Paul Due

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bør ikke forveksles med sønnen, arkitekt Paul Armin Due.
Paul Due
Paul Due.jpg
Født13. august 1835
Kristiansand
Død26. februar 1919 (83 år)
Christiania
Barn Paul Armin Due
Utdannet ved Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
Beskjeftigelse Arkitekt
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Ridder av St. Olavs Orden

Hamar stasjon fra 1896, et av Dues mest kjente arbeider
Steinkjer stasjon.

Paul Due (født 13. august 1835 i Kristiansand, død 26. februar 1919 i Kristiania) var en norsk arkitekt.

Han regnes som en typisk representant for hannoverskolen, sammen med Bernhard Christoph Steckmest som han arbeidet sammen med i årene 18701890.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Paul Due ble utdannet innen ingeniørvitenskap fra Hannovers Polytechnikum i Hannover i årene 185256.

Virke[rediger | rediger kilde]

USA[rediger | rediger kilde]

De første årene etter at han var ferdig med studiene, oppholdt han seg i USA og arbeidet ved forskjellige kontorer der. Blant annet arbeidet han med befestninger for Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Norge[rediger | rediger kilde]

Da han kom tilbake til Norge i 1865, tegnet han 23 bygninger i Drammen etter at byen var rammet av en stor brann i 1866.

I 1870 innledet Paul Due samarbeidet med Steckmest i firmaet Due & Steckmest. Ofte var det Steckmest som laget tegningene, mens Due hadde det administrative ansvaret og arbeidet med byggesakene. I denne perioden sto de for oppførelse av en rekke kjente bygninger i Kristiania. Due var også en av initiativtakerne til etableringen av Christiania Sporveisselskab, som åpnet sine første linjer i 1875.

Etter at samarbeidet med Steckmest ble avsluttet, var han i årene 18911910 knyttet til NSB som jernbanearkitekt. Han har blitt tillagt ansvaret for mer enn 2 000 bygninger i tilknytning til utbyggingen av det norske jernbanenettet. Imidlertid er nok dette anslaget for høyt, ettersom sønnen Paul Armin Due har tegnet en rekke av disse byggene, særlig i tidsrommet 1900-1910. Paul Due tegnet ulike typer stasjoner, både i tre og mur, og i ulike stiler, herunder sveitserstil, dragestil og jugend, særlig til Solørbanen, Gudbrandsdalsbanen, Setesdalsbanen, Brevikbanen, Ofotbanen og Gjøvikbanen. Et av hans mest kjente bygninger fra denne tiden er Hamar stasjon fra 1896.

Mens han var jernbanearkitekt, stod han også for enkelte andre signalbygg. Blant annet tegnet han i perioden 1891-1895 Vålerenga skole i upusset teglstein, med overlærerbolig og gymnastikksal. I 1891 tegnet han også Festiviteten i Skien, hvor Teater Ibsen holdt til inntil slutten av 2010.

Arbeider (utvalg)[rediger | rediger kilde]

I Due & Steckmest[rediger | rediger kilde]

I egen praksis[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]