Koh-i-Noordiamanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Kohinoor» omdirigerer hit. For sangerinnen, se Kohinoor Nordberg.
Nummer 8 på dette bildet er Kooh-i-Noor slik den så ut før 1852

Koh-i-Noor (telugu: కోహినూరు; persisk: کوہ نور ,urdu: کوہ نور ,hindi: कोहिनूर Koh i Noor er persisk og betyr «Fjell av lys» eller «Det skinnende fjell») er en diamant på hele 106 karat som en gang var den største diamanten i verden. Tidigere har den tilhørt ulike eiere i India, og da den kom derfra veide den 186 karat. Nå tilhører diamanten den britiske kongefamilien, innfelt i en krone som en del av de britiske kronjuvelene.

Det hevdes av enkelte at diamanten er 5000 år gammal. Som mineral er den eldre, men som slipt edelsten finnes den ikke dokumentert før i 1526 da den indiske rajahen av Malwa hadde den i sitt eie. Ting kan likevel tyde på at Kooh-i-Noor stammer fra Golkonda i den nåværende delstaten Andhra Pradesh i India.

Diamanten har tilhørt forskjellige indiske og persiske herskere som har slåss bitre kamper om den ved flere anledninger opp gjennom historien. Da Taj Mahal ble bygget, ble Koh-i-Noor montert i en vegg i mausoléet. Da Nadir Shah plyndret India tok han diamanten såvel som påfugltronen i krigsbytte. Han førte med seg sitt bytte til Persia, men diamanten fant sin vei tilbake til Punjab.

Britene kom over edelstenen da de erobret Punjab i 1849, og dronning Victoria fikk den i gave i 1851. Stenen var da på 186 karat, men den ble delt og slipt om for å få en bedre glans. Sammen med over 2000 andre diamanter ble den senere montert i en tiara.

I 1936 ble diamanten satt inn i en krone på bestilling av dronning Elisabeth til kroningen i 1937. I 2002 lå den på hennes kiste i begravelsen. Den hadde tidligere vært innfelt i Maria av Modenas krone og i en gemalinnekrone laget til dronning Alexandra.

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over berømte diamanter