Finn Lied

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Lied
Finn Lied.jpg
Født12. apr. 1916Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død10. okt. 2014[1][2]Rediger på Wikidata (98 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, ingeniørRediger på Wikidata
Embete
  • Norges industriminister (1971–1972) Rediger på Wikidata
Akademisk grad MastergradRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørridder av Royal Victorian Order, kommandør av St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Finn Lied (født 12. april 1916 i Fana, død 10. oktober 2014[3] i Oslo) var en norsk forsker og politiker tilknyttet Arbeiderpartiet, særlig kjent for arbeidet med etablering av det norske statsoljeselskapet Statoil. Han regnes som en viktig person for at inntektene fra petroleumsforekomstene under den norske kontinentalsokkelen kom det norske samfunnet til gode.[4]

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Finn Lied studerte elektroteknikk ved Norges tekniske høgskole da Norge ble angrepet i 1940.[5] Han var medlem av styret i Studentersamfundet. I september 1941 vedtok styret ut fra situasjonen å dra i landflyktighet.[6] Sammen med blant andre Guthorm Kavli og P A M Mellbye dro han til Sverige, via Rørosbanen og på ski over grensen. Der var han i ett år ved den norske militærattachéen i Stockholm, før han reiste videre til Storbritannia.[5] Etter et offiserskurs ble han ansatt ved sambandsavdelingen i Forsvarets overkommando i London.[5]

Finn Lied hadde nesten hele sin yrkeskarriere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), hvor han arbeidet fra 1946 til 1983, kun avbrutt av studieopphold og statsrådspost. Lied var direktør ved FFI fra 1957 til han gikk av med pensjon i 1983, og bidro i stor grad til å forme instituttet. Lied var opptatt av den teknologiske forskningens betydning for samfunnsutviklingen.

Finn Lied var arbeiderpartipolitiker og statsråd i Industridepartementet i Trygve Brattelis regjering fra 17. mars 1971 til 18. oktober 1972. Han var klar over andre lands erfaringer med raske oljepenger som blåser opp økonomien og gjør at annet næringsliv bukker under. I mange land hadde man dessuten sett at de ufattelige inntektene gikk til en begrenset elite, mens lite ble sprøytet inn i fellesskapet. Forvaltningsopplegget og det dristige skattesystemet gjorde at mesteparten av formuen ble igjen i Norge – til bygging av velferdsstaten.

Finn Lied var en pådriver for opprettelsen av statsoljeselskapet Statoil i 1972, hvor hans statssekretær Arve Johnsen ble selskapets første administrerende direktør. Lied var styreformann i Statoil fra 1974 til 1984. Statoil ble redskapet for «nasjonaliseringen» og inngikk operativt samarbeid med store, utenlandske selskaper som måtte danse etter Norges pipe.

Internasjonalt engasjement[rediger | rediger kilde]

Under Jom kippur-krigen ledet han aksjonskomiteen La Israel Leve. Siden var han med i etableringen av Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA). Fra 1978 til 1993 var han medlem av Den norske komitéen for innsamling til Jerusalem-hospitalet Shaare Zedek.

Annet[rediger | rediger kilde]

Finn Lied ble i 1980 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Han var også innehaver av Forsvarsmedaljen med laurbærgren. I 1981 ble han gjort til Honorary Knight Commander av den britiske ordenen Royal Victorian Order.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nrk.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ besøkt 12. oktober 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ (NTB) (12.10.2014). «Tidligere industriminister Finn Lied er død» (norsk). VG. Besøkt 12. oktober 2014. 
  4. ^ Finn Lied er død rb.-no – Den forutseende Lied sørget for kontroll med kontinentalsokkelen og at oljeformuen – og industrien havnet på norske hender. Måten han og noen andre vise menn organiserte vår olje- og gassformue på, har medført at inntektene har kommet hele befolkningen til gode, skrev Lars M. J. Hansen i kommentaren. (12. oktober 2014)
  5. ^ a b c Nekrologer i Aftenposten, side 32, 15. oktober 2014
  6. ^ Holdningskamp og motstandsvilje: NTH under krigen 1940-1945. [Trondheim]: Tapir. 1995. s. 47. ISBN 8251911869. 
  7. ^ James Risk, Henry Pownall, David Stanley, John Tamplin og Stanley Martin: Royal Service. Volume II, Lingfield: Third Millennium Publishing/Victorian Publishing, 2001, s. 164.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]