Afrikadronningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Afrikadronningen
orig. The African Queen
Afrikadronningen
Originalplakat
Generell informasjon
Nasjonalitet Storbritannia
USA[1]
Utgitt 1951
Lengde 105 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør John Huston
Manus C. S. Forester
John Huston
James Agee
Produsent Sam Spiegel
John Woolf
Musikk Allan Gray
Foran kamera
Medvirkende Humphrey Bogart
Katharine Hepburn
Robert Morley
Filmselskap United Artists (US)
Independent Film Distributors (UK)
Eksterne lenker

Afrikadronningen (originaltittel: The African Queen) er en britisk-amerikansk spillefilm fra 1951 regissert av John Huston. Humphrey Bogart fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle for filmen.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Humphrey Bogart

Handlingen er plassert til Tysk Østafrika der Rose Sayer (Katharine Hepburn) og hennes bror er misjonarer ved utbruddet av første verdenskrig. Gin-elskende Charlie Allnut (Bogart) og hans slitte lille dampbåt African Queen trafikkerer elven stasjonen ligger ved og er eneste forbindelse til verden. Tyskerne angriper og ødelegger misjonsstasjonen i en straffeaksjon. Roses bror makter ikke situasjonen og dør kort tid etter, forvirret, av feber. Rose flykter med Charlie på båten hans. På ferden nedover elven overtaler hun Charlie å angripe en tysk kanonbåt som behersker innsjøen som elven munner i og senke det med selvlagede torpedoer.

Ferden nedover elven tar en stor del av filmen og de to ulike karakterene forelsker seg i hverandre. Etter noen vendiger klarer de å ødelegge kanonbåten, men mister African Queen og svømmer i siste scenen over innsjøen mot sikkerhet i form av bredden som tilhører Belgisk Kongo.

Innspillingen[rediger | rediger kilde]

Katharine Hepburn

Filmen ble tatt opp i Afrika, og brøt dermed med den gjengse studiobundne måten amerikansk og britisk spillefilm til da hadde blitt laget på. Under primitive forhold i Uganda og Kongo ble mange av filmteamet syk av dysenteri og Malaria. Bogart skrøt senere av at han og Huston var de eneste som ikke ble sjuk siden de ikke drakk vann, med andre ord de holdt seg til alkohol.

Særlig Hepburn ble svært syk og trengte flere måneder rekonvalescens etter filmen. Hun utga i 1987 en bok om hennes opplevelser under tittelen: Making of the African Queen: Or How I Went to Africa With Bogart, Bacall and Huston and Almost Lost My Mind (Oversatt: Innspilling av Afrikadronningen: eller hvordan jeg gikk til Afrika med Bogart, Bacall and Huston og mistet nesten vettet).

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Pris Person
Oscar for beste mannlige hovedrolle Humphrey Bogart

Anmerkninger[rediger | rediger kilde]

Den lille dampbåten som ble brukt i filmen ble bygget i 1912, i Lytham St Annes, England, for bruk i Afrika. Siden 2012 er den å se i Key Largo in Florida, USA.[2]

Den tyske kanonbåten som het i filmen Königin Luise er inspirert av skipet Graf von Götzen som ble produsert i Tyskland 1913, sendt til Tanganyikasjøen i kasser og bygget sammen der under tysk oppsyn. Båten ble senket av tyskerne i 1916 når de måtte trekke seg tilbake i krigens forløp. Båten ble hevet av britene i 1924 og er et viktig transportskip på sjøen den dag i dag under navnet MV Liemba. I filmen ble skipet fremstilt av den britiske fraktebåten Buganda, som fremdeles ligger i Mwanza.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]