Næringslivets Hovedorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Næringslivets Hovedorganisasjon
Jens Stoltenberg IMG 6987 NHO 2012.JPG
Jens Stoltenberg på NHOs årskonferanse 2012.
TypeArbeidsgiverforening
Org.nummer955 600 436
Stiftet1. januar 1989[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Adm. dir.Ole Erik Almlid
VirkeområdeNorge
Lokale ledd10 regionkontor[2]
MedlemmerOver 26 000 bedrifter[3]
Undergrupper16 landsforeninger[4]
Nettstedwww.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. NHO er medlem i BusinessEurope, den europeiske paraplyorganisasjonen for næringslivs- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

NHO ble stiftet den 1. januar 1989, da de tre organisasjonene Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), Norges Industriforbund og Håndverkernes Arbeidsgiverforening besluttet å slå seg sammen. Før etableringen av NHO hadde N.A.F hovedansvaret for arbeidsgiverfunksjonene, mens Industriforbundet og Håndverkerforbundet arbeidet med næringspolitiske spørsmål. Den nye organisasjonen var fra starten av landsomfattende. NHO ga grunnlag for et bedre tjenestetilbud til bedriftene og forhindret dobbeltarbeid.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

NHO er den største interesseorganisasjonen for norske bedrifter. Det er hovedsakelig virksomheter i den private sektoren som kan bli medlem i NHO. Bedrifter som eies av staten eller kommunene kan bare bli medlemmer om de jobber under vanlige konkurransemessige vilkår.

Organisasjonen har mer enn 25 000 medlemmer. De fleste medlemmene er små og mellomstore bedrifter. Medlemsbedriftene har pr januar 2018 over 560 000 årsverk. Samlet bidrar NHOs medlemsbedrifter med ca. 40 prosent av den økonomiske verdiskapingen i Norge. NHO består av 12 regionforeninger[5] som dekker alle landets fylker. Medlemsbedriftene er medlem i både NHO og i en landsforening.[6] Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen.

Medlemskontingenten varierer fra virksomhet til virksomhet. Den består av kontingent til bedriftens landsforening i NHO (satsene varierer med servicetilbudet), og kontingent til NHO basert på bedriftens lønnsmasse året før. Pr 2017 beregnes kontingent til NHO trinnvis slik: 1,00 promille for lønnsmasse inntil 200 millioner kroner (ordinær kontingentsats), 0,90 promille for den delen av lønnsmassen som er mellom 200 millioner–500 millioner kroner og 0,80 promille for den del  av lønnsmassen som er over 500 millioner kroner.[7] Det er en minimumskontingent på 1 000 kroner for bedrifter med lønnsutbetaling på inntil 1 million kroner og for lønnsutbetaling fra 1 million kroner til 2,9 millioner er kontingenten 3 000 kroner.

Ole Erik Almlid er administrerende direktør, han tok over etter Kristin Skogen Lund. Nina Melsom er direktør for Arbeidsliv,[8] Øystein Dørum er sjeføkonom for samfunnsøkonomi, Christian Chramer er direktør for Medlem og region og Vibeke Østensjø er direktør for Administrasjon. President i NHO er Arvid Moss, konserndirektør i Hydro.

NHOs arbeid[rediger | rediger kilde]

NHO tar opp næringspolitiske saker som medlemsbedriftene er opptatt av. Når mange bedrifter står sammen, er det lettere å bli hørt og å få forståelse hos politikere og opinionen. NHO gjennomfører tarifforhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene (for eksempel Landsorganisasjonen) på vegne av medlemsbedriftene. NHO gir medlemsbedriftene advokathjelp ved tvister om arbeidsrettslige spørsmål.

Female Future (FF) er paraplybegrep for NHOs satsing på likestilling, med mål om å bidra til at medlemmer i NHO skal kunne øke andelen kvinner i ledelse og styrer.[9]

Landsforeninger i NHO[rediger | rediger kilde]

Landsforeningene er bedriftens hovedtilknytning til NHO. Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen. Det er 16 landsforeninger i NHO.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Presidenter

 

Administrerende direktører

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]