Hopp til innhold

Sopelime

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell produksjon av sopelimer i landsbyen Studeničný i Tsjekkia 2011

Sopelime er en feiekost laget av et treskaft og et knippe bjørkeris som er bundet til ene enden av skaftet med de tynne endene nederst. Sopelimer er blitt laget mange steder i verden, også i Norge, der de ble laget på gårdene og reparert etter behov. Surringen var fra gammelt med vidjeknute, men ståltråd overtok raskt da den ble tilgjengelig.

Produksjon av sopelimer ble en viktig attåtnæring for enkelte bygder. Christiania ble for eksempel forsynt med sopelimer fra Nesodden, noe som ga bygden omdømme som «Sopelimebygda».[1]

Hekser eller valdensere flyvende på sopelime og stokk. Illustrasjon fra Martin Le Frances manuskript Le champion des dames fra 1451. Valdenserne var et religiøst samfunn som oppstod i Frankrike på 1170-tallet og ble forfulgt på samme måte som katarene.

Ifølge folketroen kunne hekser lage en smøring som kunne få dem og kostene til å fly. Denne kunsten ble brukt ved heksehøytider for å reise til et samlingssted, gjerne Blokksberg og andre fjell som var kjent som møtesteder for heksesabbater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Brooms – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Broom – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata