Liste over høye byggverk i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Troll A
Nexanstårnet
Oslo Plaza
Postgirobygget i Oslo
Nidarosdomen i Trondheim
Mjøstårnet i Brumunddal

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over endel av de høyeste byggverkene i Norge. Listen er foreløpig ikke komplett, og må derfor ikke forståes som en verifisert liste over de høyeste. Det mangler ellers endel sikre referanser. Se mer på artikkelens diskusjonsside.

Til motsetning fra undergruppen bygninger (som er definert som byggverk med vegger og tak) behøver ikke byggverk å ha slike begrensninger. Kommunikasjonsmaster, antenner, demninger og brotårn finnes i denne oversikten. Andre typer byggverk som ønskes tatt inn i oversikten kan tas opp til diskusjon på artikkelens diskusjonsside. Slike byggverk kan for eksempel være vindmøller, rørgater, eller off-shore installasjoner som lete- og produksjonsplattformer. Endelige definisjoner er derfor ikke fastlagt en gang for alle, men kan etter diskusjon aksepteres i listen.

De høyeste byggverkene[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.


Byggverk Fylkeskode (til 2019)/
Lokalisering
Høyde,
meter
Hoh. Type Byggeår  Koordinater Merknad
Troll A-plattformen Nordsjøen,Trollfeltet 472 (total) 128 Oljeplattform 1995 Verdens høyeste flyttbare konstruksjon
Ingøy kringkaster FM, Ingøya i Måsøy 362[1] 387 Mast 2000 71°04′18″N 24°05′14″Ø
Hovdefjell AA, Vegårshei 253 775 Mast 58°42′13″N 8°39′30″Ø
Hamnefjellmasta FM, Båtsfjord, Kyst-Rubbedalshøgda 241 658 Mast 70°40′12″N 29°42′38″Ø
Høiåsmasten ØF, Halden 236[2] 550 Mast 1980 59°10′31″N 11°25′44″Ø
Hesteheimasten VA, Greipstad 218[trenger referanse] 516 Tårn 58°13′08″N 7°51′08″Ø
Melhus hovedsender TL, Vassfjellet 212[3][4] 909 Mast 1961/2007 63°15′39″N 10°21′27″Ø
Tryvann (mast) OS, Tryvann 209[trenger referanse] 724 Mast 59°59′06″N 10°40′13″Ø Ikke Tryvannstårnet
Hardangerbrua * HO, Hardanger 201 [5] Brutårn 2013 60°28′25″N 6°50′11″Ø
Gossen LF MR, Aukra, 200[trenger referanse] 245 Mast 62°47′09″N 6°54′05″Ø
Bø/Vesterålen-LORAN C NO, Langøya, 192[trenger referanse] 204 Mast 68°38′06″N 14°27′47″Ø
Vealøstårnet Vestfold og Telemark, Skien 168 Tårn 59°14′9,5″N 9°41′57,8″Ø
Grenlandsbrua TM, Stathelle 166 166 Brutårn 1996 59°3′9″N 9°40′39″Ø
Askøybrua HO, Bergen 152 152 Brutårn 1992 60°23′45″N 5°12′54″Ø
Skarnsundbrua TL, Mosvik 152 Brutårn 1989 63°50′36″N 11°04′33″Ø
Decca-masta NO, Mo i Rana 136 606 Mast 66°17′26″N 14°08′40″Ø
Storglomvassdemningen NO, Meløy 128[6] Demning 1997 Se Storglomvatnet
Tyholttårnet TL, Trondheim 124[7] Tårn 1985 Inkludert antenne
Nexanstårnet ØF, Halden 123,5 Bygning 1992/2010 Fabrikktårn
Tryvannstårnet OS, Tryvann 118 Tårn 1962
Oslo Plaza OS, Sentrum 117,0 Bygning 1989 59°54′45″N 10°45′22″Ø Hotell
Fullgjødselfabrikk nr. 4 på Herøya TM, Porsgrunn 110,0[trenger referanse] Bygning 1987 Fabrikk
Postgirobygget OS, Sentrum 110 Bygning 1975/2003 Kontorbygg
Nidarosdomen TL, Trondheim 98 Kirke 1090
Jonsknuten hovedsender BU, Kongsberg 92 m[8] 904 m 1961 59°40′16″N 9°31′19″Ø
Hunsfos-pipa VA, Vennesla 90[9] Fabrikkpipe 1977
Kontrolltårnet, Oslo lufthavn, Gardermoen AK, Ullensaker 90 Tårn 1993 Kontrolltårn
Trefoldighetskirken (Arendal) AA, Arendal 87 Kirke 1888
Ryttervik Silo RO, Egersund 85[10] Bygning 58°26'11.7"N 5°59'23.2"Ø Silo for lagring av fiskemel, soya m.v.
Mjøstårnet HE, Ringsaker 84,6 Bygning 2017-2019 Verdens høyeste trebygning ved fullføring
Seilet hotell MR, Molde 82[11] Bygning 2002 Hotell
Rica Forum Hotel RO, Stavanger 80 Bygning 2001 Hotell, 80 m (medregnet spir på ca. 20 meter)
Scandic Lerkendal TL, Trondheim 75 Bygning 2014 Hotell [12]
Fredrikstad domkirke ØF, Fredrikstad 72 Kirke 1880
Uranienborg kirke OS, Sentrum 70 Kirke 1886
Kristiansand domkirke VA, Kristiansand 70 Kirke 1884
Skien kirke TM, Skien 68 Kirke 1894
Radisson SAS Hotel Scandinavia OS, Sentrum 67 Bygning 1975 Hotell
Oslo rådhus OS, Sentrum 66 Bygning 1950 Off. bygning
Økernsenteret OS, Økern 66 Bygning 1969 Kontorbygg
Ringsaker kirke HE, Ringsaker 64 Kirke 1100-tallet
Forum Jæren RO, Bryne 64 Bygning 2009
Ullandhaugtårnet RO, Stavanger 64 Tårn 1964
KPMG-bygget OS, Majorstuen 62 Bygning 2001 Kontorbygg
Kabeltårnet OS, Økern 62 Tårn 1962
Bragernes kirke BU, Drammen 62 Kirke 1871
Johanneskirken HO, Bergen 61 Kirke 1894
Helsfyr Panorama OS, Helsfyr 60 Bygning 2003 Kontorbygg
Såheim kraftverk TM, Rjukan 60 Bygning 1915 Kraftverk

Tidligere, høye byggverk[rediger | rediger kilde]

Byggverk Fylkeskode/
Lokalisering
Høyde,
meter
Hoh. Type Byggeår Koordinater Rivningsår Ref.
Værlandet LORAN-C SF, Askvoll 220 229 Mast 61°17′49″N 4°41′47″Ø 2017 [13]
Berlevåg LORAN-C FM, Berlevåg 219 308 Mast 70°50′43″N 29°12′16″Ø 2016 [14]
"Ørnen" i Kongeparken RO, Gjesdal 80 Karusell/attraksjon 2016 58°46′38″N 5°50′41″Ø 2018 [15][16]

I tillegg var Kvitsøy kringkaster, med sine 115 meter høye master, blant landets høyeste byggverk. Disse ble revet i 2012.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]