Ingøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ingøya
Fávle-Iččát, Ingøy
Ingøy
Ingøy
Geografi
PlasseringVest-Finnmark
Areal17,84 km²
Høyeste punktMafjordfjellet (332 moh)
Administrasjon
Norge
Norge
FylkeFinnmark
Demografi
Befolkning16
Plassering

Ingøya eller Ingøy (nordsamisk: Fávle-Iččát) er ei øy i Måsøy kommune i Finnmark. Ingøya ligger nord for Rolvsøya. Øya har 16 innbyggere, de fleste i bygda Inga på nordsida av øya.

Ingøya dukker opp på nederlandske kart i 1570, som et av svært få navngitte steder i Finnmark. Øya ble navngitt Ingen, som også er navnet på en middelalderby i Nederland. Det antas at det ombord i fartøyene som kartla norskekysten befant seg sjøfolk med dette etternavnet - og som sannsynligvis ga øya sitt første, offisielle navn.

6. juni 1940 ble Ingøya radio bombet av et Focke-Wulf Fw 200 bombefly. To ansatte ved stasjonen omkom i angrepet. Tyskerne bygde deretter opp stasjonen for militære formål.

22. august 1944 angrep engelske fly stasjonen og skjøt den i brann.

Nord for Ingøy ligger Fruholmen fyr, som er verdens nordligste fyrstasjon. Fyret ble satt i drift 25. august 1866, og var bemannet fram til 2006, da fyret ble automatisert.

På øya står den 362 meter høye radiomasta Ingøy kringkaster, som sender NRKs radiosendinger til havområdene nord for Finnmark. Radiomasta ble satt opp i 2000, og er Skandinavias høyeste byggverk.

Ingøy har hurtigbåtforbindelse til Havøysund, Rolvsøya og Hammerfest.

I gamle dager var hollandske hvalfangere stasjonert i Mafjorden. Det var også fiskevær på Ingøya med sjøsamiske bosettere, og danske embedsmenn var også representert. Man kan derfor si at det er et genetisk mangfold i europeisk målestokk på øya. I 1530 bodde det om lag 360 mennesker på Ingøy. 300 var bosatt på Inga, 60 på Gåsnes.

I dag bor det mest nordmenn på Ingøy, hjulpet av finlendere, baltere og nordlendinger med plass på fiskebåt. Disse leverer fangstene sine på fiskemottaket som heter Ingøy Fisk, og som er eid av Fjordlaks AS fra Ålesund, med Anders Pedersen som leder.

Det er post i butikk på øya, drevet av Lars Nibe. Han har bygd opp butikken i løpet av noen tiår.

På Gåsnes er det turistvirksomhet med overnatting og båttransport.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]