Pariserhjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pariserhjul i Ocean City, New Jersey, USA.
«Russiske hjul» ved Jubileumsutstillingen i Oslo 1914.

Pariserhjul er en konstruksjon som består av et vertikalt stående stort hjul, med gondoler som henger i hjulets kanter. Det er bygget for å brukes i fornøyelsesparker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tegning av et 1600-talls forløper til pariserhjul.

Den tidligste forløper til et pariserhjul var et tyrkisk Opp-og-Ned hjul, en enkel hånddreven innretning som går tilbake til det 17. hundreåret. Slike enkle innretninger var lenge i bruk på små reisende tivoli og mest beregnet for barn.

Det moderne pariserhjul, på engelsk Ferris wheel, har fått navn etter konstruktøren, den amerikanske ingeniøren George Ferris, som tegnet et 80 meter stort hjul for Verdensutstillingen i Chicago 1893.[1] Det var ment å være et motstykke og amerikanernes svar til Eiffeltårnet, hovedattraksjonen på Verdensutstillingen i Paris 1889.

Denne første konstruksjonen veide 2 200 tonn og kunne romme 2 160 passasjerer; Hjulet, som var den største attraksjonen på verdensutstillingen, var over 75 meter høyt og ble drevet av to dampmaskiner, hver på 1 000 H/k. Det hadde 36 gondoler, alle på størrelse med en mindre buss som kunne romme 60 mennesker (20 sitteplasser og 40 ståplasser). Det tok 20 minutter for en omdreining. (Billettpris: 50 cent.) Hjulet ble flyttet to ganger etter utstillingen i 1893. Siste gang til verdensutstillingen i St. Louis i 1904 og ble deretter demontert.

  • Eneste kjente store pariserhjul fra 1800-tallet som fortsatt er virksomme er Riesenrad i Wiens fornøyelsespark Prater.
Et transportabelt pariserhjul av en type som brykes på omreisende tivolii
  • I London, i Earls Court ble det i 1895 bygget stort pariserhjul, en kopi av hjulet fra Chicago. Dette var i bruk frem til 1906 og hadde blitt brukt av 2.5 million passasjerer da det ble revet. Det ble bygget av to unge australske ingeniører, Adam Gaddelin og Gareth Watson, og var det første av over 200 som disse bygget verden over.

Noen eksempler på pariserhjul bygget i senere tid:

  • Singapore Flyer Singapore som forventes ferdig i 2008 vil rage som en 45 etasjes bygning og vil bestå av hjulet bygget på en tre etasjes terminalbygning. Da vil hjulet med sine 150 meter få en total høyde på 195 meter og overgå det nåværende største hjul, London Eye, med 43 meter.
  • Med sine 65 meter er Texas Star i Fair Park det største pariserhjul i den vestlige halvkule. Det ble åpnet i 1985 og kan maksimalt frakte 260 personer.
Gamle pariserhjulet på Liseberg i Göteborg.
The London Eye

Navnet pariserhjul brukes bare i Skandinavia. Andre land bruker en betegnelse som går på hjul, eller stort hjul. Eks.: (Ty.: Riesenrad. Fr.: Grande roue, Det antas at det var etter verdensutstillingen i Paris at slike konstruksjoner ble allment kjente her og navnet pariserhjul ble valgt. Engelsktalende land bruker betegnelsen Ferris wheel etter konstruktøren, mens man for de moderne konstruksjonene som London Eye bruker betegnelsen Observation wheel for ikke å forbinde disse med Tivoli-arrangementer.

Denne tegningen viser en variant av pariserhjul med skiftende gondoler. Det ble bygget for New Yorkernes lekeplass, Coney Island på 1920-tallet og er fortsatt i bruk, En kopi finnes i Disneyland i California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]