Den store søvnen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Big Sleep
Generell informasjon
Utgivelsesår1946
Prod.landUSA
Lengde114 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHoward Hawks
ProdusentHoward Hawks
Manusforfatter
Basert påDen lange søvnen 
av Raymond Chandler
MusikkMax Steiner
SjeffotografSidney Hickox
KlippChristian Nyby
Foran kamera
Medvirkende
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 23. august 1946 (1946-08-23) (NY)
Eksterne lenker

Den store søvnen (originaltittel The Big Sleep) er en amerikansk film noir fra 1946, regissert av Howard Hawks. Det er den første filmversjonen av Raymond Chandlers roman Den lange søvnen fra 1939. Humphrey Bogart spiller hovedrollen som privatdetektiven Philip Marlowe, mens Lauren Bacall spiller oppdragsgiverens datter Vivian Rutledge. William Faulkner, Leigh Brackett og Jules Furthman skrev manuset.

Deler av filmen ble spilt inn på nytt for å forsterke kjemien mellom Bogart og Bacall, som hadde blitt et populært filmpar etter krigsfilmen Å ha og ikke ha (1944). Dette førte til at noen scener ble klippet vekk, og nye scener ble lagt til. Den opprinnelige versjonen ble imidlertid utgitt i 1997.[1]

Den store søvnen ble innlemmet i National Film Registry i 1997, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[2] Det amerikanske filminstituttet kåret rollefiguren Philip Marlowe til filmhistoriens 32. beste helteskikkelse.[3] En nyinnspilling med Robert Mitchum i hovedrollen ble utgitt i 1978.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den beintøffe og munnrappe privatdetektiven Philip Marlowe (Humphrey Bogart) hyres av den styrtrike general Sternwood (Charles Waldron) til å løse en sak om gamblinggjeld. Det viser seg raskt at konflikten egentlig gjelder hans utsvevende døtre. Den ene datteren, vampen Carmen (Martha Vickers), er ikke blant de skarpeste, mens hennes søster Vivian (Lauren Bacall) er både mystisk og langbent.

De to søstrene havner stadig i fanget på Marlowe mens han forsøker å gjøre jobben sin, og det viser seg etter hvert at de har betydning for oppklaringen i saken. Marlowe innser at han har rotet seg bort i en familie hvor korrupsjon, mord og dobbeltmoral er en del av hverdagen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brace, Eric (25. april 1997). «The Original 'Big Sleep': Rise and Shine». The Washington Post. Besøkt 24. februar 2018. 
  2. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 24. februar 2018. 
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 21. mai 2014. Besøkt 24. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]