. Kaempffert var vitenskapelig redaktør for The New York Times. Han samlet museets første kuratorisk ansatte og begynte å organisere og konstruere utstillingene. For å utforme og forberede museet, besøkte Kaempffert og hans stab Deutsches Museum i München, Science Museum i Kensington og Teknisk Museum i Wien, som alle tjente som modeller for MSI. Kaempffert var også medvirkende i å utvikle nære bånd med vitenskapsavdelingene ved University of Chicago som leverte mye av stipendene for utstillingene. Kaempffert trakk seg tidlig i 1931 blant voksende tvister med den andre styreformannen av styret over objektivitet og nøytralitet av utstillinger og hans ledelse av de ansatte.

Det nye Museum of Science and Industry åpnet for publikum i tre etapper mellom 1933 og 1940. Den første åpningen fant sted under utstillingen Century of Progress. To av museets styreformenn, en rekke kuratorer og andre ansatte, samt utstillinger kom til MSI fra Century of Progress hendelsen.

I mange år kom besøkende inn i museet gjennom den opprinnelige hovedinngangen. Imidlertid viste den seg for liten til å håndtere et så stort antall mennesker. Den nye hovedinngangen er en struktur løsrevet fra museets hovedbygg, der de besøkende går ned til et underjordisk område for deretter å stige inn i hovedbygningen, på en måte som ligner på Louvre-pyramiden.

Faste utstillinger[rediger | rediger kilde]

United 727

Museet har over 2 000 utstillingsobjekter som vises i 75 hovedhaller. Museet har flere permanente utstillinger. Kullgruven gjenskaper en fungerende dyp sjakten bituminøse kullgruve inne i museets Central Pavilion med originalt utstyr fra den gamle Ben # 17 cirka 1933. Siden 1954 har museet hatt ubåten U-505, en av kun to tyske undervannsbåter tilfangetatt under den andre verdenskrig, og den eneste tilfangetatte som vises på den vestlige halvkule. I 2004 åpnet museet en grop på frontplenen foran East Pavilion som senere skulle bli det underjordiske McCormick Tribune Foundation Exhibition Hall, brakte U-505 ut fra bak East Pavilion, og senket U-505 inn for å åpne The New U-505 Experience den 5. juni 2005. Take Flight gjenskaper en San Francisco til Chicago flight ved å bruke en virkelig Boeing 727 flymaskin donert av United Airlines. Stumfilmstjernen og børsinvestoren Colleen Moores Fairy Castle er utstilt, det samme er The Great Train Story, en 330 m² modelljernbane som forteller historien om transport fra Seattle til Chicago. «Transportation Zone» inkluderer utstillinger relatert til luft- og landtransport, inkludert damplokomotivet 999 Empire State Express, det første kjøretøy som overgikk 100 mph (ca. 160 km/t). «Transportation Zone» har også to krigsfly fra den andre verdenskrig som er donert av den britiske stat, en Junkers Ju 87 R-2/Trop. Stuka stupbombefly — en av de kun to intakte Stukaene som finnes i verden — og en Supermarine Spitfire. Det første dieseldrevne strømlinjeformede rustfrittståltoget, Pioneer Zephyr, er på permanent utstilling i «Great Hall», som i 2008 fikk det nye navnet «Entry Hall», og en gratis omvisning går gjennom det hver 10–20 minutter. Flere U.S. Navy krigsskipsmodeller er utstilt. Det er en flysimulator av den nye F-35 Lightning II.

I tråd med Rosenwalds visjon, er mange av utstillingene interaktive, alt fra genetikk: Decoding Life, som ser på hvordan genetikk påvirker menneskers og dyrs utvikling, til ToyMaker 3000, et fungerende samlebånd som lar besøkende bestille en leketøystopp og se den bli laget. Det finnes også en interaktiv Fab Lab MSI, som er ment å være et interaktivt laboratorium hvor medlemmene kan «bygge alt».

I mars 201 åpnet museet Science StormsAllstate-plassen. Denne flernivåutstillingen har en 12 m vanndamptornado, tsunamitank, Teslaspole, heliostatsystem og en autentisk Wimshurstmaskin bygget av James Wimshurst i slutten av det 19. århundre. Alle gjenstander lar gjestene utforske fysikk og kjemi fra den naturlige verden rundt dem.[2]

MSIs Henry Crown Space Center inkluderer romskipet Apollo 8 som tok Frank Borman, James Lovell og William Anders som de første personer ut i rommet og i bane rundt månen. Andre utstillinger inkluderer et OmniMax teater, Scott Carpenters Mercury Atlas 7 romskip, en månemodultrener og en fullskala mockup av en space shuttle.

