Hopp til innhold

Royal Exhibition Building

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Royal Exhibition Building og Carlton Gardens
   UNESCOs verdensarv   
LandAustralias flagg Australia
StedMelbourne i Victoria
Innskrevet2004
Kriterium II
Se ogsåVerdensarvsteder i Oseania
ReferanseUNESCO nr. 1131
Royal Exhibition Building ligger i Victoria (Australia)
Royal Exhibition Building
Royal Exhibition Building (Victoria (Australia))

Royal Exhibition Building er verdensutstillingsbygning i Melbourne i Australia. Bygningen er på UNESCOs verdensarvliste sammen med det omliggende hageanlegget Carlton Gardens. Bygningen ble bygget i anledning Verdensutstillingen i Melbourne i 1880 og etter at Australia ble en selvstendig nasjon i 1901 ble det benyttet som landets første parlament. Gjennom 1900-tallet har flere av de mindre anneksene og fløyene av originalbygningen enten blitt revet eller brent ned. Hovedbygningen (kjent som Great Hall) står fremdeles.

Bygningen ble restaurert i løpet av 1990-årene og i 2004 ble det den første bygningen i Australia som fikk verdensarvstatus. Melbourne Museum ligger rett bak Royal Exhibition Building og bygningen er det største anlegget i Museum Victorias samlinger. I dag benyttes bygningen til forskjellige utstillinger og andre begivenheter og den er knyttet tett sammen med det nærliggende Melbourne Museum.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Litografi av bygningen under verdensutstillingen i 1880.
The Big Picture, maleri som viser åpningen av det første australske parlamentet 9. mai 1901, malt av Tom Roberts.

Royal Exhibition Building ble tegnet av arkitekten Joseph Reed som også tegnet Melbourne Town Hall og State Library of Victoria. Ifølge Reed var han inspirert av flere forskjellige kilder. Kuppelen var inspirert av Santa Maria del Fiore i Firenze. Mens hovedpaviljongen var inspirert av Rundbogenstil og flere bygninger i Normandie, Caen og Paris.

Grunnstenen ble lagt 19. februar 1879 av Victorias guvernør George Bowen og bygningen ble ferdig i 1880 for verdensutstillingen.

1880 til 1901[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1880-årene ble det holdt to større verdensutstillinger; først verdensutstillingen i 1880 og hundreårsjublieet i 1888 (som markerte 100 år med europeisk bosetting i Australia). 9. mai 1901 ble Australias første parlament åpnet i bygningen. Etter åpningen ble parlamentet flyttet til det nærliggende Victorian State Parliament House mens det victorianske delstatsparlamentet flyttet inn i Royal Exhibition Building. Delstatsparlamentet flyttet tilbake til sin bygning etter at Australias parlament flyttet til Old Parliament House i Canberra i 1927.

1901 til 1970-årene[rediger | rediger kilde]

Etter at delstatsparlamentet hadde flyttet ut av bygningen ble den brukt til flere forskjellige formål. Under Sommer-OL 1956 var den vertskap for øvelsene innen basketball, bryting, vektløfting og fektingsdelen under femkampen. Mens bygningen forfalt ble den i 1940- og 1950-årene kjent blant de lokale som «den hvite elefanten» (The White Elephant).

Som mange andre victorianske bygninger i Melbourne skulle den rives for å gi plass til nye blokker. I 1948 var forslaget oppe til avstemning i byrådet i Melbourne og ble nedstemt med liten margin. Den fløyen av bygningen som rommet Melbournes akvarium brant ned i 1953. I løpet av 1940- og 1950-årene ble bygningen ukentlig brukt som danselokale. Opp gjennom årene har den også blitt brukt til båtutstillinger, bilutstillinger og andre utstillinger. Bygningen ble også brukt i løpet av 1950- 1960- og 1970-årene for matrikulering og avgangseksamen for de statlige gymnasene (State High School). Hovedballsalen ble revet i 1979 og skapte mye engasjement blant befolkningen, noe som reddet hovedbygningen fra også å bli revet.

1980-årene til i dag[rediger | rediger kilde]

Under et besøk i 1984 ga prinsesse Alexandra bygningen kongelig tittel og den har blitt referert til som Royal Exhibtion Building siden. Tittelen og det første konserveringsarbeidet utført av Alan Willingham satte igang en restaurering av interiøret i løpet av siste halvdel av 1980-årene og 1990-årene og oppføringen av et glassanneks som senere ble revet. I 1996 foreslo daværende førsteminister i Victoria Jeff Kennett å legge Melbourne Museum til tomten bak Royal Exhibition Building. Anneksene som ble oppført i 1960-årene ble revet og i 1997 og 1998 ble bygningen restaurert utvendig.

Byggingen av Melbourne Museum i nærheten av Royal Exhibition Building var ikke populært blant lokalbefolkningen, Arbeiderpartiet og byrådet i City of Melbourne. Som del av denne kampanjen nominerte daværende opposisjonsleder John Brumby, med støtte fra byrådet i City of Melbourne, bygningen til UNESCOs verdensarvliste. Nomineringen ble ikke utført før Arbeiderpartiet tok over delstatsregjeringsvervet i 1999.

1. juli 2004 ble Royal Exhibition Building og Carlton Gardens ført opp på verdensarvlisten som den første bygningen i Australia.

The Royal Exhibition Building is the only major extant nineteenth century exhibition building in Australia. It is one of the few major nineteenth century exhibition buildings to survive worldwide.

I oktober 2009 begynte Museum Victoria å restaurere den tyske hagen på vestsiden av bygningen. Dette området har siden 1950-årene vært asfaltert over og blitt benyttet som parkeringsplasser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]