San Diego

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
San Diego

Flagg

Våpen

LandUSAs flagg USA
DelstatCalifornias flagg California
FylkeSan Diego County
Grunnlagt16. juli 1769
Oppkalt etterDiego de Alcalá
Postnummer92101–92117
Retningsnummer619
Areal964,5 km²[1]
Vannfylt arealandel12,68%
Befolkning1 386 932[2] (2020)
Bef.tetthet1 437,98 innb./km²
Antall husholdninger511 662
Høyde o.h.422 fot
Nettsidewww.sandiego.gov/
Kart
San Diego
32°42′54″N 117°09′45″V

San Diego er den åttende største byen i USA og den nest største i delstaten California. Byen ligger ved stillehavskysten i det sørvestlige hjørnet av USA, helt inntil den meksikanske grensen. San Diego er kjent for sitt milde klima og sin lange forbindelse med den amerikanske marinen. Byen er hjemmehavn til mange av marinens skip, deriblant en del av hangarskipene. Hangarskipet USS «Midway» ligger nå i havn i San Diego som et museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt San Diego har vært bebodd i mer enn 10 000 år av Kumeyaay-folket. Den første europeeren i området var portugiseren Juan Rodríguez Cabrillo. I 1542 gjorde han krav på området og ga det navnet San Miguel. Seksti år senere, i 1602, seilte Sebastián Vizcaíno med sitt flaggskip «San Diego» langsmed kysten av California for å kartlegge området. Han ga området som nå er Mission Bay navn etter den katolske Sankt Didacus av Alcalá, bedre kjent fra spansk som San Diego de Alacá, og fransiskaneren Junípero Serra etablerte en misjonsstasjon med navnet Mission San Diego de Alcalá.

I 1821 ble Mexico frigjort fra Spania, og San Diego ble en del av den tidligere meksikanske staten Alta California, men som følge av den meksikansk-amerikanske krigen (1846–1848) ble området overgitt til USA.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Surfere på Pacific Beach

Nord for downtown San Diego finner man langs kysten områder som Ocean Beach, Misson Beach, Pacific Beach og La Jolla. Dette er populære ferieområder og noen av de mer luksuriøse områdene i San Diego. I La Jolla finner man også University of California, San Diego (UCSD).

Litt lenger inn i landet for La Jolla ligger Miramar militære flyplass. Den er mest kjent for de fleste som flybasen i filmen Top Gun.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i San Diego er svært gjestmildt, med en tørr og mild vinter. I gjennomsnitt har byen 201 dager i året med temperatur over 21 ℃, og 23–33 cm nedbør årlig.

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

San Diego er kjent for sin store dyrepark San Diego Zoo og fiskeakrobatikk i Sea World. San Diego er i stor grad preget av meksikansk kultur.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]