Museet er også kjent for unike og snurrige permanente utstillinger, slik som en modell av det menneskelige hjerte som man kan gå igjennom, som ble fjernet i 2008 for å konstruere «YOU! the Experience»,[3] som åpnet 8. oktober 2009 som ble erstattet av en nesten fire meter høyt interaktivt 3D-hjerte.[4] Også velkjent er «Body Slices» [to kadavere som er utstilt i ca en cm tykke skiver] som er pr. d.d. på utstilling – delvis – i «YOU! the Experience». «You! the Experience» inneholder også Gunther von Hagens «plastinates».

På grunn av sin alder og design er museets bygning i seg selv også et utstillingsobjekt.[trenger referanse]

Andre utstillinger inkluderer Yesterday's Mainstreet; en mock-up av en gate fra Chicago på begynnelsen av det 20. århundre komplett med en brosteinsvei, gammeldagse lysarmaturer, brannhydranter og flere butikker, blant forløperne til flere Chicago-baserte virksomheter. Inkludert er:

I motsetning til de andre butikkene er både Finnigan's Ice Cream Parlor og The Nickelodeon Cinema fungerende etablisementer. Finnigan's serverer et utvalg av smaker og varianter av iskrem og The Nickelodeon Cinema spiller korte stumfilmer i løpet av dagen. Et annet viktig aspekt av Yesterday's Main Street er air condition som blåses gjennom utstillingen å skape en følelse av en kjølig høstkveld.

I 1993 ble F-104 Starfighteren som hadde vært på lån til MSI fra U.S. Air Force siden 1978, ble sendt til Mid-America Air Museum i Liberal i Kansas.

I mars 1995 ble Santa Fe Steam Locomotive 2903 flyttet fra utsiden av museet til Illinois Railway Museum.

Museet er hjem for «Junior Achievement's U.S. Business Hall of Fame».[5][6]

Vandreutstillinger[rediger | rediger kilde]

I tillegg til sine tre etasjer med faste utstillinger, er Museum of Science & Industry også vert til midlertidige og vandreutstillinger. Spesielle utstillinger avviker fra vanlige utstillinger fordi de varer i fem måneder eller mindre, og krever vanligvis en separat inngangsbillett.[trenger referanse] Utstillinger på MSI har inkludert Titanic: The Exhibition,[7] som i hovedak var en visning av gjenstander fra vraket av RMS Titanic, i 2000; Gunther von Hagens' Body Worlds, en titt inn i menneskekroppen gjennom bruk av plastinert menneskekropper, i 2005; og Leonardo da Vinci: Man, Inventor, Genius[8] sommeren 2006. Tidligere midlertidige utstillinger har inkludert CSI: The Experience, Robots Like Us,[9] City of the Future,[10] Canstruction og Star Wars: Where Science Meets Imagination, samt The Glass Experience. Harry Potter: The Exhibition åpnet 30. april 2009, og forlot museet 29. september 2009. Den 3. versjonen av Smart Home: Green + Wired gjenåpnet i mars 2010 og varte til januar 2011. Utstillingen «Smart Home» hadde tidligere inneholdt tidligere arbeidet til den grønne arkitekten Michelle Kaufmann.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chicago's Largest Cultural Attractions». ChicagoBusiness. Crain Communications, Inc. 2009. Besøkt 30. november 2010. 
  2. ^ Science Storms
  3. ^ YOU! the Experience
  4. ^ Your heart
  5. ^ U.S. Business Hall of Fame – Museum Arkivert 8. februar 2012 hos Wayback Machine.
  6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. januar 2006. Besøkt 7. april 2011. 
  7. ^ TITANIC Exclusively at the Museum of Science and Industry Arkivert 3. februar 2003 hos Wayback Machine.
  8. ^ MSI | Leonardo da Vinci Exhibit Arkivert 25. september 2006 hos Wayback Machine.
  9. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. oktober 2007. Besøkt 27. desember 2014. 
  10. ^ The City of the Future: A Design and Engineering Challenge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 41°47′26″N 87°34′58″V