Ullandhaugtårnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ullandhaugtårnet rager høyt over byen

Ullandhaugtårnet er et telekommunikasjonstårn og landemerke på Ullandhaug i Stavanger. Tårnet ble bygget i 1964 av det daværende Televerket og er 64 meter høyt. Selve toppen av Ullandhaug er en stein som ligger 138,95 moh.[1] ved siden av selve tårnet. Steinen er vel en meter høy slik at toppen av tårnet rager 202 meter over havet, hvilket gjør masten til Stavangers høyeste punkt medregnet byggverk. Tårnet drives nå av Lyse. Det går trapp et par etasjer opp fra bakkeplan til et utsiktsplatå som er åpent for allmenheten. Det er en liten kafé på utsiktsplatået som er åpen fra klokken 12:00 til 15:00 på søndag i månedene februar-juni og august-desember.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1896 ble Haraldstårnet bygget til minne om slaget i Hafrsfjord på plassen der Ullandhaugtårnet ligger i dag. En del av tårnet ble ødelagt under 2. verdenskrig, og resten ble revet i 1963. I 1964 bygde Televerket Ullandhaugtårnet ved restene.

I november 2001 [2] fikk daværende ordfører i Stavanger et brev fra ei fem år gammel jente. Ordføreren tok kontakt med Telenor, som likte ideen og satte den ut i livet. Den 7. desember samme år ble julelysene tent for første gang. Lysene tennes første søndag i advent hvert år og varer hele julen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Rogaland våpen.svgDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.