Nova Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nova Sea
Org.formAksjeselskap
Org.nummer961056268
HovedkontorLurøy[1]
LandNorge
Nettstedwww.novasea.no[1]
Kart
Nova Sea
66°22′01″N 12°22′22″Ø

Nova Sea AS er en norsk industribedrift som ble opprettet på Lovund i 1972. Den gang het det Lovund sjøprodukter. Nova Sea driver med oppdrett, bearbeiding og salg av laks, samt deltakelse i havbruksrelaterte virksomheter. Med 33,3 heleide og 4 deleide laksekonsesjoner[2] er Nova Sea AS en av de største produsentene av oppdrettslaks i Nord-Norge.[2]

Nova Sea er et privat aksjeselskap og har hovedkontor på øya Lovund, som ligger på kysten av Helgeland. Selskapet har per 2022 om lag 300 ansatte[2]. De jobber både på nasjonal og internasjonal basis.

Nova Sea har som en av få oppdrettere eget slakteri. Slakteriet til Nova Sea ligger på Lovund, om lag midt i deres produksjonsområde. Slakteriet har en kapasitet på vel 350 tonn fersk laks og 25 tonn filet daglig og er arbeidssted for vel 130 personer. Nova Sea har besluttet å bygge et nytt og moderne slakteri på Lovund, som vil stå klart i løpet av 2024. Med det nye slakteriet vil Nova Sea doble sin kapasitet.

Tilknyttede selskap og datterselskap[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med Nordlaks, Cermaq og Aquagen, har Nova Sea vært med å bygge opp produksjon av stamfisk i Nord-Norge, gjennom Nordnorsk Stamfisk.

Nova Sea er medeier i North Salmon Service som per i dag har en brønnbåt som er oppkalt etter Nova Seas gründer, Steinar Olaisen. Båten har en kapasitet på transport av opp til 540 tonn levende laks. I tillegg har selskapet brønnbåten Færysund, som er dieselelektrisk.

Nova Sea er majoritetseier i Helgeland Smolt som har to smoltanlegg i Nordland. Anlegget i Gildeskål stod ferdig i 2010, og har en kapasitet på 13 millioner smolt i året. Anlegget i Rødøy stod ferdig i 2015, og har en konsesjon på 8 millioner smolt på 250 gram, i tillegg til at det utvikles storsmolt på over 500 gram.

Nova Sea Aquaservice AS er et heleid datterselskap av Nova Sea. Rederiet har tre service- og vaskefartøy på like under 15 meter, som har som oppgave å bistå Nova Sea med all type vask, inspeksjon og serviceoppgaver på våre anlegg langs helgelandskysten. Nova Sea Aquaservice har i tillegg et datterselskapet, Nova Master, som drifter servicebåten Nova Master på 24 meter.

I tillegg kjøpte Nova Sea seg i 2014 inn i en av de mest populære sushirestaurantene i Oslo, Alex Sushi.

Visningssenter[rediger | rediger kilde]

Sammen med gründeren bak Alex Sushi, har Nova Sea opprettet et visningssenter på Tjuvholmen i Oslo, The Salmon. Norge er den største produsenten av atlantisk laks i verden og selskapet ønsker enda fler skal få lære mer om lakseoppdrett. Det er fint mulig å besøke oppdrettsanlegg langt kysten, men det er ikke alltid like praktisk å komme dit. Selskapene har derfor flyttet opplevelsen til Oslo, slik at både turister, skoleklasser og alle andre skal få lære mer om laks og oppdrett.

Historie[rediger | rediger kilde]

1972[rediger | rediger kilde]

De lokale innbyggerne Steinar Olaisen (f.1942, d.2011) og Hans Petter Meland (f. 1940) gikk sammen om å starte Lovund Sjøprodukter etter et ønske om å jobbe og bo på øya Lovund på Helgelandskysten. I oppstartfasen jobbet de som lærere, mens oppdrettet var noe de bygget opp på fritiden. Sammen drev de bedriften i 4-5 år før Hans Petter Meland trakk seg ut og startet opp Lovund Laks. Steinar Olaisen fortsatte med Lovund Sjøprodukter.

1985[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige Nova Sea ble etablert som et rent fiskeindustriselskap hvor produksjonen bestod av håndtering av hvitlaks, torsk, sei og røkt laks. Det ble drevet som et vanlig fiskemottak.

