Verdensutstillingen i Buffalo (1901)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Offisiell logo for utstillingen av Raphael Beck
Temple of Music hvor McKinley ble skutt av Leon Czolgosz. Gammelt postkort.
Pan-American Exposition by Night

Verdensutstillingen i Buffalo i 1901, (The Pan-American Exposition), var en verdensutstilling avholdt i Buffalo i New York, fra 1. mai til 2. november 1901.

I årene forut for utstillingen hadde det vært hard konkurranse mellom Buffalo og Niagara Falls om hvem som skulle få arrangementet. Buffalo vant av flere grunner, blant annet hadde den et større befolkningsgrunnlag og bedre jernbaneforbindelse. En annen faktor var at Nikola Tesla nylig hadde oppfunnet et system som gjorde det mulig å levere elektrisk strøm over lange avstander. Dette gjorde at designerne kunne belyse utstillingen i Buffalo ved å benytte strøm som kom fra Niagarafallene 40 km unna. Verdensutstillingen er imidlertid husket fordi USAs president William McKinley ble utsatt for et attentat i Temple of Music 6. september og døde åtte dager senere. Presidenten hadde holdt en tale på utstillingen dagen før.

En av hovedattraksjonene på utstillingen var et nyutviklet røntgenapparat, men legene som behandlet McKinley nølte med å bruke det på ham for å søke etter kulen fra våpenet fordi de ikke visste hva slags bivirkninger det kunne medføre. Ironisk var også det faktum at utstillingens akuttsykehus ikke hadde elektrisk lys selv om mange av bygningene var dekket med mange tusen lyspærer. Legene brukte et lokk for å reflektere sollyset på operasjonsbordet da de behandlet McKinleys skader.

Notable prosjekter[rediger | rediger kilde]

  • Temple of Music
  • New York State building – nå Buffalo and Erie County Historical Society Building

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]