Hopp til innhold

RIB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En militær RIB (US Navy)
Politibåt (RIB) i Arendal

En RIB eller RHIB (fra engelsk rigid-inflatable boat, «stiv-oppblåsbar båt» eller rigid-hulled inflatable boat, «stiv-skroget oppblåsbar båt») er en båt med fast, formet skrog og fleksible, oppblåsbare slanger langs relingen. Båttypen er meget stabil og sjødyktig fordi den oppblåsbare slangen gjør at båten ikke mister flyteevne selv om store mengder vann skylles ombord.

Skroget i en RIB kan være laget av stål, tre, aluminium eller, mer vanlig, en kombinasjon av tre for strukturen og glassfiber for overflaten. Skroget er formet for å øke båtens ytelse og planingsegenskaper.

Den oppblåsbare slangen er laget av en gummibelagt, syntetisk duk og gir båten lett og sikker oppdrift i vannet, samtidig som den fungerer som en fender. Slangen er ofte inndelt i flere kamre, hver med en ventil for å tilføre eller tappe luft, for å minske virkningen av en punktering.

Båttypen brukes blant annet som livbåter, redningsbåter, militære stridsbåter, politibåter, samt som fritidsbåter.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Båttypen er en videreutvikling av gummibåten, både når det gjelder form og materialbruk i skroget og i pongtongmaterialer. Harde materialer i skroget gav mulighet for dypere V-form i baugen som gav bedre dynamiske egenskaper og større fartspotensial. Samtidig ble bunnen mindre sårbar. Underveis i utviklingen er nye materialer tatt i bruk, fra kombinasjoner av skrog i glassfiber og gummipongtonger via forskjellige syntetmaterialer i hele konstruksjonen til rene metallkonstruksjoner.