Næringslivets Hovedorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Næringslivets Hovedorganisasjon
Næringslivets hus Middelthuns gt.jpg
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer955 600 436
Stiftet28. november 1988[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
LederOle Erik Almlid
Nettstedhttps://www.nho.no/ (norsk)
ErstatterNorsk Arbeidsgiverforening, Norges Industriforbund, Håndverkernes Arbeidsgiverforening, Norges Håndverkerforbund

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. NHO er medlem i BusinessEurope, den europeiske paraplyorganisasjonen for næringslivs- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

NHO ble stiftet den 1. januar 1989, da de tre organisasjonene Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), Norges Industriforbund og Norges Håndverkerforbund besluttet å slå seg sammen. Før etableringen av NHO hadde N.A.F hovedansvaret for arbeidsgiverfunksjonene, mens Industriforbundet og Håndverkerforbundet arbeidet med næringspolitiske spørsmål. Den nye organisasjonen var fra starten av landsomfattende. NHO ga grunnlag for et bedre tjenestetilbud til bedriftene og forhindret dobbeltarbeid.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

NHO er den største interesseorganisasjonen for norske bedrifter. Det er hovedsakelig virksomheter i den private sektoren som kan bli medlem i NHO. Bedrifter som eies av staten eller kommunene kan bare bli medlemmer om de jobber under vanlige konkurransmessige vilkår.

Organisasjonen har mer enn 27 500 medlemmer. De fleste medlemmene er små og mellomstore bedrifter (96%). Medlemsbedriftene har pr januar 2020 over 572 000 årsverk. Samlet bidrar NHOs medlemsbedrifter med ca. 40 prosent av den økonomiske verdiskapingen i Norge. NHO består av ti regionforeninger[2] som dekker alle landets fylker. Medlemsbedriftene er medlem i både NHO og i en landsforening.[3] Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen.

Medlemskontingenten varierer fra virksomhet til virksomhet. Den består av kontingent til bedriftens landsforening i NHO (satsene varierer med servicetilbudet), og kontingent til NHO basert på bedriftens lønnsmasse året før. Pr 2020 beregnes kontingent til NHO trinnvis slik: 0,95 promille for lønnsmasse fra 3 til 200 millioner kroner (ordinær kontingentsats), 0,85 promille for den delen av lønnsmassen som er mellom 200 millioner–500 millioner kroner og 0,80 promille for den del  av lønnsmassen som er over 500 millioner kroner.[4] Det er en minimumskontingent på 1 000 kroner for bedrifter med lønnsutbetaling på inntil 1 million kroner og for lønnsutbetaling fra 1 million kroner til 2,9 millioner er kontingenten 3 000 kroner.

Ole Erik Almlid er administrerende direktør, han tok over etter Kristin Skogen Lund. Nina Melsom er direktør for Arbeidsliv,[5] Øystein Dørum er sjeføkonom for samfunnsøkonomi, Christian Chramer er direktør for Medlem og region, Peter Markovski er direktør for Kommunikasjon, Gjermund Løyning er direktør for Samfunnskontakt, Mari Sundli Tveit er direktør for Politikk, Maria Dahlstrøm er direktør for Virksomhetsstyring og Vibeke Østensjø er direktør for HR og organisasjon. President i NHO er Arvid Moss, konserndirektør i Hydro.

NHOs arbeid[rediger | rediger kilde]

NHO tar opp næringspolitiske saker som medlemsbedriftene er opptatt av. Når mange bedrifter står sammen, er det lettere å bli hørt og å få forståelse hos politikere og opinionen. NHO gjennomfører tarifforhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene (for eksempel Landsorganisasjonen) på vegne av medlemsbedriftene. NHO gir medlemsbedriftene advokathjelp ved tvister om arbeidsrettslige spørsmål. Arbinn.no er NHOs arbeidsgiverportal. Der får du oversikt over medlemsfordelene til bedriften, kontraktsmaler og veiledere innen temaer som ansettelser, sykefravær, hms, lønn, tariff, oppsigelse og permittering.

Female Future (FF) er paraplybegrepet for NHOs satsing på likestilling, med mål om å bidra til at medlemmer i NHO skal kunne øke andelen kvinner i ledelse og styrer.[6]

Landsforeninger i NHO[rediger | rediger kilde]

Landsforeningene er bedriftens hovedtilknytning til NHO. Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen. Det er 16 landsforeninger i NHO.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Presidenter

 

Administrerende direktører

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ https://www.nho.no/Om-NHO/Regionforeninger
  3. ^ https://www.nho.no/Om-NHO/Landsforeninger/
  4. ^ http://legacyweb.nho.no/innmelding/
  5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. januar 2018. Besøkt 15. januar 2018. 
  6. ^ https://www.nho.no/tema/arbeidsliv/artikler/female-future/
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. januar 2018. Besøkt 15. januar 2018. 
  8. ^ Yara-sjef blir ny president i NHO. Finansavisen. Besøkt 9. juni 2021.
  9. ^ NTB, / (14. juni 2017). «Tore Ulstein ferdig som NHO-president». smp.no. Besøkt 19. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]