Gåsvær (Herøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 66°3′1,3392″N 12°0′58,666″Ø

Gåsvær i fra vest med Dønnmannen i bakgrunnen

Gåsvær er et fraflyttet fiskevær i Herøy kommune i Nordland. De bebygde øyene er Nord-Gåsvær, Sør-Gåsvær, Flatøy og Innerodden. Gåsvær kapell ligger på Sør-Gåsvær. De siste fastboende flyttet fra Gåsvær i 1990. Hurtigbåtruten til Gåsvær ble lagt ned sommeren 2007. Mange av husene blir nå brukt som fritids- og sommerhus.

Næringer på Gåsvær[rediger | rediger kilde]

Fiske var viktigste næringsvei på Gåsvær, men også jordbruk var viktig, og det var vanlig med små fjøs med sauer og noen få kyr. Det var vanlig med æhus til ærfuglene, der man samlet edderdun som ble renset og ramet og solgt for bruk i puter og dyner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1900-tallet ble det bygd butikk, post, telegraf, dampskipsekspedisjon og fiskemottak på Sør-Gåsvær. Skolen kom i 1903. Den ble bygd på Nord-Gåsvær, og var en omgangsskole. Det ble bygd en ny skole på Sør-Gåsvær i 1960. Sommeren 1964 ble det lagt strømkabel utover Gåsværfjorden. Når folk fikk elektrisitet begynte man å støpe vannkummer inntil husveggen og med vannpumpe i kjelleren kune folk få innlagt vann. På 1960, -70 og -80-tallet fulgte befolkningsnedgang, og Gåsvær ble fraflyttet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Gåsvær grenser i øst til Gåsværfjorden. I vest ligger fiskeværene og holmene Lyngvær, Skipbåtsvær, Sandsundvær, Innerholmen og Ytterholmen fyr. I sørøst ligger Steinene. Gåsværs høyeste punkt er Ravnøya som er 30 moh. I Gåsvær har man fin utsikt til Dønnmannen, Sju søstre, Vega, Søla, Lovund og Trænstaven

Dyre- og fugleliv[rediger | rediger kilde]

På Gåsvær hekker en rekke fuglearter, mest sjøfugler, men også rovfugl som havørn. Det er også pattedyr som mink og oter.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

NordlandstubbDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.