Kvitsøy kringkaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvitsøy kringkaster 1991-1992
Kvitsøy kringkaster i 2003

Kvitsøy kringkaster var et kringkastingsanlegg bygget i 1981-1982 på Kvitsøy utenfor Stavanger. Anlegget ble bygget for å erstatte mellombølgesenderen Stavanger radioUllandhaug og kortbølgesenderne ved Fredrikstad kringkaster. Anlegget hadde blant annet en 1200 kW mellombølgesender. Senderanlegget var etter bygging det kraftigste i Nord-Europa. I tillegg kom flere 500 kW kortbølgesendere for utsending av kringkastingssendinger til sjøfolk og nordmenn i utlandet, den såkalte utenlandssendingen til NRK.

Mellombølge[rediger | rediger kilde]

Antennemasten for mellombølgen var ca. 115 meter høy. Anlegget ble plassert like ved havet fordi radiobølger ledes godt over og gjennom havvann. En ulempe med plasseringen er værforholdene ved Nordsjøen, med stormer og mye regn. Under slike forhold ruster installasjonene fort. I tillegg kunne det det være problematisk å opprettholde en stabil strømforsyning. Anlegget kunne bruke opp til fire ganger så mye strøm som resten av øysamfunnet til sammen. Derfor ble det lagt to sjøkabler for strøm som sikring mot strømavbrudd. Ved ett tilfelle ble det brudd på begge kablene, og en måtte benytte strømaggregat.

Mellombølgefrekvensen er 1 314 kHz.

Det later til at mellombølgesenderen ble slukket i all stillhet i slutten av juni 2006.

Kortbølge[rediger | rediger kilde]

Kortbølgeanlegget avløste delvis Fredrikstad kringkaster, men dekte ikke alle senderretninger. Mot slutten av 1980-årene ble Sveio kringkaster nord for Haugesund bygget. Sveio dekte de manglende senderretningene og Fredrikstad kringkaster ble nedlagt.

I desember 2011 ble det meldt at antennene skal rives. [1] Arkivert 6. desember 2011 hos Wayback Machine.

Den 30. mai 2012 begynte rivingen av kringkasteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]