Troll A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Troll A

Troll A er en plattform for gassproduksjon på Trollfeltet i Nordsjøen. Plattformen er en Condeep-plattform som står på 303 meters havdyp omtrent 70 kilometer nordvest for Bergen. Plattformkonstruksjonen har en total høyde på 472 meter, og var både verdens største offshore gassplattform og den tyngste flyttbare menneskeskapte konstruksjonen[1] da den ble bygget på midten av 1990-tallet på oppdrag av Norske Shell.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norske Shell, som var operatør i utbyggingsfasen inngikk i 1991 en kontrakt med Norwegian Contractors om bygging av en Condeep-plattform, Troll A, som skulle produsere gass på Trollfeltet. I 1995 ble den 656 000 tonn tunge plattformen slept de 200 kilometrene fra Vats til Trollfeltet. Slepet tok syv dager og ble fulgt av flere TV-kanaler. Troll A ble plassert på feltet 17. mai 1995 og produksjonen startet 9. februar 1996.

Troll A-plattformen ble tildelt arkitekturprisen Betongtavlen for 1995. I 1999 ble Troll A kåret til Århundrets ingeniørbragd av leserne til Teknisk Ukeblad.[2]

Beina på plattformen er hule, og i 2005 ble Katie Melua invitert til å holde konsert på bunnen av et av dem, i en svært spesiell akustikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.