High Sierra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
High Sierra
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 21. januar 1941
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde100 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRaoul Walsh
ProdusentMark Hellinger
ManusforfatterHistorie:
W. R. Burnett
Manuskript:
John Huston
W. R. Burnett
MusikkAdolph Deutsch
SjeffotografTony Gaudio
KlippJack Killifer
Foran kamera
MedvirkendeIda Lupino
Humphrey Bogart
Alan Curtis
Arthur Kennedy
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker

High Sierra er en amerikansk film noir fra 1941, skrevet av John Huston og W. R. Burnett fra en roman av Burnett. I hovedrollene finner vi Ida Lupino og Humphrey Bogart i regi av Raoul Walsh spilt inn ved Whitney Portal, halvveis opp Mount Whitney.

Manuskriptet ble skrevet av Bogarts venn og drikkepartner, John Huston, adaptert fra en roman av W. R. Burnett (også kjent for blant andre Lille Cæsar og Scarface).

Filmen utmerket seg for sin utstrakte bruk av filming på stedet (ikke i studio), særlig scenene når vi nærmet oss klimaks, når myndighetene forfølger Bogarts karakter, gangsteren «Mad Dog» Roy Earle, fra Lone Pine opp til foten av fjellet.

Handling[rediger | rediger kilde]

En eldre gangster, Big Mac, planlegger et ran mot et fasjonabelt hotell i ferie-byen Tropico Springs, California. Han ønsker at den erfarne Roy Earle (spilt av Humphrey Bogart) skal lede ranet. Roy kjører over hele landet til en leir i fjellet, for å møte de tre mennene som skal hjelpe ham: Louis Mendoza, som arbeider som kontorist ved et hotell, samt Red og Babe. Babe har tatt med seg en ung kvinne, Marie, som Roy ønsker å sende tilbake til Los Angeles.

Men Marie blir etter hvert forelsket i Roy, samtidig som de planlegger og gjennomfører ranet. Etter ranet reiser Roy videre til Big Mac med juvelene fra ranet, men han finner ham Big Mac på grunn av et kraftig hjerteinfarkt. Roy blir deretter forfulgt av politiet, og han klatrer opp i Sierra Nevada-fjellene, hvor han skyter mot politiet under flukten.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Nyinnspillnger[rediger | rediger kilde]

Det ble laget to nye versjoner av filmen:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]