Næringslivets Hovedorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Næringslivets Hovedorganisasjon
Næringslivets Hovedorganisasjon
TypeArbeidsgiverforening
Org.nummer955 600 436
Stiftet1. januar 1989[1]
HovedkontorOslo
Adm. dir.Kristin Skogen Lund
VirkeområdeNorge
Lokale ledd15 regionforeninger[2]
Medlemmerca. 23 000 bedrifter[3][4]
Undergrupper20 landsforeninger[5]
Nettstedwww.nho.no

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. Medlemsbedriftene er privateide og børsnoterte virksomheter som driver næring i konkurranseutsatte markeder. NHO er medlem i BusinessEurope, den europeiske paraplyorganisasjonen for næringslivs- og arbeidsgiverorganisasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

NHO ble stiftet den 1. januar 1989, da de tre organisasjonene Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.), Norges Industriforbund og Norges Håndverkerforbund besluttet å slå seg sammen. Før etableringen av NHO hadde N.A.F hovedansvaret for arbeidsgiverfunksjonene, mens Industriforbundet og Håndverkerforbundet arbeidet med næringspolitiske spørsmål. Den nye organisasjonen var fra starten av landsomfattende. NHO ga grunnlag for et bedre tjenestetilbud til bedriftene og forhindret dobbeltarbeid.

Dagens situasjon[rediger | rediger kilde]

NHO er den største interesseorganisasjonen for norske bedrifter. Det er hovedsakelig virksomheter i den private sektoren som kan bli medlem i NHO. Bedrifter som eies av staten eller kommunene kan bare bli medlemmer om de jobber under vanlige konkurransemessige vilkår. Medlemskontingenten varierer fra virksomhet til virksomhet ettersom kontingenten utgjør 1,05 promille av lønnsutbetalingene den enkelte virksomhet har per år. Minimumsbeløpet for kontingenten er på 1000 kr per år for bedrifter med lønnskostnader inntil kr 750 000, og 3 000 kr for bedrifter med mellom 750 000 og 1 500 000 kr i lønnskostnader. Organisasjonen har mer enn 24 000 medlemmer, og de fleste finnes blant små og mellomstore bedrifter. Medlemsbedriftene har totalt ca. 560 000 arbeidsplasser, og samlet bidrar NHOs medlemsbransjer med ca. 40 % av den økonomiske verdiskapingen. NHO består av 15 regionforeninger som dekker alle landets fylker. Medlemsbedriftene er med i en organisasjon som arbeider for å sikre interessene i de forskjellige bransjene.

Kristin Skogen Lund er administrerende direktør, Petter Haas Brubakk er direktør for næringspoltikk, Svein Oppegaard er direktør for arbeidslivspolitikk, Ole Erik Almlid er direktør for kommunikasjon og samfunn og Geir F. Høiby for organisasjon og økonomi. President og styreleder i NHO er Tore Ulstein.

NHOs arbeid[rediger | rediger kilde]

NHO tar opp næringspolitiske saker som medlemsbedriftene er opptatt av. Når mange bedrifter står sammen, er det lettere å bli hørt og å få forståelse hos politikere og opinionen. NHO gjennomfører tarifforhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene (for eksempel Landsorganisasjonen) på vegne av medlemsbedriftene. NHO gir medlemsbedriftene advokathjelp ved tvister om arbeidsrettslige spørsmål.

Female Future (FF) er paraplybegrep for NHOs satsing på likestilling, med mål om å bidra til at medlemmer i NHO skal kunne øke andelen kvinner i ledelse og styrer.[6]

Landsforeninger i NHO[rediger | rediger kilde]

Landsforeningene er bedriftens hovedtilknytning til NHO. Landsforeningene gir bedriftene råd og hjelp i spørsmål som angår bransjen. Det er 17 landsforeninger i NHO.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Presidenter

 

Administrerende direktører

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]