Kjelleredderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjelleredderkopp
Hann av Meta menardi Foto: Tigerent
Hann av Meta menardi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Meta menardi
Latreille, 1804
Norsk(e) navn: Stor kjelleredderkopp,
Grotteedderkopp,
Huleedderkopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Slekt: Meta
Habitat: terrestrisk, mørke fuktige steder
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, Asia
Hunnen er klart større enn hannen.
Meta menardi - eggsekk

Kjelleredderkopp (Meta menardi) også kalt stor kjelleredderkopp, grotteedderkopp eller huleedderkopp er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper (Tetragnathidae). Den er stor og er helt ufarlig for mennesker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kjelleredderkopp er utbredt i Europa og Nord-Afrika, østover til Korea i Asia. Den har også etablert seg på Madagaskar og i Japan. Den finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kjelleredderkopp er lyst og mørkere brun, med en mørkere midtstripe over forkroppen, den har noen litt markerte mørkere flekker på bakkroppen. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne. Beina har lyse og mørke ringer, de er påfallende langbeinte og tynne, opptil 5-6 cm. Som voksne (imago) er hunnen 17 mm, mens hannen er 12 mm lang (kroppens lengde).

Artene i slekten Meta er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. I Norge finnes bare Meta menardi, så dette er ikke et problem. Lengre sør i Europa finnes den nærstående Meta bourneti.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kjelleredderkopp finnes på mørke, litt fuktige steder som grotter, hulrer, tunneler, kloakkledninger, kjellere, kummer og lignende. Den kan være svært tallrik, ofte danner de store kolonier hvis de trives. Kjelleredderkopp er forholdsvis treg og beveger seg sakte. Ofte kan den oppholde seg på samme sted i dagevis. De kjønnsmodne, voksne (imago), finnes på vårparten. De ennå ikke ferdig utviklede dyrene kan streife rundt også i dagslys. De leter ofte etter et egnet sted å etablere seg.

En myte sier at kjelleredderkopp kan ta livet av mennesker, men dette er ikke tilfelle.[1] Den kan virke farlig på grunn av størrelsen og kan bite, men et bitt kommer knapt gjennom huden til et menneske. Giften har heller ingen virkning på mennesker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morka, Glenn Halvor. Kjeveedderkopper – edderkopper.net (besøkt: 17. oktober 2010)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Meta (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]