Svindlernes marked

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svindlernes marked
orig. Beat the Devil
Generell informasjon
Utgivelsesår1953
Prod.landUSA
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJohn Huston
MusikkFranco Mannino
SjeffotografOswald Morris
KlippRalph Kemplen
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Svindlernes marked (orig. Beat the Devil ) er en amerikansk-britisk spenningskomedie fra 1953 regissert av John Huston og med Humphrey Bogart, Jennifer Jones og Gina Lollobrigida i hovedrollene.

Huston og Truman Capote skrev filmens manus, løst basert på romanen Beat the Devil av den britiske journalisten Claud Cockburn, som skrev under pseudonymet James Helvick. Houston lagde Svindlernes marked som en parodi på sin egen film Malteserfalken fra 1941, som Bogart og Lorre også hadde spilt i.

Handling[rediger | rediger kilde]

Billy Dannreuther er en tidligere velstående amerikaner, som nå opplever store økonomiske problemer. Han samarbeider derfor motvillig med fire kriminelle: Peterson, Julius O'Hara, major Jack Ross og Ravello, som forsøker å skaffe seg et område rikt på uran som ligger i Britisk Øst-Afrika. Billy mistenker at major Ross tidligere skal ha myrdet en annen britisk offiser, som truet med å avsløre planene deres.

I Italia møter Billy og hans kone Maria et britisk par, Harry og Gwendolen Chelm, som planlegger å reise med samme skip som dem. Billy og Gwendolen har en affære, mens Maria flørter med Harry. Men skipet de skal seile med opplever motor-feil, og passasjerene får beskjed om å reise fra skipet med livbåt. Men Harry forsøker i steden å svømme i land. Etter å ha forlatt skipet, går resten av passasjerene i land på en afrikansk strand, hvor de umiddelbart blir arrestert av arabiske soldater. De blir forhørt av Ahmed, en arabisk tjenestemann som mistenker at passasjerene kan være spioner eller revolusjonære. De blir også avhørt av en etterforsker fra Scotland Yard, som undersøker mordet på en britisk offiser i Afrika.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]