Sierra Madres skatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sierra Madres skatt
orig. The Treasure of the Sierra Madre
Humphrey Bogart i Sierra Madres skatt.
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Huston
ProdusentHenry Blanke
ManusforfatterJohn Huston
Basert påSkatten i Sierra Madre 
av B. Traven
MusikkMax Steiner
SjeffotografTed D. McCord
KlippOwen Marks
Foran kamera
MedvirkendeHumphrey Bogart
Walter Huston
Tim Holt
Bruce Bennett
Annen informasjon
Budsjett3 millioner dollar
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 6. januar 1948 (1948-01-06) (USA)
Eksterne lenker

Sierra Madres skatt (originaltittel The Treasure of the Sierra Madre) er en amerikansk dramafilm og eventyrfilm fra 1948, skrevet og regissert av John Huston. Det er en filmatisering av B. Travens roman Skatten i Sierra Madre fra 1927, om to desperate amerikanere, Fred C. Dobbs (Humphrey Bogart) og Bob Curtin (Tim Holt), som sammen med den gamle gullgraveren Howard (Walter Huston) drar til Mexico på jakt etter gull.

Sierra Madres skatt var en av de første Hollywood-filmene som ble delvis spilt inn i utlandet (i Durango og i Tampico i Mexico).

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant tre Oscar-priser for beste mannlige birolle (Walter Huston), beste regi (John Huston) og beste filmatisering (John Huston). Sierra Madres skatt ble i tillegg nominert til Oscar for beste film, men den gikk til Hamlet.[1] Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1990, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[2] I 1998 ble den kåret til filmhistoriens 30. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies». Da listen ble oppdatert i 2007 lå den på 38. plass.[3]

Replikken «Badges? We ain't got no badges! We don't need no badges! I don't have to show you any stinking badges!» («Vi har ikke [sheriff]stjerner! Jeg trenger ikke å vise deg noen #¤%#& stjerne!») ble i 2005 kåret til en av de femti beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1925, i byen Tampico i Mexico, bor to arbedsledige amerikanere Fred C. Dobbs og Bob Curtin. De rekrutteres av en amerikansk entreprenør, Pat McCormick for å bygge en ny oljerigg. Men når hele prosjektet endelig er gjennomført, nekter McCormick å betale dem. Tilbake i Tampico, møter de to omstreiferne en mann som kaller seg for Howard. Den pengeløse tidligere gruve-arbeideren ønsker å lete etter gull, og slår seg sammen med Dobbs og Curtin. Dobbs havner i en skuddveksling mot sin fremtidige nemesis, en meksikansk fredløs kalt Gold Hat. De reiser med utstyr og pakkdyr mot det avsidesliggende vestlige Sierra Madre.

Etter mange dager med tøffe reiser finner de endelig et område med gull, og de begynner en utmattende prosess for å hente ut rikdommene. De lever og arbeider under de tøffeste og mest primitive forhold. Etter hvert samler de en formue i gull, men deres frykt og mistenksomhet tar hånd om dem. De blir enige om å dele opp gullet, og skjuler hver andel fra hverandre. Curtin henter forsyninger, men blir oppdaget av Cody fra Texas. Han sporer opp Curtin i all hemmelighet tilbake til leiren deres. Han konfronterer dem, og ønsker en andel av gullet deres.

Howard, Curtin og Dobbs ønsker å drepe nykommeren. Men Gold Hat og hans banditter ankommer, og i konfrontasjonen blir Cody drept. Mexicansk politi følger etter Gold Hat og hans gjeng. De undersøker personlige effekter etter den døde Cody. Et brev han gikk med fra en kjærlig kone avslører at Codys motivasjon var å forsørge familien hans. Howard reiser til en landsby, og legger igjen varene sine hos Dobbs og Curtin, og planlegger å møte dem igjen senere. Men Dobbs skyter Curtin, etterlater ham for død, og tar med seg alt gullet deres. Den sårede Curtin overlever imidlertid, og klarer å krype vekk i løpet av natten. Han slår seg sammen med Howard igjen, og sammen ønsker de å finne Dobbs, få tilbake alt gullet han stjal, og deretter vende tilbake til USA som rike menn.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 21st Academy Awards (1949) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 1. april 2017. 
  2. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 20. januar 2017. 
  3. ^ «AFI's official PDF of the 1998 and 2007 rankings» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 16. mars 2017.  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. august 2011. Besøkt 1. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]