1989[rediger | rediger kilde]

Fryseriet “Lakseberget” ble bygget, hvor de frøs laksen da oppdrettsnæringen ble truet av sykdom og panikkslakting av laks. På denne tiden var det nesten ikke noe marked for laksen og det tok lang tid å selge. Kombinasjonen av sykdom og lakseberget gjorde at Nova Sea ble rammet av foskonkursen i 1990-1991.

1991[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av konkursen ble inversteringsselskapet Seafarm Invest etablert for å kjøpe opp laksekonsesjonene.

1994[rediger | rediger kilde]

I 1994 bestemte de seg for kun å drive med laks.

1996[rediger | rediger kilde]

Det kom det flere aktører på banen, blant annet MoWi, som senere ble kjøpt opp av Hydro Seafood i 1997. I 2004 endret Hydro Seafood navn til Marine Harvest som i dag er verdens største oppdrettsselskap med over 100 konsesjoner i blant annet Norge, Skottland, Irland og Canada.

2006[rediger | rediger kilde]

Det ble det bestemt at oppdrettselskapet Seafarm Invest og industriselskapet Nova Sea skulle slås sammen. Nova Sea ble beholdt som navn fordi det var kjent ute på markedet. Selskapet som ble etablert i 2006, er det som er Nova Sea i dag. I dag har bedriften rundt 250 ansatte.

Nova Sea i dag[rediger | rediger kilde]

Nova Sea har hovedkontor på Øya Lovund i Nordland

Nova Sea er i dag den største nord-norske produsenten av oppdrettslaks[2]. Grunnet den enorme utviklingen innen teknologi har nye maskiner effektivisert industrien og produksjonen betydelig. Nova Sea benytter seg av automatiske overvåkningssystemer, automatiske fôringsanlegg og maskiner som sløyer fisken. På slutten av sløyeprosessen blir fisken kvalitetssikret av ansatte ved Nova Sea.

Tilsammen har Nova Sea 26 produksjonsbaser[3] spredt langs hele helgelandskysten, inkludert datterselskaper og egne lokaliteter. Nova Sea samarbeider med blant annet Atlantic Styro AS, Aquarius AS, Nordland Rensefisk og Norsk Fisketransport (NFT).

Datterselskapet Sundsfjord Smolt er majoritetseid av Nova Sea, og har en kapasitet på over 13 millioner smolt i året.[4] Nova Sea har kapasitet til å produsere rundt 300 tonn[3] laks per dag og omsetningen er styrt av lakseprisen. Årlig omsetter Nova Sea for rundt 2,7 milliarder kroner (2020).

Nova Sea selges til kunder i utlandet. Nova Seas salgsavdeling selger all fisken som produseres i Nova Sea. Laksen fra Nova Sea selges over hele verden, til både Europa, USA og Asia. Over 50% av laksen som produseres på Lovund, sendes på tog fra Mo, i Rana Kommune.

Nøkkeltall[rediger | rediger kilde]

Produsert fisk Ca 52 000 tonn pr år
Lokaliteter 26
Merder i produksjon 250
Båter 50
Ansatte Ca 300

Eiere og ledelse[rediger | rediger kilde]

Eiere[rediger | rediger kilde]

Vigner Olaisen AS (51,59%)

Mowi (42,50%)

Andre (5,89%)

Styre[rediger | rediger kilde]

Administrerende Direktør: Tom Eirik Aasjord

Styrets Leder: Aino Olaisen

Nestleder: Ståle Indregård

Styremedlem: Olav Soleide

Styremedlem: Ørjan Mortveit Tveiten

Styremedlem: Solveig Yvonne Petra van Nes

Styremedlem: Maria Olaisen

Styremedlem: Ragnar Joensen

Styremedlem: Brynjulf Kristensen (ansatterepresentant)

Styremedlem: Asgeir Nergård (ansatterepresentant)

Styremedlem: Kåre Johan Myhre (ansatterepresentant)

Revisor: Pricewaterhousecoopers AS[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GRID-ID grid.458574.f[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d «Nova Sea AS - Lovund - Se Regnskap, Roller og mer». www.proff.no. Besøkt 28. oktober 2015. [død lenke]
  3. ^ a b «Om Nova sea». Nova Sea. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 28. oktober 2015. 
  4. ^ «Nova Sea satser på «stor-smolt»». iLaks. Besøkt 28. oktober 2015. 
  5. ^ «Nova Sea AS - Lovund - Roller og kunngjøringer». www.proff.no. Besøkt 28. oktober 2015. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]