San Antonio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
San Antonio
San Antonio

Flagg

Våpen

LandUSA USA
DelstatTexas Texas
FylkeBexar County
Grunnlagt1718
Oppkalt etterAntonius av Padua
Tidssone-6
Areal1 067,3 km²
Befolkning1 327 407 (2010)
Bef.tetthet1 243,71 innb./km²
Høyde over havet198±1 meter
Politikk
BorgermesterRonald Adrian Nirenberg, (D)
NettsideNettside

San Antonio
29°25′43″N 98°29′36″W

San Antonio er en by i delstaten Texas og hovedsete for Bexar fylke. Ifølge folketallsestimatet for 2010 har byen 1 327 407 innbyggere, noe som gjør byen til den 8. største i USA, og den nest største i Texas.[trenger referanse] San Antonio har imidlertid ingen store forsteder utenom byen, og regner man med slike er Dallas betydelig større.

Området var først befolket av indianere som kalte området Yanaguana, «forfriskende vann».[trenger referanse] Da spanjolene kom til området i 1691, var det festdagen til helgenen Antonius fra Padova, derav navnet San Antonio. «Mission San Antonio de Valero» ble etablert i 1718. Slaget ved Alamo fant sted i nærheten av byen i 1836, og byen har siden vokst rundt slagstedet. Alamo misjonsstasjon er idag et av de mest kjente severdighetene i byen.

Foruten turistindustrien, har en rekke storbedrifter hovedkvarter i byen. AT&T er USAs største teleselskap, i tillegg har man petroleumsbedriftene Valero og Tesoro, finansinstitusjonene USAA og Frost National Bank, medie- og reklamebedriften Clear Channel, forskningsinstitusjonen Southwest Research Institute og dagligvarekjeden H-E-B. Det store sykehuset South Texas Medical Center har også sitt hovedsykehus i byen. Blant de mange utdanningsinstitusjonene i San Antonio er den største San Antonio-grenen til University of Texas.

San Antonio sentrum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]