Liste over høye bygninger i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Liste over høye bygninger i Norge er en liste over bygninger i Norge med høyde på over 50 meter.

Oslo Plaza
Postgirobygget i Oslo
Nidarosdomen i Trondheim
Fredrikstad domkirke
Uranienborg kirke i Oslo
Kristiansand domkirke
Johanneskirken i Bergen

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Lista inneholder bygninger, det vil si strukturer som er ment til å inneslutte noe, altså byggverk med vegger og tak. Slike bygninger kan likevel være av svært forskjellig art, som boligblokker, kontorbygninger, kirker, eller fabrikkbygninger.

De fleste bygninger listes etter takhøyde, altså uten påbyggede spir, maste og antenner. Det fører til at f.eks. Tyholttårnet og Tryvannstårnet listes med netto høyde, mens offisiell høyde er lagt til som kommentar. Kirker er likevel oppgitt med tårn og spir, og dette vil derfor favorisere disse.

Byggverk og strukturer som faller utenfor definisjonen bygninger, finnes på Liste over høye byggverk i Norge.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Bygning Lokalisering Høyde Hoh. Etasjer Byggeår Koordinater Merknad
Nexanstårnet Halden 120 m[1][2] 126,22 m[2] 12 1992/2010 59°07′07″N 11°19′49″Ø Fabrikktårn
Oslo Plaza Oslo 117 m[3] 122 m 37 1989 59°54′45″N 10°45′22″Ø Hotell
Posthuset Oslo 112 m[4] 118 m 26 1975/2003 59°54′42″N 10°45′17″Ø Næringsbygg
Fullgjødselfabrikk nr. 4Herøya Porsgrunn 109 m[5] 23 1987 Fabrikk
Nidarosdomen Trondheim 97,8 m[6]  ? 1090 63°25′37″N 10°23′49″Ø Kirke
Kontrolltårnet på Gardermoen Gardermoen 91 m[7] 1993 Kontrolltårn
Trefoldighetskirken Arendal 87 m[trenger referanse]  ? 1888 58°27′33″N 8°45′57″Ø Kirke
Tyholttårnet Trondheim 79,7 m  ? 1985 Brutto 124 m, bygning + antenne [8]
Scandic Hotell Lerkendal Trondheim 75 m[9] 20 2013 * Ferdigstilles August 2014 [10]
Fredrikstad domkirke Fredrikstad 72 m[trenger referanse]  ? 1880 59°12′34″N 10°56′33″Ø Kirke
Uranienborg kirke Oslo 70 m[trenger referanse]  ? 1886 59°55′17″N 10°43′11″Ø Kirke
Kristiansand domkirke Kristiansand 70 m[trenger referanse]  ? 1884 58°08′46″N 7°59′42″Ø Kirke
Skien kirke Skien 68 m[trenger referanse]  ? 1894 59°12′37″N 9°36′23″Ø Kirke
Radisson Blu Hotel Scandinavia Oslo 67 m[trenger referanse] 22 1975
Oslo rådhus Oslo 66 m[trenger referanse] 17 1950 59°54′44″N 10°44′03″Ø
Økernsenteret Oslo 66 m[trenger referanse] 18 1969
Forum Jæren Bryne 66 m [11] 20 2009 58°44′03″N 5°39′01″Ø
Scandic Havet Hotel Bodø 65 m[trenger referanse] 17 [12] 2014
Tryvannstårnet Oslo 64 m[trenger referanse]  ? 1962 NB Brutto høyde 118 m
Ringsaker kirke Ringsaker 64 m[trenger referanse] 1100-tallet 60°54′10″N 10°43′29″Ø
Ullandhaugtårnet Stavanger 64 m[trenger referanse] 18 1964
KPMG-bygget Oslo 62 m[trenger referanse] 18 2001
Alcateltårnet Oslo 62 m[trenger referanse] 11 1962
Bragernes kirke Drammen 62 m[trenger referanse]  ? 1871 Kirke
Johanneskirken Bergen 61 m[trenger referanse]  ? 1894 Kirke
Høyblokken Oslo 61 m[trenger referanse] 18 1958 59°54′55″N 10°44′45″Ø
Rica Forum Hotel Stavanger 60 m[trenger referanse] 21 2001 80 meter, medregnet spir på ca. 20 meter
Helsfyr Panorama Oslo 60 m[trenger referanse] 17 2003
Såheim kraftverk Rjukan 60 m[trenger referanse]  ? 1915 Kraftverk
Stenersgata 2 Oslo 59 m[trenger referanse] 15 2000
Thorvald Meyersgate 5 Oslo 59 m[trenger referanse] 19 1960
Indekshuset Oslo 57 m[trenger referanse] 20 1965
Universitetsgata 2 Oslo 56 m[trenger referanse] 19 1962
Fantoft Studentboliger Bergen 55 m[trenger referanse] 18 1971
Fagerborg kirke Oslo 55 m[trenger referanse] 5 1903 Kirke
DnB-bygget Bergen 55 m[trenger referanse] 15 1982
Rica Hotel Narvik Narvik 54,5 m 16 2012 Brutto 76 m med mast. [13]
Seilet hotell Molde 54 m 16 2002 Brutto 82 m med mast. [14]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Her er landets høyeste bygning og arbeidsplass» NRK Østfold, 5. oktober 2010
  2. ^ a b «Halden-tårnet er Norges høyeste landfaste bygning » Nexans.no
  3. ^ Wenaasgruppens forslag til planprogram for utvidelse av Oslo Plaza Hotel, utarbeidet av Cowi AS, datert 5. mars 2012, side 9.
  4. ^ Biskop Gunnerus gate 14, Oslo Entra Eiendom
  5. ^ «Yara investerer på Herøya» Herøya Industripark, 15. februar 2012
  6. ^ Arne Gunnarsjaa: «Nidaros Domkirke og dens arkitektoniske symbolspråk» Religion.no
  7. ^ Oslo lufthavns nettsted opplyser at kontrolltårnet er 91 meter høyt. Entreprenøren Veidekke sier 90 meter, mens flyplassens informasjonsdirektør forteller til Aftenposten Aften 7. oktober 1998 at høyden er 92 meter.
  8. ^ Trondheim by - Tyholttårnet, besøkt 5. juli 2012.
  9. ^ Bygger verdens mest energivennlige hotell.
  10. ^ http://www.rbkweb.no/vis/7997
  11. ^ Fakta om Høghuset på Bryne
  12. ^ Lofotposten: Landsdelens høyeste
  13. ^ «skyscrapercity.com». 
  14. ^ «skyscrapercity.com». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]