Hopp til innhold

Malteserfalken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malteserfalken
orig. The Maltese Falcon
Generell informasjon
SjangerMysterie / Film Noir
Utgivelsesår1941
Prod.landUSA
Lengde1 t. 41 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJohn Huston
ProdusentHal B. Wallis (eksekutiv)
ManusforfatterJohn Huston
basert på romanen av Dashiell Hammett
MusikkAdolph Deutsch
SjeffotografArthur Edeson
KlippThomas Richards
Foran kamera
MedvirkendeHumphrey Bogart
Mary Astor
Peter Lorre
Sydney Greenstreet
Gladys George
Barton MacLane
Lee Patrick
DistributørWarner Bros.
Premiere31. oktober 1941 (USA)
Eksterne lenker

Malteserfalken (tidligere norsk tittel: Ridderfalken fra Malta (1945), originaltittel: The Maltese Falcon) er en amerikansk mysteriefilm fra 1941, regissert av John Huston. Hovedrollene spilles av Humphrey Bogart, Mary Astor og Peter Lorre.

Filmen var John Hustons debutfilm. Han skrev også manuset til filmen. Manuset bygger på Dashiell Hammetts roman med samme tittel utgitt i 1930. Boken kom ut i Norge første gang i 1954 i serien Gyldendals flaggermusbøker.

Malteserfalken regnes som en klassiker i sjangeren Film noir.

I San Francisco arbeider de private etterforskerne Sam Spade og Miles Archer i selskapet Spade & Archer. De har en kontordame, Effie Perine. En dag får de besøk av en vakker, kvinnelig oppdragsgiver. Hun kaller seg Miss Wonderly og sier hun trenger å få sporet opp en mann, Floyd Thursby. Denne mannen har stukket av med kvinnens søster. Archer tar oppdraget. Han blir om natten funnet drept, skutt. Politimannen Tom Polhaus og hans overordnede løytnant Dundy forteller at Thursby også er drept samme kveld. Politiet mener at Thursby må ha skutt Sams kompanjong. Dundy anklager deretter Spade for å ha drept Thursby. Archers kone, Iva mistenker at Sam har drept mannen hennes.

Miss Wonderly er gått under jorden, men Spade sporer henne opp. Hun kaller seg nå Brigid O’Shaughnessy. Hun forteller at Thursby var kompanjongen hennes. Han var en farlig mann og mest sannsynlig var det han som drepte Miles. Men hvem som drepte Thursby har hun ingen anelse om. Sam påtar seg å etterforske saken.

Spade er en selvsikker og brutal mann. Det blir tydelig når han blir oppsøkt av Joel Cairo. Cairo vil først betale ham penger for en "svart fuglefigur". Siden truer han Spade med våpen for å finne figuren på den måten. Spade utmanøvrerer ham.

Spade får en telefon fra Brigid O'Shaughnessy som skriker om hjelp. Han reiser dit hun befinner seg. her treffer han Kasper Gutman, den rike bakmannen. Gutman har en farlig livvakt, Wilmer Cook. Gutman er også ute etter den "svarte fuglen".

Gutman forteller at han har brukt mange år av livet på å spore skulpturen opp. Malteserfalken er en skatt som går tilbake til Korsfarertiden og ridderne som etablerte seg på Malta i den såkalte Malteserordenen. Gutman sier at han er villig til å betale mye for fuglen, hele 25 000 dollar. Spade sovner under møtet. Noen har fylt drinken hans med en type dop. Når han våkner er han alene, men finner en avis som annonserer ankomsten av et lasteskip på havna – La Paloma. Spade drar dit, men finner skipet i brann.

Når han er tilbake på kontoret, kommer kaptein Jacoby, busende inn. Dette er kapteinen på La Paloma. Han bærer en pakke, men segner om og dør. Det viser seg av skadene at han er drept. I pakken finner Spade en svart fugleskulptur. Spade deponerer skulpturen på et sikkert sted.

Spade har nå objektet som alle er ute etter. Selv er han besatt etter å finne sannheten. Hvem drepte kompanjongen Miles og hvem drepte Thursby. En eller flere av de involverte tier med det de vet. Dessuten har han politiet på nakken. Spade velger å bruke Malteserfalken som pressmiddel. Fortellingen kulminerer i en spenningssekvens inne i Spades leilighet, der han bruker strategien splitt og hersk for å presse sannheten fram.

Skuespillerne

[rediger | rediger kilde]

Malteseralken ble Humphrey Bogarts gjennombrudd som stor stjerne.Han hadde spilt gangster i flere filmer opp gjennom 30-tallet, men hans originalitet og tilstedeværelse ble først anerkjent i 1941 med filmene Malteserfalken og High Sierra.[1]

Mary Astor startet sin karriere i stumfilm. Selv om hun fikk Oscar for beste kvinnelige birolle i fimen The Great Lie, var rollen som Brigid O'Shaughnessy den hun huskes best for.[2]

Malteserfalken var også Sydney Greenstreets filmdebut. Han spilte siden i filmklassikeren Casablanca (sammen med Bogart og Peter Lorre som han også spilte mot i Malteserfalken).

Elisha Cook jr. som spilte den våpengale livvakten Wilmer, spilte i en ganske lik rolle mot Bogart i filmen The Big Sleep (Den lange søvnen).

Nominasjoner og priser

[rediger | rediger kilde]

Sydney Greenstreet ble i 1942 nominert til Oscar for beste mannlige birolle. John Huston ble samme år nominert til Oscar for beste manus.

Spades replikk «The stuff that dreams are made of.» («Det materialet som drømmer er laget av.») ble i 2005 kåret til en av de tjue beste replikkene i amerikansk filmhistorie, i kåringen AFI's 100 Years…100 Movie Quotes.

Andre versjoner

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Foster Hirsch: Film Noir, the dark side of the screen, Barnes & company, New York 1981
  2. ^ http://www.biography.com/people/mary-astor-9191197

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]