Sabrina (1954)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sabrina
Sabrina.jpg
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Utgivelsesår
  • 9. september 1954 (1954-09-09) (London)
  • 23. september 1954 (1954-09-23) (NY/LA)[2]
Prod.landUSA
Lengde113 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBilly Wilder
ProdusentBilly Wilder
Manusforfatter
Basert påSabrina Fair 
av Samuel A. Taylor
MusikkFrederick Hollander
SjeffotografCharles Lang
KlippArthur P. Schmidt
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Sabrina er en amerikansk romantisk komedie fra 1954 i regi av Billy Wilder. I hovedrollene opptrådte Audrey Hepburn, Humphrey Bogart og William Holden.

Handling[rediger | rediger kilde]

Unge Sabrina (Audrey Hepburn) bor med sin far, som er sjåfør for den velstående Larrabee-familien. Sabrina forelsker seg i den bortskjemte, men dyktige og flittige David Larrabee (William Holden). Han legger selvfølgelig ikke merke til henne, og for å glemme ham, reiser Sabrina til Paris for å studere matlaging i to år. Når hun kommer tilbake, er andungen forvandlet til en svane, og David oppvarter henne. Men Davids eldre bror, den flittige og arbeidsomme Linus (Humphrey Bogart), vil at David gifter seg inn i en annen velstående familie og begynner å flørte med Sabrina for å få henne ut av veien.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Edith Head ble belønnet med Oscar for beste kostymedesign, og filmen ble ellers nominert i flere kategorier, blant annet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle (Hepburn), Oscar for beste regi (Wilder) og Oscar for beste filmatisering.[3]

Ny versjon[rediger | rediger kilde]

I 1995 ble en ny versjon av filmen spilt inn, nå regissert av Sydney Pollack med Julia Ormond (Sabrina), Harrison Ford (Linus) og Greg Kinnear (David) i hovedrollene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «SABRINA FAIR (U)» (engelsk). British Board of Film Classification. 29. mars 1954. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 
  2. ^ «Sabrina» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 18. mars 2016. 
  3. ^ «The 27th Academy Awards» (engelsk). Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Arkivert fra originalen 9. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]