Liste over høye byggverk i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Oslo Plaza
Postgirobygget i Oslo
Nidarosdomen i Trondheim

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Dette er en liste over endel av de høyeste byggverkene i Norge. Listen er foreløpig ikke komplett, og må derfor ikke forståes som en verifisert liste over de høyeste. Det mangler ellers endel sikre referanser. Se mer på artikkelens diskusjonsside.

Til motsetning fra undergruppen bygninger (som er definert som byggverk med vegger og tak) behøver ikke byggverk å ha slike begrensninger. Kommunikasjonsmaster, antenner, demninger og brotårn finnes i denne oversikten. Andre typer byggverk som ønskes tatt inn i oversikten kan tas opp til diskusjon på artikkelens diskusjonsside. Slike byggverk kan for eksempel være vindmøller, rørgater, eller off-shore installasjoner som lete- og produksjonsplattformer. Endelige definisjoner er derfor ikke fastlagt en gang for alle, men kan etter diskusjon aksepteres i listen.

De høyeste byggverkene[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.


Byggverk Fylkeskode/
Lokalisering
Høyde,
meter
Hoh. Type Byggeår  Koordinater Merknad
Troll A-plattformen Nordsjøen,Trollfeltet 472 (total) 128 Oljeplattform 1995 Verdens høyeste flyttbare konstruksjon
Ingøy kringkaster FM, Ingøya i Måsøy 362[1] 387 Mast 2000 71°04′18″N 24°05′14″Ø
Høiåsmasten ØF, Halden 320[trenger referanse] 550 Mast 1980 59°10′31″N 11°25′44″Ø Den oppgitte høyde er uten referanse.
Hovdefjell AA, Vegårshei 253 775 Mast 58°42′13″N 8°39′30″Ø
Hamnefjell FM, Båtsfjord, Kyst-Rubbedalshøgda 241 658 Mast 70°40′12″N 29°42′38″Ø
Værlandet LORAN-C SF, Askvoll 220 229 Mast 61°17′49″N 4°41′47″Ø
Berlevåg LORAN-C FM, Berlevåg 219 308 Mast 70°50′43″N 29°12′16″Ø
Greipstad (tårn) VA, Greipstad 218 516 Tårn 58°13′08″N 7°51′08″Ø
Tryvann (mast) OS, Tryvann 209 724 Mast 59°59′06″N 10°40′13″Ø Ikke Tryvannstårnet
Hardangerbrua * HO, Hardanger 201 [2] Brutårn 2013 60°28′25″N 6°50′11″Ø
Gossen LF MR, Aukra, 200 245 Mast 62°47′09″N 6°54′05″Ø
Melhus 2 ST, Vassfjellet 200 909 Mast 63°15′39″N 10°21′27″Ø
Bø/Vesterålen-LORAN C NO, Langøya, 192 204 Mast 68°38′06″N 14°27′47″Ø
Storglomvassdemningen NO, Meløy 128[3] Demning 1997 Se Storglomvatnet
Tyholttårnet ST, Trondheim 124[4] Tårn 1985 Inkludert antenne
Nexanstårnet ØF, Halden 123,5 Bygn. 1992/2010 Fabrikktårn
Tryvannstårnet OS, Tryvann 118 Tårn 1962
Oslo Plaza OS, Sentrum 117,0 Bygn. 1989 59°54′45″N 10°45′22″Ø Hotell
Fullgjødselfabrikk nr. 4 på Herøya TM, Porsgrunn 110,0 Bygn. 1987 Fabrikk
Postgirobygget OS, Sentrum 110 Bygn. 1975/2003 Kontorbygg
Nidarosdomen ST, Trondheim 98 Kirke 1090
Kontrolltårnet, Oslo Lufthavn, Gardermoen AK, Ullensaker 90 Tårn 1993 Kontrolltårn
Seilet hotell MR, Molde 82[5] Bygn. 2002 Hotell
Rica Forum Hotel RO, Stavanger 80 Bygn. 2001 Hotell, 80 m (medregnet spir på ca. 20 meter)
Lerkendal-hotell * ST, Trondheim 75 Bygn. 2013 Hotell, Ferdigstilles 2013/2014 [6]
Fredrikstad domkirke ØF, Fredrikstad 72 Kirke 1880
Uranienborg kirke OS, Sentrum 70 Kirke 1886
Kristiansand domkirke VA, Kristiansand 70 Kirke 1884
Skien kirke TM, Skien 68 Kirke 1894
Radisson SAS Hotel Scandinavia OS, Sentrum 67 Bygn. 1975 Hotell
Oslo rådhus OS, Sentrum 66 Bygn. 1950 Off. bygning
Økernsenteret OS, Økern 66 Bygn. 1969 Kontorbygg
Ringsaker kirke HE, Ringsaker 64 Kirke 1100-tallet
Forum Jæren RO, Bryne 64 Bygn. 2009
Ullandhaugtårnet RO, Stavanger 64 Tårn 1964
KPMG-bygget OS, Majorstuen 62 Bygn. 2001 Kontorbygg
Alcateltårnet OS, Økern 62 Tårn 1962
Bragernes kirke BU, Drammen 62 Kirke 1871
Johanneskirken HO, Bergen 61 Kirke 1894
Helsfyr Panorama OS, Helsfyr 60 Bygn. 2003 Hotell
Såheim kraftverk TM, Rjukan 60 Bygn. 1915 Kraftverk

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]