Paul Due

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bør ikke forveksles med sønnen, arkitekt Paul Armin Due.
Paul Due
Paul Due.jpg
Født 13. august 1835
Kristiansand
Død 26. februar 1919 (83 år)
Kristiania
Barn Paul Armin Due
Utdannet ved Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover
Yrke Arkitekt
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser ridder av St. Olavs Orden

Hamar stasjon fra 1896, et av Dues mest kjente arbeider

Paul Due (født 13. august 1835 i Kristiansand, død 26. februar 1919 i Kristiania) var en norsk arkitekt og regnes som en typisk representant for hannoverskolen, sammen med Bernhard Christoph Steckmest som han arbeidet sammen med i årene 18701890.

Han er utdannet innen ingeniørvitenskap fra Hannovers Polytechnikum i årene 185256. De første årene etter at han var ferdig med studiene, oppholdt han seg i USA og arbeidet ved forskjellige kontorer der. Blant annet arbeidet han med befestninger for Sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Da han kom tilbake til Norge i 1865, tegnet han 23 bygninger i Drammen etter at byen var rammet av en stor brann i 1866.

I 1870 ble samarbeidet med Steckmest innledet i firmaet Due & Steckmest, hvor det ofte var Steckmests oppgave å utføre de tegningene, mens Due hadde det administrative ansvaret og arbeidet med byggesakene. I denne perioden sto de for oppførelse av en rekke kjente bygninger i Kristiania.

Etter at samarbeidet med Steckmest ble avsluttet, var han i årene 18911910 knyttet til NSB som jernbanearkitekt. Han har blitt tilegnet å ha tegnet mer enn 2 000 bygninger i tilknytning til utbyggingen av det norske jernbanenettet, men dette tallet er nok for høyt da sønnen Paul Armin Due også står for en rekke av disse, særlig fra tidsrommet 1900-1910. Due tegnet ulike typer stasjoner, både i tre og mur, og i ulike stiler, herunder sveitserstil, dragestil og jugend, særlig til Solørbanen, Gudbrandsdalsbanen, Setesdalsbanen, Brevikbanen, Ofotbanen og Gjøvikbanen. Et av hans mest kjente bygninger fra denne tiden er Hamar stasjon fra 1896.

Mens han var jernbanearkitekt, stod han også for enkelte andre signalbygg, som Vålerenga skole i upusset teglstein med overlærerbolig og gymnastikksal fra årene 189195; og i 1891 tegnet han også Festiviteten i Skien, hvor Teater Ibsen holdt til inntil slutten av 2010.

Viktige arbeider i Due & Steckmest[rediger | rediger kilde]

Atheneum sett fra Wessels plass

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]