Hopp til innhold

Victoria (Australia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Victoria (delstat)»)
Victoria

Flagg

Våpen

LandAustralias flagg Australia
StatusDelstat
Ligger vedTasmanhavet (retning ut fra posisjon: sørøst)
Sørishavet (retning ut fra posisjon: sør)
Bass-stredet (retning ut fra posisjon: sør)
Grunnlagt1. juli 1851
Oppkalt etterVictoria av Storbritannia
HovedstadMelbourne
TidssoneUTC +11/+10
Retningsnummer03
Areal227 444 km²[1]
Befolkning6 865 400[2] (2023)
Bef.tetthet30,19 innb./km²
Høyde o.h.236 meter
GuvernørLinda Dessau
FørsteministerDaniel Andrews
Kart
Victoria
36°51′15″S 144°16′52″Ø

Victoria er en delstat i Australia. Det er den sørligste delstaten på fastlandet. Den er også den geografisk nest minste og den tettest befolkede delstaten i Australia og grenser til New South Wales i nord og Sør-Australia i vest. Sør for Victoria ligger Basstredet og Tasmania. Før den europeiske kolonialiseringen bodde det rundt 30 000 aborginer i området som nå utgjør delstaten Victoria. Victoria ble kolonialisert som en jordbrukskoloni, men dette endret seg under gullrushet i 1851 som forandret delstaten til et industrielt og finansielt senter i Australia. Administrasjonssenteret er Melbourne og rundt 70 % av Victorias befolkning bor der.

Staten er oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia.

Hopetounfossen, i Beech Forest, nær Otway National Park, Victoria

Historikk[rediger | rediger kilde]

Etter at kolonien New South Wales ble opprettet i 1788 var Australia delt i en østlig halvdel kalt New South Wales og en vestlig halvdel kalt New Holland administrert fra Sydney. Den første europeiske bosetningen i området som senere ble til Victoria kom i oktober 1803 ved Sullivan Bay ved Port Phillip-bukta. Bosetningen besto av 308 straffanger, 51 soldater, 17 frie bosettere, 12 lokaladministratorer, en misjonær og hans kone. De ble sendt fra England på HMS «Calcutta» på grunn av frykt for at franskmennene, som hadde drevet kartlegging i området, skulle opprette en bosetning der og utfordre britiske krav på kontinentet.

Den neste bosetningen var Portland på vestkysten. Melbourne ble grunnlagt i 1835.

Fra den første bosetningen var området rundt Melbourne kjent som Port Phillip District, en lokalstyrt del av New South Wales. I 1851 utskilte britiske myndigheter Victoria fra New South Wales og opprettet den som en egen koloni.

I 1851 ble det oppdaget gull i nærheten av Ballarat og senere ved Bendigo. Gull ble også funnet flere andre stedet i Victoria. Dette satte igang det et av verdens største gullrush. Kolonien vokste kjapt, både i befolking og økonomisk betydning. I løpet av ti år sjudoblet befolkingen seg fra 76000 til 540000.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over lokalstyrer i Victoria

Victoria er delt inn i 79 lokalstyrer (Local Government Areas), disse tilsvarer omtrentlig norske kommuner. Det finnes også noen mindre kommunefrie områder (unincorporated areas). En god del av lokalstyrene inngår i storbyområdet Melbourne.

Referanser[rediger | rediger kilde]