Karmsundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°16′4,7496″N 5°20′16,735″Ø

Karmsundet ligger mellom Hardangerfjorden og Boknafjord
Karmsundbrua
Ved Avaldsnes
Vikingnaustet på Avaldsnes.

Karmsundet er sundet mellom Karmøy og Haugesund/Fastlands-Karmøy. Dette sundet er en del av skipsleiet som antakelig har gitt navn til landet Norge.[trenger referanse] Mange av landene i Europa har fått navn etter sine landområder, men Norge har fått navn etter skipsleia utenfor. Dette forteller om hvilken viktig rolle havet og kysten har spilt i norsk historie. Når folk kommer seilende over den åpne havstrekningen fra Lista, og videre langs jærkysten, så ligger Karmsundet som en beskyttet hav-veg ved innløpet til skipsleia nordover. Denne skipsleia fikk navnet Nordvegen. Karmsundet er i dag blant de mest trafikkerte strekningene langs norskekysten, og har hatt stor betydning for utviklingen av området, da spesielt byene Haugesund og Kopervik som har utviklet seg som følge av den gunstige beliggenheten.

Forklaringer om Nordvegen[rediger | rediger kilde]

Professor Magnus Olsen sier om Nordvegen;

Det er leia her, fra Skudefjorden opp gjennom Karmsundet og videre nordover som først har båret Norgesnavnet, Nordvegen, vegen mot nord. Det er denne skipsleia som har gitt landet dette navnet, og som statsnavn har det vesentlig først vært nyttet om det vestnorske riket.

Professor Claus Krag sier om Nordvegen;

Den viktigste seilleden langs kysten gikk gjennom Karmsundet. Disse sørvestnorske områdene ser ut til å ha utgjort kjernen i Harald Hårfagres rike.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]