Gent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gent
Gand
Gent sett fra Meestentoren

Flagg

Våpen

LandBelgias flagg Belgia
RegionFlanderns flagg Flandern
ProvinsØst-Flandern
DistriktGent
Oppkalt etterGóntia
HovedstadQ31590146
Postnummer9000
Retningsnummer09
Areal156,18 km²
Befolkning262 219 (1. januar 2019 [1])
Bef.tetthet1 678,95 innb./km²
SpråkGents, nederlandsk Rediger på Wikidata
Nettsidestad.gent
Posisjonskart
Gent ligger i Belgia
Gent
Gent
Gent (Belgia)
Kart
Gent
51°03′13″N 3°43′31″Ø

Gent (fransk: Gand) er en bykommune i den belgiske provinsen Øst-Flandern.

I middelalderen var Gent den nest største byen i Nord-Europa etter Paris, på grunn av sin store tekstilproduksjon.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Havnen i Gent, nord i byen, er den tredje største i Belgia.[2] Havnen er tilknyttet havet gjennom Gent-Terneuzenkanalen.

Universitetet i Gent og mange forskningsorienterte selskaper holder til i sentrum og sør i byen. Som den største byen i Øst-Flandern har Gent også mange sykehus, skoler og kjøpesentre.

Turismen er sterkt økende og sysselsetter stadig flere.

Gentsystemet er et system for arbeidsledighetstrygd som er oppkalt etter Gent hvor systemet først ble benyttet.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Graslei er en av de vakreste stedene i Gent sentrum.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Mye av byens middelalderarkitektur er intakt og er svært godt vedlikeholdt. Sentrum er det største bilfrie by-område i Belgia. Interessante steder er St. Bavo-katedralen, klokketårnet, Gravensteenslottet og den utmerkede arkitekturen langs den gamle havnen Graslei. Gent har ivaretatt en fin blanding av nåtid og historie og er ikke noen død museumsby. Byen huser også et vakkert operahus og flere teatre.

Restauranter[rediger | rediger kilde]

Som de fleste belgiske byer har Gent et rikt nasjonalt og internasjonalt serveringstilbud. Spesielt det hyggelige småhusområdet «Patershol» har mange restauranter. «Sleepstraat» litt lengre nord har mange tyrkiske restauranter. Byen har ellers et rikt uteliv med mange konserter.

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Gent er vertskap for noen store festivaler som den store Gentse Feesten (bokstavelig «Gentfesten»), I Love Techno, Flanders International Film Festival Ghent og Festival van Vlaanderen (Flandernfestivalen).

Museer[rediger | rediger kilde]

Gravensteenslottet fra 12. århundre

Viktige museer i Gent er Museum voor Schone Kunsten (Museum of Fine Arts), med bilder av Hieronymus Bosch, Jean Fouquet og mange flamske kunstnere.[3] SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (Bymuseet for Samtidskunst)), med arbeider fra det 20. århundret av bl.a. Joseph Beuys og Panamarenko; og Designmuseet. Det er også et museum som presenterer Gents industrielle styrke, Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT). Her finner du gjenskapt verksteder og butikker fra 1800-tallet og kan se vevemaskinene som står igjen i denne bygningen. Gravensteenslottet er også et museum som viser slottets utvikling siden det ble bygget i 1180. En del av slottsmuseet er også viet gamle tourturredskaper.

Gentalteret er Gents store attraksjon med malerier utført mellom år 1420 og 1432 av Hubert og Jan van Eyck. Alterskapet kan sees i St Bavo-katedralen.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sporveien i Gent

De to Europaveiene E17 og E40 krysser ved Gent. Byen har også den tredje største jernbanestasjonen i Belgia. Lokalt domineres kollektivtrafikken av busser og trikker. Gent er meget godt tilrettelagt for syklister. Mange av byens gamle torg er bygget om og har nå flere etasjer med parkeringshus under seg.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Kjenter personer som ble født, bodde eller døde i Gent:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]